Siirry pääsisältöön

Metsä sijoituskohteena 2021

Julkaistu 9.12.2022

Puuntuotannon sijoitustuotto nousi selvästi yli viiden vuoden keskiarvon. Tuottoa nosti pystykauppahintojen nousu, jolla on suuri vaikutus tuottoindeksiin. Myös ilman pystykauppahintojen vaikutusta laskettu tuotto on ollut nousussa.  

  • Vuonna 2021 yksityismetsien puuntuotannon reaalinen sijoitustuotto oli Manner-Suomessa yli 12 prosenttia. Edelliseen vuoteen verrattuna tuotto nousi 10 prosenttiyksikköä, ja oli 6 prosenttiyksikköä parempi kuin edeltäneen viiden vuoden keskiarvo.
  • Puunmyyntitulojen vaikutus tuottoon oli +3,8 ja puuntuotannon tukien +0,1 prosenttiyksikköä. Pystykauppahintojen nousu kasvatti tuottoa +7,0 prosenttiyksikköä ja puuston nettokasvun arvon osuus tuotosta oli +1,5 prosenttiyksikköä. Puuntuotannon kokonaiskustannukset veivät tuotosta -0,5 prosenttiyksikköä.
  • Maakunnittain korkein tuotto oli Kainuussa (18 %) ja matalin Pohjois-Pohjanmaalla (9 %).
  • Pystykauppahintojen nousun vaikutus sijoitustuottoon oli positiivinen kaikissa maakunnissa. Eniten se vaikutti Kainuussa (10 prosenttiyksikköä) ja vähiten Pohjois-Pohjanmaalla ja Satakunnassa (5 prosenttiyksikköä).
  • Nettokasvun vaikutus tuottoon oli positiivinen kaikissa maakunnissa, eli kasvaneen puuston arvo oli korkeampi kuin hakatun puun arvo.
  • Tuotto ilman pystykauppahintojen muutosta oli 5,0 prosenttia. Se on yli prosenttiyksikön korkeampi kuin 20 vuotta aikaisemmin. Suurin syy nousulle on ollut puuston tilavuuden kasvun ja tukkipuuosuuden lisääntymisestä johtuva puuston nettokasvun arvon nousu.
  • Kantoraha-arvo oli vuonna 2020 noin 53 miljardia euroa ja 2021 se nousi 58 miljardiin euroon.


Taustatietoja tilastosta
Puuntuotannon sijoitustuotto on hakkuiden, pystykauppahintojen, valtion metsätaloudelle myöntämien tukien, puuntuotannon menojen ja puustotietojen perusteella laskettu tuottoindeksi. Laskelmassa tulot ja menot suhteutetaan puustomäärien ja pystykauppahintojen perusteella laskettuun puuston kantoraha-arvoon.

Tiedot perustuvat Luken tilastoihin ja Valtakunnan metsin inventointeihin (VMI) puustosta puuntuotannon metsämaalla. Vuosien 2019–2021 puustolaskelmissa käytettiin VMI:n vuosien 2017–2021 mittauksiin perustuvia tuloksia. Tilastossa kaksi viimeistä vuotta ovat ennakkotietoja, koska uudet metsävaratiedot tarkentavat laskennassa niiden puustotietoja.

Rahan arvonmuutos on tehty elinkustannusindeksillä (1951:10=100).

Puuntuotannon sijoitustuotto

Allow functional cookies to show the embedded graph.