Siirry pääsisältöön

VELMU VOAS

VELMU VOAS

Vedenalaisen meriluonnon monimuotoisuuden inventointiohjelman eli Velmu-projektin tärkeimmät tavoitteet liittyvät meriluonnon suojeluun ja merialuesuunnittelun tukemiseen. Velmu toteuttaa Suomen Itämeren suojeluohjelmaa, HELCOMin Itämeren suojelun toimintaohjelmaa sekä Suomen kansallista merenhoitosuunnitelmaa (EU:n meristrategiadirektiiviä 2008). Suomi on myös sitoutunut noudattamaan useita EU-direktiivejä ja kansainvälisiä sopimuksia, kuten luontodirektiivi, vesipuitedirektiivi, YVA-direktiivi, biodiversiteetisopimus sekä Ramsar-sopimus kosteikkojen ja vesialueiden suojelusta. Niiden toimeenpanossa ja raportoinnissa voidaan hyödyntää Velmun keräämiä tietoja.

Mallinnetut kalalajien poikastuotantoa tai lisääntymistodennäköisyyttä kuvaavat kartat on julkaistu rajapinnoin Velmu-karttapalvelussa sekä Luken open data-palvelussa.

Tuloksia on esitelty tiedeartikkeleissa, raporteissa, esitelmissä, mediassa sekä vuonna 2017 julkaistussa Meren aarteet -tietokirjassa. Vuonna 2021 tietokirjasta on ilmestynyt myös ruotsinkielinen versio Havets skattkammare. Tiedoista on ollut erityisesti hyötyä merialuesuunnittelulle sekä kalatalous- ja ympäristöhallinnolle. Velmun työt linkittyvät myös LIFE-IP BIODIVERSEA hankkeen tavoitteisiin.

Ajankohtaista: Vuoden 2024 aikana Velmu viettää 20v. juhlavuotta, jota vietetään monin tapahtumin yhdessä muiden organisaatioiden kanssa.