Siirry pääsisältöön

Lohen selviytyminen ja kasvu lämpenevässä ilmastossa: evolutiiviset ja fysiologiset vaikutukset

THERMOEVO

Hankkeessa selvitetään helleaaltojen evolutiivisia ja fysiologisia vaikutuksia lohiin. Kysymme miten jokivesien lämpeneminen helleaaltojen vuoksi vaikuttaa poikasten kasvuun ja voiko se aiheuttaa pitkäaikaisia vaikutuksia lohikantojen ikärakenteeseen.

Helleaallot kuumenevat ja lisääntyvät ilmastonmuutoksen myötä. Kylmiin vesiin sopeutuneille kalalajeille tämä on valtava riski, sillä yksilöiden kasvu kesällä on tärkeää niiden selviytymiselle, mutta liian korkeat lämpötilat heikentävät kasvua voimakkaasti. Lohelle lämpeneminen on riski etenkin jokiympäristössä, missä poikaset viettävät ensimmäiset elinvuotensa, ja minne ne nousevat kutuvaelluksellaan. On tärkeää selvittää mikä mahdollistaa lohenpoikasten kasvun korkeissa lämpötiloissa, ja onko niiden välillä perinnöllisiä eroja näissä ominaisuuksissa.

ThermoEvo-hanke keskittyy kokeellisiin töihin, jotka sijoittuvat Luken Laukaan kalanviljelylaitokselle. Hyödynnämme lohen emokalastoja mm. Iijoelta. Näiden kalastojen avulla voimme tehdä kontrolloituja tutkimuksia perintötekijöiden vaikutuksista kasvuun jo poikasvaiheessa. Lisäksi tutkimme miksi lohien ruokahalu heikkenee lämpötilan noustessa, ja voiko vaikutusta torjua esimerkiksi hapen saatavuutta parantamalla. Tuloksilla on merkitystä sekä luonnonkantojen koon ennustamiselle että kalanviljelylle, jonka tuottavuutta helleaallot niinikään heikentävät.