Siirry pääsisältöön

Kokonaiskalantuotanto 2017

Julkaistu 21.12.2018
  • Kokonaiskalantuotannolla tarkoitetaan kaikkia kaupallisen ja vapaa-ajankalastuksen saaliita ja ruoaksi kasvatetun kalan määrää. Se oli pienimmillään 124 miljoonaa kiloa vuonna 1991, kun silakan kysyntä väheni turkistarhauksen laman vuoksi ja suurimmillaan 2016 ennätyksellisen silakkasaaliin seurauksena. Vuonna 2017 Suomessa tuotettiin kalaa 205 miljoonaa kiloa.
  • Kalansaaliin määrä vaihteli 113-192 miljoonan kilon välillä vuosina 1980-2017. Saaliista 50-80 prosenttia oli kaupallisten kalastajien pyytämää silakkaa ja kilohailia, josta valtaosa käytettiin turkiseläinten ja kasvatettavien kalojen rehuna. Vuonna 2017 kaupalliset kalastajat pyydystivät mereltä 155 miljoonaa kiloa kalaa.
  • Muikku oli sekä määrältään että arvoltaan tärkein saalislaji sisävesien kaupallisille kalastajille, mutta tavoiteltu myös vapaa-ajankalastajien keskuudessa. Sisävesien kaupalliset kuhasaaliit ovat kasvaneet voimakkaasti 2010-luvulla, ja nyt niiden osuus on kolme neljäsosaa kaupallisesta kuhasaaliista. Vielä 1990-luvulla kaupallisesta kuhasaaliista 90 prosenttia pyydettiin merialueelta. Vuonna 2017 kaupalliset kalastajat saivat sisävesiltä 6,5 miljoonaa kiloa kalaa.
  • Ahventa ja haukea saatiin silakan, kilohailin ja muikun jälkeen eniten, ja ne olivat vapaa-ajankalastuksen tärkeimmät saalislajit. Vapaa-ajankalastajien saalis oli suurin 1990-luvun puolivälissä, jolloin se kattoi lähes kolmanneksen kokonaiskalansaaliista. Vuoden 2016 vapaa-ajankalastajien saalis, 30 miljoonaa kiloa, kattoi 15 prosenttia Suomen kokonaiskalansaaliista.
  • Etenkin silakan, kilohailin, turskan ja lohen saaliit ovat vaihdelleet huomattavasti eri vuosina. Saalisvaihteluihin ovat vaikuttaneet muun muassa rehukalan menekki, kalakantojen koon muutokset ja sen perusteella asetetut saaliskiintiöt, sekä pyyntitekniikan ja -tapojen kehitys.
Suomen kokonaiskalantuotanto

Allow functional cookies to show the embedded graph.