Siirry pääsisältöön

Kymmenien miljoonien säästöt uusien metsätiedon keruumenetelmien avulla

Uutinen
|
16.5.2023

Kun tutkijoiden kehittämät metsädatan keruumenetelmät otetaan käyttöön Suomessa, saadaan metsäkaupassa aikaan merkittäviä säästöjä ja tarkkaa tietoa luonnon monimuotoisuuden tueksi.

Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksen, Luonnonvarakeskuksen ja yliopistojen tutkijat ovat kehittäneet laserkeilaukseen perustuvaa mittaamista Suomessa niin tehokkaaksi, että metsäteollisuus voi säästää laserkeilaukseen perustuvalla metsäinventoinnilla kymmeniä miljoonia euroja vuosittain. Vuonna 2008 käyttöönotetun inventoinnin säästöt tulevat menetelmän kustannustehokkuudesta.

Seuraava edistysaskel on nyt tuloillaan: Uusimmilla menetelmillä pystytään tuottamaan metsistä tietoa jopa yksittäisten puiden tarkkuudella. Kun nämä menetelmät tulevat lähivuosina laajaan käyttöön, metsäkaupassa saadaan aikaan jälleen uusia miljoonasäästöjä ja monimuotoisuutta ja hiilensidontaa pystytään tukemaan paremmin.

Image
Kuvassa on Paikkatietokeskuksen kehittämän monikanavalaserkeilaimen tuottama pistepilvi metsästä.
Kuvassa on Paikkatietokeskuksen kehittämän monikanavalaserkeilaimen tuottama pistepilvi metsästä. Monikanavalaserkeilaimen datasta voidaan laskea puulaji, puun terveys, pituus, runkokäyrä ja tilavuus. Näitä mittauksia voidaan käyttää yksinpuintulkinnan referenssitietojen tuottamiseen tulevaisuudessa dronemittauksilla, tällä hetkellä helikopterimittauksilla. Kuva: Prof. Antero Kukko, Paikkatietokeskus

Luonnonvarakeskus (Luke) on mukana Suomen Akatemian rahoittamassa lippulaiva UNITEssa, jossa tutkitaan ja kehitetään metsädatan keräämistä uusilla teknologioilla. UNITEn toteuttavat Itä-Suomen yliopisto, Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus, Tampereen yliopisto ja Luonnonvarakeskus (Luke).