Siirry pääsisältöön

Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden ulkomaankauppa -tilaston laatuseloste

29.10.2019

Tilaston tuottaja: Luonnonvarakeskus

Tilaston laadintaperuste: Tilaston tuottaminen perustuu lakiin Luonnonvarakeskuksesta (561/2014), lakiin ruoka- ja luonnonvaratilastoista (562/2014), tullilakiin (304/2016) sekä tilastolakiin (280/2004). EU:n lainsäädännössä tilastointia ohjaavat sisäkaupan tilastoinnin perusasetus ((EY) 638/2004), ulkokaupan perusasetus ((EY) 471/2009) sekä näiden täytäntöönpanoa koskevat soveltamissäännökset. Tilastoissa käytettävä maaluokitus perustuu komission asetukseen ((EY) 1106/2012) yhteisön ulkokaupan ja jäsenvaltioiden välisen kaupan tilastojen maaluokituksesta.

Tilaston rahoituspohja: Tilaston tuottaminen rahoitetaan Luonnonvarakeskuksen varoista.

1. Tilastotietojen relevanssi

 1.1. Tietosisältö ja käyttötarkoitus

Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden ulkomaankauppatilastoon sisältyy Euroopan unionin yhdistetyn nimikkeistön (CN, Combined Nomenclature) ryhmien 1-24 kaikkien tavaroiden vienti- ja tuontimäärät sekä viennin ja tuonnin arvot. Tilastossa on lisäksi mukana muutamia sokerikemian tuotteita sekä tärkkelysjohdannaisia CN-ryhmistä 29, 35 ja 39. Tilastossa julkaistaan tavaralajien määrä- ja arvotiedot. Tavaroiden arvot esitetään nimellisinä.

Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden ulkomaankauppatilastoa laaditaan pohjaksi kansalliselle maatalouspolitiikalle sekä välineeksi julkisen ja yksityisen sektorin päätöksenteolle. Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden ulkomaankauppatilastoja tarvitaan myös maatalousalan tutkimuksessa ja erilaisessa järjestötoiminnassa.

1.2. Käsitteet ja luokitukset

Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden ulkomaankauppatilastossa käytetyt tuoteryhmät perustuvat EU:n yhdistettyyn tavaranimikkeistöön (Combined Nomenclature, CN). Yhdistetyn nimikkeistön muuntaminen maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden ulkomaankauppatilaston tuoteryhmiksi esitetään taulukossa. Tuonti- ja vientimäärät esitetään maataloustuotteiden ulkomaankauppatilastossa tuotepainoina.

Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden ulkomaankaupan maaluokitus noudattaa Tullin käyttämää luokitusta. Suomen ulkomaankauppa jaetaan yhdeksään maanosaan, joita ovat Eurooppa, Pohjois-Afrikka, muut Afrikan maat, Lähi- ja Keski-Itä, muu Aasia, Pohjois-Amerikka, Väli-Amerikka, Etelä-Amerikka, Oseania. Eurooppa jaetaan Euroopan unionin jäsenmaihin (EU 28) ja muihin Euroopan maihin. Tullin ulkomaankauppatilaston salatut maakohtaiset määrä- ja arvotiedot on maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden ulkomaankaupan tilaston maaluokituksissa yhdistetty ryhmäksi ”maatieto salattu”.

Tavaran alkuperämaaksi katsotaan se maa, jossa tavara on valmistettu tai jossa viimeisin taloudellisesti merkittävä osa valmistusta on tapahtunut. Tavaran pakkaamista ei pidetä valmistamisena. Viennin määrämaa on vientiajankohtana tiedossa oleva maa, jonne tavara on tarkoitus viedä Suomesta joko suoraan tai toisen maan kautta.  Lisätietoa

1.3 Tavaroiden tilastoituminen

EU:n jäsenmaiden välisen kaupan eli sisäkaupan tiedot kerätään Tullissa Intrastat-järjestelmän avulla tiedonantovelvollisilta ulkomaankaupan harjoittajilta. Tiedonantovelvollisuuden arvokynnykset ovat vähitellen nousseet:

