Siirry pääsisältöön

Etelä-Savon metsien kokonaiskestävä käsittely – tutkimuksesta työkaluja

ESKO

Metsien käsittelyyn vaikuttavat yhä enemmän alati muuttuvat ja voimistuneet haasteet ja riskit niin elinympäristössä kuin sosioekonomisessa toimintaympäristössäkin. Niistä merkittävimpiä ovat Ilmastomuutoksen aiheuttamat kasvuympäristön muutokset ja riskit metsien elinvoimaisuudelle ja kasvukyvylle, puunkäytön kysynnän kasvu samalla kun puuntuonti Venäjältä on loppunut, tarve vahvistaa metsien hiilensidontaa ja metsäympäristön vähentynyttä monimuotoisuutta. Näiden isojen muutoksen vaikutukset korostuvat Etelä-Savossa, jossa metsien merkitys hyvinvointiin on suurempi kuin Suomessa keskimäärin

Ratkaisuna metsien monitavoitteisen ja kokonaiskestävän käytön haasteisiin on löytää sellaisia metsien käsittelyn keinoja, jotka mahdollisimman hyvin sovittavat yhteen eri tavoitteita.

Etelä-Savon metsät ovat rakenteeltaan hyvin monipuolisia, minkä vuoksi niiden käsittelyssä voidaan soveltaa erilaisia käsittelymenetelmiä. Kasvupaikat ovat ravinteikkaampia ja lehtipuuston osuus metsissä on suurempi kuin Etelä-Suomessa keskimäärin, mikä lisää käsittelyvaihtoehtojen määrää. Toisaalta Etelä-Savon metsiin kohdistuu myös paljon monikäyttöpaineita. Talouden kannalta keskeisen puun- ja biomassan tuotannon ohella virkistys- ja matkailu ovat merkittäviä metsänkäsittelyssä huomioon otettavia tekijöitä. Vesistöjen rikkomassa metsäympäristössä metsänkäsittelyn vesistövaikutukset on saatettava minimiin. Myös metsien monimuotoisuutta edistäville luonnonhoitotoimille ja suojelun lisäämiselle on tarvetta, kuten muuallakin eteläisessä Suomessa.

Kokonaiskestävyyden haasteisiin vastaaminen on ollut kantava tutkimus- ja kehitysteema viime vuosein ajan tutkimuslaitosten ja yliopistojen tutkimusportfolioissa. Paljon uutta ja sovellettavissa olevaan tietoa on kertynyt ja sitä tuotetaan parhaillaan meneillään olevissa lukuisissa tutkimus- ja kehityshankkeissa.

Tavoitteet

Hanke auttaa ratkaisemaan metsien kokonaiskestävän käytön ja yhteensovittamisen haasteita tuomalla Etelä-Savon alueen toimijoille käyttöön tälle alueelle soveltuvat keinot ja toimintamallit metsien hyödyntämiseen.

Hankkeen päätavoitteina on 1) tunnistaa Etelä-Savon metsiin soveltuvimmat kokonaiskestävät käsittelymenetelmät, joilla voidaan varmistaa puun- ja bioenergiatuotannon sekä muiden metsiin perustuvien elinkeinotoimintojen kestävyys kannattavasti ja kustannustehokkaasti, lisätä metsien elinvoimaisuutta, monimuotoisuutta ja tuhonkestävyyttä, sekä edistää metsien hiilensidontaa, 2) edistää Etelä-Savon metsäelinkeinon tutkimuspohjaista kehittämistä ja metsien kokonaiskestävää käyttöä korkea-, ammatti- ja täydennyskoulutuksen kautta, 3) hyödyntää ja kehittää alueen innovaatioalustoja ja valtakunnallista koulutusympäristöjä.

Hanke hyödyntää neutraalia tutkimustietoa asiantuntevasti soveltamalla, sekä tiedon rajoitteet ja mahdollisuudet ymmärtäen. Hanke jalkauttaa tutkimustietoa, ratkaisumalleja ja räätälöityä päätöstukea konkreettisesti metsiä monipuolisesti hyödyntävän elinkeinotoiminnan tueksi yhteistyössä alueen toimijoiden kanssa.

Toteutus

Hankkeen toteuttavat organisaatiot ovat Luonnonvarakeskus (Luke), Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK ja Ammattiopisto Samiedu. Luke on Suomen johtava metsien ja niiden käytön tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio. XAMK harjoittaa kattavasti koulutus-, tutkimus- ja kehitystoimintaa metsäbiotalouden alalla. Sillä on laajat ja aktiiviset yhteistyöverkostot alueen toimijoiden kanssa, Samiedu on metsäalan perustutkintojen oppilaitos, joka niiden lisäksi koulutusta ja palveluja myös yrityksille.

Hankkeessa selvitetään ensin skenaariotarkastelun avulla, miten erilaiset ja eri käyttömuotoja painottavat käsittelystrategiat vaikuttavat Etelä-Savon metsien käyttömahdollisuuksiin ja metsien kehitykseen maakunnan tasolla. Myös aluetaloudellisia vaikutuksia selvitetään. Samalla kartoitetaan alueen metsäelinkeinotoimijoiden tulevaisuustarpeet ja tunnistetaan toteuttamiskelpoisimmat toimintamallit. Tiedon ja osaamisen osuvuus varmistetaan kehittämällä toimijakohtaisesti parhaiten soveltuvia palveluita ja menetelmiä tiedon jalkauttamiseksi. Tiedon ja osaamisen käytäntöön viennin menetelmiä pilotoidaan yhdessä eri kohderyhmien kanssa, sekä viestitään hankkeen tuloksista.