Siirry pääsisältöön

Tuuppausta ilmastoviisaaseen maankäyttöön maa- ja metsätaloudessa

TUIMA

Tässä hankkeessa käytetään tuuppauskeinoja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi maankäyttösektorilla. Tuuppaus (englanniksi ’nudge’) on käyttäytymistieteelliseen tietoon perustuva muutos tavassa, jolla eri vaihtoehdot esitetään päätöksentekotilanteissa. Tekemällä joistakin vaihtoehdoista helpompia, ajankohtaisempia ja houkuttelevampia, voidaan ihmisiä tuupata valitsemaan niitä ilman, että heidän valinnanvapauttaan rajoitetaan. Hankkeessa kohteena ovat maanomistajat, joiden valinnat vaikuttavat maankäytöstä syntyviin kasvihuonekaasupäästöihin. Maa- ja metsätalouden maankäyttöä tarkastellaan laajasti, mutta pääpaino on turvemaissa, koska turvemaiden maaperät ovat merkittävä kasvihuonekaasujen lähde Suomessa. Turvemaiden maaperän hoito tarjoaa mittavia päästövähennysmahdollisuuksia, joten niiden omistajat ja käyttäjät ovat lupaava kohderyhmä päästövähennystoimissa. TUIMA kehittää yhdessä sidosryhmien kanssa sellaisia tuuppauskeinoja, joista paikkatietoanalyysin mukaan on saatavissa suurimmat päästövähennykset.

Metsänomistajista reilu kolmasosa pitää hiilinieluja yhtenä metsien tärkeimmistä hyödyistä Suomelle. Hiilinielu on kuitenkin ulkoisvaikutus, jonka markkinat ovat vielä kehittymättömät. Valtaosa metsänomistajista pitää puuntuotantoa ja muita välittömiä hyötyjä tärkeimpinä itselleen. Viljelijöiden asennetta ilmastotoimiin on tutkittu laajasti eri maissa. Suomessa vuonna 2020 tehdyn ”Turvemaiden käyttö maa- ja metsätaloudessa - maanomistajien näkökulma (TURVA)” – ja OPAL-Life -hankkeiden kyselyssä puolet vastanneista viljelijöistä eivät olleet halukkaita tekemään mitään ehdotetuista toimenpiteistä ilmastovaikutusten vähentämiseksi turvepelloilla edes korvausta vastaan. Tulosten mukaan viljelijöillä ei ole tarpeeksi tietoa turvepeltojen ilmastovaikutuksista ja hyvistä viljelykäytännöistä.

Tuuppaus on verrattain uusi ohjauskeino ja sitä on tutkittu maanomistajien käyttäytymisen ohjaamisessa vasta vähän. Tuuppauksen onnistumisen perusedellytys on kohderyhmän päätöksenteon ja halutun käyttäytymisen esteiden perusteellinen tuntemus, ja tätä näkökulmaa onkin kartoitettu kansainvälisesti. Jotta Suomessa voidaan käyttää tuuppausta tehokkaasti, tarvitaan maanomistajien käyttäytymisestä ja valinnoista lisätietoa ja testausta tuuppauksen toimivuudesta käytännössä.

Tuuppaus voi olla kustannustehokas, nopea ja skaalautuva ohjauskeino käyttäytymisen muutoksen aikaansaamiseksi. Toisaalta tuuppaustoimet tuskin korvaavat vaan pikemminkin täydentävät perinteisiä esim. lainsäädäntöön, verotukseen ja kannustimiin perustuvia ohjauskeinoja osana tehokkaampaa käyttäytymisen muutosta. Tarvitaan tietoa tuuppausten toimivuudesta ja vaikutuksesta maankäytössä muiden ohjauskeinojen rinnalla.

Hankkeen tavoitteet

TUIMA-hankkeen päämääränä on tuottaa toimintaympäristön muutoksia ennakoivaa ja tutkimukseen perustuvaa tietoa sekä käytännön ratkaisuja, joilla: 1. vähennetään maankäytön hiili- sekä muita kasvihuonekaasupäästöjä, 2. vahvistetaan hiilinieluja ja hiilen varastoja ja 3. vahvistetaan uusiutuvien luonnonvarojen kestävää käyttöä ja kokonaiskestävyyttä. Päämäärän saavuttamiseksi hankkeen päätavoitteena on vastata kysymykseen: Miten voidaan hillitä maankäyttösektorin ilmastopäästöjä ja kasvattaa nieluja kehittämällä ja käyttämällä sosiaalisesti kestäviä ja kustannustehokkaita tuuppauksia, jotka täydentäisivät perinteisiä yhteiskunnan ohjausmenetelmiä?

Hanke on osa maa- ja metsätalousministeriön keväällä 2020 käynnistämää maankäyttösektorin Hiilestä kiinni -ilmastotoimenpidekokonaisuutta, jolla pyritään vähentämään maa- ja metsätalouden ja muun maankäytön kasvihuonekaasupäästöjä ja vahvistamaan hiilinieluja ja varastoja.