Arvokynnys, euroa

Vuosi                  Tuonti                Vienti

2005                   100 000              100 000

2006–2007        100 000              200 000

2008–2010        200 000              300 000

2011–2013        275 000              500 000

2014–2015        500 000              500 000

2016–2018        550 000              500 000

2019–                 600 000              600 000

EU:n ulkopuolisten maiden kanssa käytävän kaupan eli ulkokaupan tilastotiedot Tulli saa tullausjärjestelmästä. Lisätietoa

Ulkomaankauppatilastoissa tavaroiden tilastoarvoina käytetään viennissä verottomia myyntihintoja, joihin sisällytetään vakuutus- ja rahtikustannukset Suomen rajalle saakka (free on board, FOB). Tuonnin tilastoarvo on arvonlisäveron laskemisen pohjana oleva verotusarvo, josta kuitenkin vähennetään kaikki Suomeen tuonnin yhteydessä kannettavat verot. Tuonnin tilastoarvoon sisältyvät tavaran rahti- ja vakuutuskustannukset Suomen rajalle ensimmäiseen rajanylityspaikkaan saakka (cost, insurance and freight, CIF).

1.4 Käyttäjien näkökulmien huomiointi

Tilaston käyttäjiltä kerätään palautetta tilastouudistuksia käsittelevien kokousten sekä kirjallisten kommentointipyyntöjen yhteydessä. Palautetta saadaan myös suorina yhteydenottoina. Saatua palautetta seurataan ja se otetaan huomioon tilastoa kehitettäessä.

2. Tietojen tarkkuus ja luotettavuus

2.1 Tutkimusmenetelmä

Ulkomaankauppatilasto kuvaa Suomen ja muiden maiden välistä tavarakauppaa. Tulli on tilastoviranomainen, jolle ulkomaankauppaa harjoittavilla yrityksillä on velvollisuus toimittaa tietoja toiminnastaan. Kokoamistaan tiedoista Tulli laatii kansallisen kaikki tavararyhmät kattavan ulkomaankauppatilaston. Luke kokoaa maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden ulkomaankauppatilaston Tullin ylläpitämästä ULJAS -tietokannasta(uljas.tulli.fi), jossa Suomen ulkomaankauppa tilastoidaan yhdistetyn tavaranimikkeistön mukaisena. Yhdistetty nimikkeistö esitellään tarkemmin Tullin Internet-sivuilla http://tulli.fi/tilastot/cn-nimikkeisto.

Pääsääntöisesti kaikki Suomesta vietävät ja Suomeen tuotavat tavarat tilastoidaan. Tilastoituakseen tavaran täytyy fyysisesti saapua maahan tai lähteä maasta. Tilastojen ulkopuolelle jäävät kauttakuljetukset (transito) sekä sellaiset taloustoimet, joilla ei ole merkittävää kaupallista arvoa. Myös palvelujen kauppa jää tilaston ulkopuolelle.

2.2 Tilaston luotettavuuteen vaikuttavia tekijöitä

Tulli kerää Euroopan unionin sisäkauppatiedot ilmoitusvelvollisuuden arvokynnyksen ylittäneiltä yrityksiltä. Yritykset laativat kuukausittain sisäkaupastaan Intrastat-ilmoituksen. Kynnysarvon alittanut kauppa arvioidaan erikseen ja lisätään ulkomaankauppatilastoihin ilman maittaista ja tavaranimikekohtaista erittelyä. Suomen ulkokauppa kirjautuu tullausilmoituksista erittäin kattavasti.

Merkittävimmät ulkomaankauppatilastojen virheet aiheutuvat ilmoitusvelvollisten Tullille toimittamista puutteellisista tai virheellisistä tiedoista. Tulli tarkastaa saamansa tiedot niiden saavuttua ennen julkaisemista. Validointiprosessissa tehdään validiteetti- ja luotettavuustarkistuksia. Sisäkaupan tilastotiedot tarkistetaan myös vertaamalla niitä ALV-tietojen kanssa.  Tullilla on mahdollisuus korjata havaitut virheet kyseisen vuoden lopullisten tietojen julkistamiseen asti, mutta yleensä tietoihin tehdyt muutokset julkaisuajankohdan jälkeen ovat olleet varsin vähäisiä.

