Siirry pääsisältöön

Kaupallinen kalastus merellä -tilaston dokumentaatio

Laaturaportti 30.6.2022

Tilaston kuvaus

Tilaston yleiskuvaus

Kaupallinen kalastus merellä -tilasto sisältää tietoa merialueella toimivien Suomen kaupallisten kalastajien määrästä, saaliin määrästä ja sen arvosta sekä pyynnin määrästä.

Luokitukset

Tilastossa saaliin ja pyynnin määrä esitetään merialueittain ja tilastoruuduittain kansainvälisen merentutkimusneuvoston (ICES) aluejakoa noudattaen.

Kattavuus

Tilasto sisältää suomalaisten merialueella kaupallisesti kalastavien saaliin kokonaisuudessaan, myös sen osan saaliista, joka puretaan Suomen ulkopuolelle. Myös ulkomaalaiset alukset purkavat saalista Suomeen. Tämä osuus ei sisälly Suomen saalistilastoon.

Tilastolliset käsitteet ja määritelmät

Merialueen kaupallisen kalastuksen tilasto (vuoteen 2016 saakka merialueen ammattikalastuksen tilasto) perustuu kaupallisten kalastajien määräaikoina tekemiin saalisilmoituksiin. 

Kaupallinen kalastus on toimintaa, jossa kalaa pyydetään myyntitarkoituksessa tai jossa pyydetyt kalat tai osa niistä myydään. Suomen kalastuslain sekä EU:n yhteisen kalastuspolitiikan säädösten mukaisesti muut kuin kaupalliset kalastajat eivät saa myydä saalistaan lukuun ottamatta sisävesillä satunnaisesti suoraan kuluttajalle myytävää vähäistä kala- tai rapuerää. Kaupallisella kalastajalla on joitain vapaa-ajan kalastajista poikkeavia oikeuksia. He voivat myydä saaliista ja saada julkisia tukia. Lisäksi kaupalliset kalastajat voivat käyttää kalastuksessa pyynti – tai venekuntaa kohden enemmän kuin 240 metriä verkkoja ja 100 koukkua koukkupyydyksessä, troolia sekä lohen ja taimenen kalastuksessa isorysää.

Kaupallinen kalastaja voi olla joko luonnollinen henkilö (henkilö tai toiminimi) tai oikeushenkilö (osakeyhtiö, kommandiittiyhtiö tai avoin yhtiö). 

Kalastuslain (379/2015) mukaan kaikkien kaupallisten kalastajien on kuuluttava kaupallisten kalastajien rekisteriin ja laki merellä toimivien kalastus- ja vesiviljelyalusten rekisteröinnistä (690/2010) velvoittaa kaikkien kaupallista kalastusta merellä harjoittavien Suomen lipun alla purjehtivien alusten ja veneiden rekisteröimiseen. Molempia rekistereitä pitää Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus. Ahvenanmaalla maakunnan hallitus ylläpitää rekisteriä kaupalliseen kalastukseen käytettävistä kalastusaluksista.

Tilastoinnissa käytetty aluejako noudattaa Kansainvälisen merentutkimusneuvoston (ICES) luokittelua. Saalistilasto esitetään kansainvälisen käytännön mukaisesti nimellissaaliina. Nimellissaalis tarkoittaa saalista, jonka kalastaja tuo maihin Suomessa tai ulkomailla, tai joka jälleenlaivataan merellä. Se tilastoidaan perkaamattomana eli elopainona. Nimellissaaliiseen ei kuulu poisheitetty, esimerkiksi hylkeen vaurioittama kala.

Saalista tarkastellaan sekä lajeittain että pyydyksittäin. Pyynnin määrä lasketaan kullekin lajille erikseen raportointijakson nollasta poikkeavista havainnoista ja esitetään rysä-, verkko, trooli- ja koukkupäivinä. Esimerkiksi rysäkalastus kahdella rysällä kymmenenä päivänä on kaksikymmentä rysäpäivää. Raportointijakso on kalastuspäiväkirjassa sekä alle 10 m rannikkoalusten purkamisilmoituksessa kalastuskerta ja rannikkokalastuslomakkeessa kuukausi.

Pyydysten lukumäärä lasketaan kalastajakohtaisten suurimpien yhtä aikaa pyynnissä olleiden pyydysmäärien summana. Pyyntipäivien määrä on kaikkien kalastajien yhteenlaskettu pyyntipäivien määrä ko. pyydyksellä riippumatta siitä onko saalista saatu. Pyydykset ovat käytössä eri pituisia aikoja ja niiden lukumäärä vaihtelee. Pyydyspäivissä (rysä-, verkko- ja troolipäivät) tämä vaihtelu on huomioitu, esimerkiksi kalastus kymmenellä verkolla viitenä päivänä on viisikymmentä verkkopäivää.

Tilastoyksikkö

Tiedonkeruun piiriin kuuluvat kaikki merialueella kaupallisesti kalastavat. Kaupallinen kalastaja voi olla joko luonnollinen henkilö (henkilö tai toiminimi) tai oikeushenkilö (osakeyhtiö, kommandiittiyhtiö tai avoin yhtiö).

