Siirry pääsisältöön

Puutarhatuotannon kannattavuuteen ja yrittäjien hyvinvointiin löydettiin ratkaisuja

Blogi 28.6.2022 Tiina Mattila

Puutarhatuotannon talous ja yrittäjien hyvinvointi olivat vahvasti esillä kesäkuussa pidetyillä Maataloustieteen päivillä. Ilahduttavaa ja ehkä alalle ominaista on, että ongelmia havaittaessa lähdetään miettimään niihin heti ratkaisuja.

”Kannattava toiminta on kaiken tuotantotoiminnan edellytys”, aloitti Luken tutkija Anu Koivisto esityksensä, ja siihen kiteytyykin pitkälti tämän hetken tilanne ja keskusteluiden ydin. Anu kertoi hankkeesta, jossa päivitettiin avomaan puutarhatuotannon kannattavuuslaskelmia.

Laskelmat huomioivat monipuolisesti avomaatuotannon kasvit, erilaiset viljelymenetelmät sekä varastointi- ja jakelutavat. Laskelmat julkaistaan tämän vuoden aikana suomeksi ja ruotsiksi. Kehitystyö ei kuitenkaan pysähdy tämän hankkeen päättymiseen, vaan työtä jatketaan seuraavissa hankkeissa. Niissä tullaan muun muassa tarkentamaan satoriskin huomiointia ja työkustannusten tarkastelua ja hallintaa. Kannattavuuslaskelmat julkaistaan SLF:n, ProAgrian ja puutarhaekonomia.fi-sivustoilla.

Samaa teemaa jatkoi erikoistutkija Veli-Matti Tuure Työtehoseurasta kertoessaan puutarha-alan työhyvinvointi ja tuottavuus -hankkeesta, jossa 25:n pilottitilan avulla nostettiin esiin alan työhyvinvointiin ja tuottavuuteen liittyviä haasteita ja luotiin ratkaisuja. Ratkaisut liittyvät työkuormitukseen, parempaan tiedonkulkuun sekä olosuhteiden hallintaan. Tarvitaan myös työnjaon kehittämistä ja tuotantotilojen teknisiä parannuksia sekä työtä sujuvoittavia apuvälineitä.

Tuloksia on viety käytäntöön muun muassa työterveyshuollon asiantuntijoiden koulutuksissa, jotta alan haasteet olisivat heille tutumpia ja he pystyisivät paremmin auttamaan terveyteen vaikuttavien tekijöiden hallinnassa.

Luken erikoistutkija Irene Vännisen esityksessä tuli esiin kolmas keskeinen näkökulmana – asiakaslogiikka. Pohjanmaan tomaatintuottajat ovat ottaneet käyttöön makutestit tavoitteenaan saada tietoa asiakkaiden mieltymyksistä, ja ne ovatkin tuottaneet tuotantoa ohjaavaa tietoa. Toisaalta hankkeessa nousi esiin myös, että pitkissä toimitusketjuissa eri osapuolten näkemykset tuotteen laatukriteereistä voivat olla keskenään ristiriitaisia eikä yhteistyö asiakastiedon keräämisessä ja hyödyntämisessä ole aina helppoa.

Kaikkien Maataloustieteen päivien esitysten ja postereiden tiivistelmät löytyvät Suomen Maataloustieteellisen Seuran verkkosivuilta.