Tavaran alkuperämaaksi katsotaan se maa, jossa tavara on valmistettu tai jossa viimeisin taloudellisesti merkittävä osa valmistusta on tapahtunut. Virheellisesti alkuperämaaksi saatetaan ilmoittaa sama kuin lähetysmaaksikin.

2.3 Virheiden oikaisumenettelyt

Tilastossa havaitut virheet pyritään korjaamaan mahdollisimman nopeasti ja korjatut tiedot julkistetaan tilaston kotisivulla.

3. Tietojen ajantasaisuus ja oikea-aikaisuus

Luke julkaisee maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden ulkomaankaupan tilastoa kuukausittain. Kuukausitilaston tiedot ovat ennakkotietoja, jotka on kerätty Tullin ULJAS- tietokannasta tietojen julkistamishetkellä. Kuukausitilasto valmistuu noin kymmenen viikon kuluttua tilastokuukauden päättymisestä. Kuukausitilaston tiedot tarkentuvat Luken tilastotietokantaan seuraavien kuukausitilastojen tuottamisen yhteydessä.

Luke päivittää maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden ulkomaankaupan kuukausitilaston tiedot lopullisiksi kerran vuodessa, syys - lokakuussa, kun Tulli on julkaissut lopulliset tiedot. Kaikkien kuukausien lopulliset tiedot päivitetään kerralla. 

Vuositilasto julkaistaan ennakollisena maalis - huhtikuussa ja lopullisena syys - lokakuussa, kun Tulli on julkaissut lopulliset tiedot edelliseltä vuodelta.

Tilasto julkaistaan Luken verkkopalvelussa stat.luke.fi.  Tietojen julkistamisajankohdat tiedotetaan tilastojen julkistamiskalenterissa osoitteessa: http://stat.luke.fi/julkistamiskalenteri.

4. Tilastojen yhtenäisyys ja vertailtavuus

Yhdistettyyn tavaranimikkeistöön tulee vuosittain muutoksia, mikä vaikeuttaa yhtenäisen aikasarjan muodostamista eräistä tavaralajeista. Tavaranimikkeiden muutokset eivät yleensä juurikaan muuta maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden ulkomaankauppatilastossa käytettyä tuoteryhmäluokitusta, mutta tuoteryhmien sisältämät nimikkeet ovat saattaneet vaihtua tai niiden määritelmät muuttua.

Tuotteiden yksikköarvojen muutoksia tarkasteltaessa on huomattava, että yksikköarvon muutos voi johtua myös tavaralajin sisällä tapahtuneesta viennin tai tuonnin rakenteellisesta vaihtelusta.

4.1 Tullin tilastot

Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden ulkomaankauppatilaston aineisto on lähtöisin Tullilta, ja se on sama kuin Tullin omissa ulkomaankauppatilastoissa. Luken julkaisema maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden ulkomaankauppatilasto sisältää seuraavat yhdistetyn nimikkeistön ryhmät:

01 elävät eläimet

02 liha ja muut syötävät eläimenosat

03 kalat sekä äyriäiset, nilviäiset ja muut vedessä elävät selkärangattomat

04 maito ja meijerituotteet; linnunmunat; luonnonhunaja; muualle kuulumattomat eläinperäiset syötävät tuotteet

05 muualle kuulumattomat eläinperäiset tuotteet

06 elävät puut ja muut elävät kasvit; sipulit, juuret ja niiden kaltaiset tuotteet; leikkokukat ja leikkovihreä

