Siirry pääsisältöön

2. kausi - Maanviljelyn monihyötyiset ratkaisut ilmastokestävään ruokajärjestelmään

MULTA2

Ilmatieteen laitoksen johtaman MULTA-konsortion tavoitteena on vastata kolmeen laajaan tutkimuskysymykseen: 1) miten parantaa maanviljelytoimia niin, että maaperän hiilensidonta kasvaa ja kasvihuonekaasujen päästöt pienenevät, 2) millaiset ilmastoystävälliset maanviljelytoimet hyödyttävät myös muita ekologisen, taloudellisen ja yhteiskunnallisen kestävyyden tavoitteita ja 3) millaisilla taloudellisilla ja poliittisilla toimilla voidaan edistää ilmastoystävällistä maanviljelyä. Laajoihin tutkimuskysymyksiin vastaamiseksi kullekin työpaketillemme (WP) on muotoiltu yksityiskohtaisempi tutkimuskysymys.

WP1 selvittää, mitä maaperän ja kasvillisuuden prosesseja tulisi edistää ja mitä estää myönteisten ilmastovaikutusten saavuttamiseksi.

WP2 selvittää, millaiset maanviljelytoimet edistävät kokonaiskestävyyden kannalta toivottuja prosesseja ja estävät haitallisia. Hiiliviljelykokeita tehdään tavallisilla maatiloilla (Carbon Action -maatilaverkosto, joka on SYKEstä johdettu osuus).

Luonnonvarakeskuksen Jokioisten ja Maaningan pitkäaikaiskoekentillä tutkitaan hiilensidonnan mahdollisuuksia vilja- ja karjatiloilla käyttämällä erilaisia kasvinvuorotuksia, joiden oletetaan vaikuttavan eri tavoin maan hiilen määrään. Selvitämme hiilimäärän muutoksen tyypillisessä tilanteessa, jossa muutos on hidasta ja hiilimäärä vaihtelee peltojen sisällä paljon. Lisäksi selvitämme kynnön ja suorakylvön vaikutuksia maan hiilen pysyvyyteen ja ravinnehuuhtoumaan Luken Kotkanojan huuhtoumakoekentällä. Luken Yönin koealalla on käynnissä pitkäaikainen luomun ja tavanomaisen viljelyn vertailukoe, jossa mittaamme maan hiilimäärän ja ravinnekuormituksen muutoksia. Hyödynnämme myös muita näyteaineistoja, ja selvitämme maan ominaisuuksien vaikutuksia hiilen kerryttämisen mahdollisuuksiin. Selvitämme viljelymenetelmien vaikutuksia hiilen huuhtoutumiseen. Analysoimme muutoksia maaperässä ja viljakasvien ravitsemuksellisissa ominaisuuksissa valtakunnallisten maanäyte- ja viljaotanta-aineistojen avulla.

Tavoitteena on oppia ymmärtämään hiilensidontaa rajoittavia tekijöitä ja hiiliviljelyn vaikutuksia näihin rajoitteisiin. Rajoitteista huolimatta viljelijöiden aikaansaamat hiilisyötteet olivat merkittäviä. Kehitimme peltokokeiden tutkimusmenetelmiä jatkorahoituskautta varten. Tuloksia käytetään syöttötietoina mallien kehittämisessä (WP3) ja talousvaikutusten arvioinnissa (WP4).

WP3 selvittää, miten hiilensidontaa ja ilmastovaikutuksia voidaan arvioida ilmastotyön erilaisiin tarpeisiin.

WP4 selvittää, miten ilmastoystävällistä maanviljelyä voidaan edistää maatiloilla ja kansallisesti taloudellisilla ja ilmastopoliittisilla toimilla. Samoin tutkitaan sitä, miten merkittävästi hiiliviljelyn myötä kasvava hiilipitoisuus johtaa sadon kasvuun ja

hiiliviljelyn kannattavuuteen. Näiden lisäksi yhdistämme hiiliviljelyn ilmastovaikutuksiin sivuvaikutukset vesistöjen ravinnekuormitukseen ja monimuotoisuuteen.