Siirry pääsisältöön

Metsäteollisuustilaston laatuseloste

12.10.2017

Tilaston tuottaja: Luonnonvarakeskus

Tilaston laadintaperuste: Tilaston tuottaminen perustuu lakiin Luonnonvarakeskuksesta (561/2014).

Tilaston rahoituspohja: Aineiston kokoamisen valmiista tilastolähteistä rahoittaa Luonnonvarakeskus.

1.       Tilastotietojen relevanssi

1.1 Tietosisältö ja käyttötarkoitus

Metsäteollisuustiedot sisältävät vuositietoja metsäteollisuustuotteiden tuotannosta, ulkomaankaupasta ja kotimaisesta kulutuksesta. Metsäteollisuustuotteista esitetään määrätietoja tilavuuden ja painon mukaan. Sahatavaran kulutuksesta on esitetty myös asukaskohtaisia tietoja. Metsäteollisuuden tuotannosta, investoinneista sekä tutkimus- ja kehittämistoiminnan menoista esitetään myös arvotietoja. Metsäteollisuuden kannattavuutta ja rahoitusasemaa seurataan eri suhteellisten mittareiden avulla.

1.2 Käsitteet ja luokitukset

Metsäteollisuustuotteiden tietojen yksityiskohtaista esittämistä rajoittavat tietosuojasyyt. Tietosuojasyistä metsäteollisuustuotteiden luokkia on yhdistelty. Syynä yhdistämiseen voi olla esimerkiksi tiettyä tuotetta valmistavien yritysten vähäinen lukumäärä.

Vuodesta 2012 lähtien sellun tuotanto on jaettu havuselluun ja muuhun selluun. Luokka ’muu sellu’ sisältää valkaistun lehtisellun, valkaisemattoman sulfaattisellun, sulfiittisellun ja liukosellun. Mekaanisiin massoihin luetaan myös puolikemiallinen puumassa. Paperituotteet jaetaan paino- ja kirjoituspaperiin sekä muuhun paperiin. ’Muu paperi’ sisältää pehmo- ja pakkauspaperit sekä erilaiset erikoispaperit.

Näennäiskulutus on tuotanto + tuonti – vienti. Kotimainen kulutus on laskettu näennäiskulutuksena.

Metsäteollisuuden tuotannon bruttoarvo mittaa toimipaikkojen tosiasiallista tuotantoa, johon lasketaan kaikki tuotantoon liittyvät tuotot, myös valmistus omaan käyttöön ja yrityksen muille toimipaikoille. Tuotannon jalostusarvo lasketaan tuotantotoiminnasta saatujen tuottojen ja toiminnasta aiheutuneiden kustannusten erotuksena.

Metsäteollisuuden investointitiedot perustuvat Tilastokeskuksen laatiman Kansantalouden tilinpidon aineistoihin. Investoinneissa esitetään investoinnit aineelliseen käyttöomaisuuteen ja lisäksi aineettomat investoinnit mm. tutkimus- ja kehitystoimintaan sekä ITC-ohjelmistoihin. Hankinnoista vähennetään käyttöomaisuuden myynnit. Investointiaste (%) lasketaan: investointien arvo / toimialan arvonlisäys käypiin hintoihin. Tutkimus- ja kehittämistoiminnalla tarkoitetaan systemaattista toimintaa tiedon lisäämiseksi ja tiedon käyttämistä uusien sovellusten löytämiseksi. Tutkimus- ja kehittämistoiminnan menot sisältävät palkkausmenot, ostetut palvelut, muut käyttömenot sekä investointi- ja hankintamenot.

Metsäteollisuuden kannattavuutta mitataan käyttökatteella, nettotuloksella ja kokonaistuloksella, joita kaikkia verrataan liiketoiminnan tuottoihin. Käyttökate saadaan, kun liiketoiminnan tuotoista vähennetään toimintakulut, kuten aine- ja tarvikekäyttö, henkilöstökulut yms. Nettotulosta laskettaessa otetaan lisäksi huomioon poistot, rahoituserät ja verot. Kokonaistuloksessa otetaan vielä huomioon satunnaiset tuotot ja kulut.

Metsäteollisuuden rahoitusasemaa kuvataan omavaraisuusasteella ja kokonaisvelkojen osuudella liikevaihdosta. Omavaraisuusaste lasketaan oman pääoman osuutena toimialan taseesta.