07 kasvikset sekä tietyt syötävät kasvit, juuret ja mukulat

08 syötävät hedelmät ja pähkinät; sitrushedelmien ja melonin kuoret

09 kahvi, tee, mate ja mausteet

10 vilja

11 myllyteollisuustuotteet; maltaat; tärkkelys; inuliini; vehnägluteeni

12 öljysiemenet ja -hedelmät; erinäiset siemenet ja hedelmät; teollisuus- ja lääkekasvit; oljet ja kasvirehu

13 kumilakat; kumit, hartsit ja muut kasvimehut ja -uutteet

14 kasviperäiset punonta- ja palmikointiaineet; muualle kuulumattomat kasvituotteet

15 eläin- ja kasvirasvat ja -öljyt sekä niiden pilkkoutumistuotteet; valmistetut ravintorasvat; eläin- ja kasvivahat

16 lihasta, kalasta, äyriäisistä, nilviäisistä tai muista vedessä elävistä selkärangattomista valmistetut tuotteet

17 sokeri ja sokerivalmisteet

18 kaakao ja kaakaovalmisteet

19 viljasta, jauhoista, tärkkelyksestä tai maidosta valmistetut tuotteet; leipomatuotteet

20 kasviksista, hedelmistä, pähkinöistä tai muista kasvinosista valmistetut tuotteet

21 erinäiset elintarvikevalmisteet

22 juomat, etyylialkoholi (etanoli) ja etikka

23 elintarviketeollisuuden jätetuotteet ja jätteet; valmistettu rehu

24  tupakka ja valmistetut tupakankorvikkeet

Lisäksi edellisten ryhmien ulkopuolelta sokerikemian ja tärkkelysjohdannaisia tuotteita ryhmistä 29, 35 ja 39

Luken ulkomaankaupan kuukausitilaston luvut ovat ennakkotietoja ja ne päivitetään kerran vuodessa lopullisiksi.

4.2. Salaukset

Tullin ulkomaankauppatilaston salatut maakohtaiset määrä- ja arvotiedot on maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden ulkomaankaupan tilaston maaluokituksissa yhdistetty ryhmäksi ”maatieto salattu”. Tuoteryhmäluokituksiin sisältyvien CN-koodien määrä- ja arvotiedot on tätä tarkoitusta varten summattu Tullin ulkomaankauppatilaston CN8-kooditasolla. Tullin ”kaikki maat yhteensä”
–maaluokan arvoista ei puutu tietoja. Kun siitä on vähennetty yksittäisten maiden arvoista laskettu summa, on saatu ”maatieto salattu” -luokalle arvo. Puuttuvat salatut maakohtaiset tiedot on esitetty maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden ulkomaankauppa -tilastossa nollina, että tilastossa voitaisiin summata maakohtaisia tietoja ja saada tulokseksi oikea kokonaissumma.

Tullin ”kaikki maat yhteensä” –maaluokan paljouksissa voi olla salattua tietoa, eli  kokonaispaljouttakaan ei julkaista. Näissä tapauksissa osa paljouksista jää kokonaan tilaston ulkopuolelle. Puuttuvat määrät eivät kuitenkaan ole tilaston oikeellisuuden kannalta merkittäviä.

Puuttuvia salattuja maatietoja on vuosittain vain muutamissa CN8-luokissa ja niiden esittäminen nollina ja summaaminen omaksi luokakseen ei merkittävästi huononna tilaston oikeellisuutta. Lisäksi kunkin vuoden salatut maakohtaiset CN8-koodit esitetään taulukossa.

Lisätietoa

https://tulli.fi/tilastot/salaukset

5. Tietojen saatavuus ja selkeys

Tilasto julkistetaan Luonnonvarakeskuksen tilastopalvelussa osoitteessa stat.luke.fi.

Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden viennin ja tuonnin kuukausisarjat ulottuvat tammikuuhun 2002 saakka. Lopulliset vuosittaiset luvut sisältävä aikasarja ulottuu vuoteen 2002 asti. Tilastoa koskeviin tietopyyntöihin vastaa Luken tilastotietopalvelu: tietopalvelu@luke.fi.

Tilaston kuvaus on saatavissa tilaston kotisivulta.