Siirry pääsisältöön

Ekstruusiokeskus – uusinta prosessointiteknologiaa tuotekehitykseen

Tutkimus- ja kehityspalvelut

Luken ekstruusiokeskus on monipuolinen tutkimus- ja pilottiympäristö, jossa voidaan testata ja kehittää erilaisten raaka-aineiden ja sivuvirtojen prosessointia. Ekstruusion avulla voidaan valmistaa esimerkiksi elintarvike- tai rehutuotteita, joilla on uudentyyppinen rakenne, houkuttava ulkonäkö, toivottu koostumus, parempi säilyvyys tai käyttökokemus.

Tarjoamme asiakkaillemme

Prosessointimenetelmiä uusien lisäarvotuotteiden valmistamiseksi elintarvike-, rehu-, kierrätyslannoite- tai biotuotemarkkinoille.
Tutkimuskumppanuuden yhdeltä luukulta: raaka-aineiden ja lopputuotteiden ominaisuudet voidaan selvittää esimerkiksi laboratorioissa, tutkimuskasvihuoneissa tai ruokintakokeissa.
Laajan osaamisemme sekä monipuoliset laitteistot ja tilat.

Ekstruusioteknologialla uudet elintarvike-, rehu-, ja kiertotalouden tuotteet

Ekstruusio eli suulakepuristus on erilaisten massojen tuotantomenetelmä, jossa materiaalia muokataan ruuvien, lämpötilan ja paineen avulla sekä puristetaan haluttuun muotoon suulakkeen läpi. Ekstruusiokeskuksen laitteistoon kuuluvat uusinta teknologiaa edustava moniruuviekstruuderi sekä kaksi elintarvike- ja rehukehitykseen soveltuvaa kaksiruuviekstruuderia.

Luke tarjoaa korkealaatuista tutkimusta ja asiantuntijapalveluja, jotka liittyvät ekstruuderin soveltuvuuteen uusien arvokkaiden tuotteiden ja tuotesegmenttien tuottamiseen. Laitteet ovat muunneltavissa erilaisten raaka-aineiden, kuten viljojen, marjojen, erikoiskasvien tai kalan prosessointiin. Myös viljaketjun, elintarviketeollisuuden tai puutuoteteollisuuden sivuvirtojen prosessointi on mahdollista. 

Ekstruusioteknologiaa käytetään monipuolisesti erilaisissa elintarvikesovelluksissa, kuten muroissa, naksuissa, välipaloissa, pastoissa ja lihaa korvaavissa kasviperäisissä tuotteissa. 

Tuotekehitystä ja innovaatioita pilottiympäristössä

Lukella on ainutlaatuinen ekstruusioteknologian pilottiympäristö, jossa yritykset ja tutkimusyhteistyökumppanit voivat yhdessä luoda, kehittää ja pilotoida uusia ideoitaan erilaisilla raaka-aineilla ja sivuvirtamateriaaleilla tehtävillä koeajoilla. Asiakkainamme voivat olla elintarvikkeiden tuotekehitystä suunnittelevat yritykset, rehuvalmistajat, kierrätyslannoitevalmistajat, biomateriaalien valmistajat tai tutkimusorganisaatiot.

Uuden raaka-aineen hyödyntämistä suunnittelevan toimijan kannattaa hyödyntää Luken asiantuntijoiden kokemus ja monipuoliset sekä muunneltavat laitteistot ja tilat, jolloin tuotekehitys ei vie liikaa aikaa asiakkaan omalta ydintoiminnalta. Asiantuntijoillamme on osaamista ja kokemusta monenlaisten raaka-aineiden prosessoinnista. 

Pilottiympäristö mahdollistaa laboratorioanalyysit ja aistinvaraisen arvioinnin, jotka liittyvät tuotekehitykseen ja niiden markkinoille tuloon.

Hyödyt asiakkaalle

  • Monipuolinen infrastruktuuri tutkimuksen ja tuotekehityksen tueksi.

  • Mahdollistaa uudet innovatiiviset elintarvike-, rehu-, ja kiertotalouden tuotteet.

  • Ekstruusiomenetelmät ovat siirrettävissä isompiin tuotantoluokkiin lineaarisesti.

Ekstruusioteknologia mahdollistaa sivuvirtojen tehokkaan käytön

Lukessa on laajaa tutkimusosaamista alihyödynnettyjen biopohjaisten sivuvirtojen tunnistamisessa ja hyödyntämisessä. Moniruuviekstruuderilla pystytään hyödyntämään monipuolisesti erilaisia sivuvirtoja. 

Käyttämämme moniruuvimenetelmä ekstruuderissa tuo paljon lisätehoa jauhamisominaisuuksiin. Jauhamisominaisuutta voidaan hyödyntää myös esimerkiksi viljainnovaatioiden kehittämisessä. Moniruuviekstruuderi voi hyödyntää kaikki viljan, esimerkiksi kauran osat ja tehdä niistä uusia innovatiivisia tuotteita elintarvikkeista biokomposiitteihin ja lannoitteisiin asti. Kun kaikki osat hyödynnetään, saadaan paljon arvokkaita tuotteita ja mitään ei mene hukkaan. Ekstruuderin jauhamisominaisuutta voidaan soveltaa myös kosmetiikkatuotteissa.

Ekstruusioteknologia skaalattavissa ylöspäin suurempiin tuotantoluokkiin

Ekstruusioteknologia on laboratoriotason tuotekehitystä, joka on skaalattavissa ylöspäin suurempiin tuotantoluokkiin. Raaka-aineiden prosessointikokeiden ja testiajojen tuloksia voidaan hyödyntää suoraan asiakkaan tuotekehityksessä tai niillä voidaan tukea päätöksentekoa, kun suunnitellaan uusia kumppanuuksia, laiteinvestointeja tai laajentamista. 

Pilottimittakaavan testaus vähentää varsinaiseen tuotantoon siirtymiseen liittyviä riskejä. Tuotannon ongelmakohtien ennakointi nopeuttaa prosessin siirtämistä teolliseen tuotantoon. 

 

Kuva: Veli Hietaniemi