1.3 Tutkimuskohde ja tiedonantajat

Metsäteollisuustuotteiden tuotantotiedot ovat pääosin Metsäteollisuus ry:n kokoamia. Kaikki massa-, paperi- ja kartonkiteollisuuden yritykset ovat Metsäteollisuus ry:n jäseniä. Sahateollisuutta koskevia tietoja kerää myös Sahateollisuus ry. Sahateollisuuden yrityksistä jää lukumääräisesti eniten yrityksiä järjestön ulkopuolelle. Valtaosa sahateollisuuden sahoista on ns. piensahoja, joiden vuosittainen puunkäyttö on enintään 10 000 m³. Piensahojen tuotanto edustaa kuitenkin vain noin kolmea prosenttia koko sahateollisuuden tuotannosta. Tuotantoluvuissa on mukana arvio piensahojen tuotannosta. Tuotantolaitosten lukumäärään on laskettu mukaan vain suuret ja keskisuuret sahat, joiden vuotuinen puunkulutus on yli 10 000 m³.

Metsäteollisuuden taloustietoja on koottu Tilastokeskuksen laatimista Alueellisesta yritystoimintatilastosta, Yritysten rakenne- ja tilinpäätöstilastosta, Kansantalouden tilinpidosta sekä Tutkimus- ja kehittämistoimintatilastosta. Metsäteollisuuden kannattavuutta ja rahoitusasemaa koskevat tiedot perustuvat Tilastokeskuksen Alueelliseen yritystoimintatilastoon.

1.4 Käyttäjien näkökulmien huomiointi

Tietojen käyttäjiltä kerätään palautetta, joka huomioidaan tilastotuotantoa kehitettäessä.

2.       Tietojen tarkkuus ja luotettavuus

2.1 Tilaston tutkimusmenetelmä

Metsäteollisuus ry:n kokoamat tuotantotiedot ovat sen jäsenyritysten tietoja, joihin on lisätty tarvittaessa arvionvarainen osuus. Sahateollisuus ry kerää omien jäsenyritystensä tietoja.

Alueellisen yritystoimintatilaston ja Yritysten rakenne- ja tilinpäätöstilaston tiedot muodostuvat Tilastokeskuksen yritys- ja toimipaikkarekisteristä. Kansantalouden tilinpito on johdettu muista talous- ja sosiaalitilastoista. Tilasto laaditaan EU:n asetuksessa ja SNA:ssa (System of National Accounts) määriteltyjen käsitteiden, luokitusten ja tilirakenteiden mukaisesti. Tutkimus- ja kehittämistoimintatiedot Tilastokeskus kerää sähköisellä lomakkeella.

2.2 Tilaston luotettavuuteen vaikuttavia tekijöitä

Tilastokeskuksen yritystilastojen uudistusten takia vuodesta 2013 eteenpäin metsäteollisuuden liikevaihtotiedot eivät ole vertailukelpoisia aikaisempien vuosien kanssa. Metsäteollisuudessa toimialamuutokset vaikuttavat lähinnä massa- ja paperiteollisuuden liikevaihtoon. Tiedot liikevaihdosta perustuvat Tilastokeskuksen laatimaan Yritysten rakenne- ja tilinpäätöstilastoon (ennen vuotta 2013 Teollisuuden tilinpäätöstilasto). Liikevaihto koskee niiden yritysten koko toimintaa, joiden päätoimialaksi on luokiteltu metsäteollisuus (TOL 2008: 16 ja 17).

2.3 Virheiden oikaisumenettelyt

Tilastossa havaitut virheet pyritään korjaamaan mahdollisimman pian. Korjatut tiedot julkistetaan tilaston kotisivuilla.

3.       Tietojen ajantasaisuus ja oikea-aikaisuus

Tiedot kootaan sen jälkeen Luken sivuille, kun tietojen alkuperäinen tuottaja on julkaissut aineiston. Metsäteollisuutta koskevien tietojen päivitystiheys vaihtelee tilastoittain.

4.       Tilastojen yhtenäisyys ja vertailukelpoisuus

Tiedot metsäteollisuuden tuotannosta, ulkomaankaupasta ja kulutuksesta ovat yhteneviä ja ajallisesti vertailukelpoisia. Metsäteollisuuden taloustiedoissa liikevaihdon osalta tiedot eivät ole vertailukelpoisia Tilastokeskuksen yritystilastojen uudistusten takia (ks. kohta 2.2).

5.       Tietojen saatavuus ja selkeys

Tilasto julkaistaan Luonnonvarakeskuksen tilastopalvelussa osoitteessa stat.luke.fi kohdassa Metsä – Muut – Metsäteollisuus.