Siirry pääsisältöön

Endofyyttisienien käyttömahdollisuudet hiilensidonnassa

DSE4CARBON

Kaikki maakasvit elävät tiiviissä vuorovaikutuksessa solukoitaan asuttavien mikrobien kanssa, joista mykorritsasienet ovat tunnetuimmat. Mykorritsasienten lisäksi juurista systemaattisesti havaitaan tummia juuriendofyyttejä, jotka ovat kaikkialla esiintyviä, kotelosienten pääjaksoon kuuluvia sieniä. Näillä “dark septate endophytes” eli DSE sienillä on arvioitu olevan tärkeä rooli eri kasvilajien hyvinvoinnissa sekä maaperän ravinteiden kierrossa. Tässä Luonnonvarakeskuksen ja Suomen metsäkeskuksen selvityshankkeessa tutkitaan DSE sienten potentiaalia kasvien hyvinvoinnin ja hiilensidonnan tehostamisessa. Hankkeessa selvitetään hiilensidontaan soveltuvat DSE sienet sekä maaperän orgaanisen hiilen määrittämisvaihtoehdot. Selvitystietoa käytetään uuden DSE sienten kantakokoelman kokoamiseen. Lisäksi hankkeessa tutkitaan DSE sienten ymppäyksen vaikutusta kasvien terveyteen sekä hiilensidontaan metsäpuiden taimien kasvihuonekokeessa. Hankkeessa koostettujen ja tuotettujen tietoja käyttäen raportoidaan DSE sienten hiilensidontaan liittyvät liiketoimintamahdollisuudet Pohjois-Karjalassa sekä soveltamismahdollisuudet.

Hankkeen toteutusaika on 1.7.2022-31.12.2023. Hanketta rahoittaa Euroopan aluekehitysrahasto ja tuen on myöntänyt Pohjois-Karjalan maakuntaliitto.

Hankkeen tavoitteet tukevat ”Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen” -toimintalinjaa ja ”Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta” -erityistavoitetta. Hankkeen nettokustannukset ovat 99 783 euroa, josta EAKR:n ja valtion rahoitus on 80 prosenttia.