Tilaston perusjoukko

Tilaston perusjoukon muodostaa rekisteri Suomen kaupallisista merialueen kalastajista. Tilasto on kattava. Tämä tarkoittaa, että kaikki merialueen kaupalliset kalastajat ovat mukana perusjoukossa.

Mittayksikkö

Kalan saaliin määrä esitetään tuhansina kilogrammoina, lohisaalis myös kappaleina. Saaliin arvo esitetään euroina.

Merialueen rekisteröidyt kalastusalukset esitetään määrällisesti. Vetoisuus esitetään bruttovetoisuutena (GT) ja teho kilowatteina.

Viiteajankohta

Kalenterivuosi

Viitealue

Tilaston viitealueena on koko merialue kansainvälisen alueluokituksen mukaisesti sekä kalastajien asuinalueen mukainen kansallinen aluejako.

Ajallinen kattavuus

Tietoja on saatavilla 1950-luvulta lähtien.

Jakelutiheys

Vuosittain

Perusajankohta

Kyseessä ei ole indeksitilasto.

Lainsäädäntö ja muut sopimukset

Tilaston tuottaminen perustuu lakiin Luonnonvarakeskuksesta (561/2014), lakiin ruoka- ja luonnonvaratilastoista (562/2014) sekä tilastolakiin (280/2004) ja EU:n asetukseen Koillis-Atlantilla kalastavien jäsenvaltioiden saaliiden määriä koskevien tilastojen toimittamisesta (EY 218/2009). Myös kalatalouden EU-tiedonkeruuohjelma (EU) 2017/1004, (EU) 2021/1167 ja (EU) 2021/1168 edellyttää tiedonkeruuta kaupallisesta kalastuksesta merellä.

Lisää tietoa: Tilastolainsäädäntö

Tilastollinen tietosuoja

Tietosuoja on tilastotoimen perusperiaate, johon Luonnonvarakeskus on sitoutunut, ja jolla varmistetaan tiedonantajien luovuttaman tiedon luottamuksellinen käsittely.

Lisää tietoa: Tietosuoja – Tilastot

Julkistamispolitiikka

Luonnonvarakeskuksen tilastojulkistukset julkistetaan arkipäivisin kello 9.00 Luonnonvarakeskuksen verkkosivuilla. Tiedot ovat julkisia sen jälkeen, kun ne ovat päivittyneet verkkosivuille.

Julkistamiskalenteri

Tilastojen julkaisuajankohdat vahvistetaan syksyisin toiminnansuunnittelun yhteydessä. Seuraavan vuoden julkistamiskalenteri julkaistaan käyttäjille loppuvuodesta. Tilastojen julkistamiskalenteri sisältää tiedot tulevien julkistusten ajankohdista. Julkistamisajankohdat julkaistaan julkistamiskalenterissa aluksi viikon tarkkuudella ja päivän tarkkuudelle kaksi kuukautta ennen tilaston julkistamisajankohtaa. Kalenterista on myös suorat linkit jo julkistettuihin tilastojulkistuksiin ja -julkaisuihin.

Pääsy julkistamiskalenteriin

Julkistamiskalenteri | Luonnonvarakeskus

Laadunhallinta

Laadunvarmistus

Luonnonvarakeskus noudattaa tilastoja laatiessaan Euroopan tilastojen käytännesääntöjä (Code of Practice, CoP) ja niihin pohjautuvaa laadunvarmistuskehikkoa (Quality Assurance Framework, QAF). Käytännesäännöt koskevat tilastoviranomaisten riippumattomuutta ja vastuuvelvollisuutta sekä prosessien ja julkaistavan tiedonlaatua. Periaatteet ovat yhteensopivat YK:n tilastokomission hyväksymien virallisen tilaston periaatteiden kanssa ja täydentävät niitä. Myös Suomen virallisen tilaston laatukriteerit ovat yhteensopivat Euroopan tilastojen käytännesääntöjen kanssa. Periaatteet ovat myös yhteensopivat Euroopan laatupalkintoperiaatteiden (EFQM) kanssa.

Tilastokeskuksessa tehdään vuosittain tilastojen läpivalaisuja myös Luken tuottamien tilastojen osalta, joilla osaltaan varmistetaan tilastojen laatua.

Laadun arviointi

Tilastokeskuksessa tehdään vuosittain tilastojen läpivalaisuja myös Luken tuottamien tilastojen osalta, joilla arvioidaan tilastojen laatua.

Relevanssi

Käyttäjätyytyväisyys

Tilaston käyttäjiltä kerätään palautetta erityisesti tilastojen uudistamisen yhteydessä. Palautetta saadaan myös suorina yhteydenottoina. Lisäksi Luonnonvarakeskuksen tilasto-ohjelman päivityksen yhteydessä selvitimme tilastojen käyttäjien toiveita tilastojen kehittämiseksi syksyllä 2021 ja alkuvuodesta 2022. Saatua palautetta seurataan ja se otetaan huomioon tilastoa kehitettäessä.

Täydellisyys

Tilasto kattaa EU-asetusten vaatimukset ja kansalliset tietotarpeet. 

Tarkkuus ja luotettavuus

Tarkkuus ja luotettavuus yleisesti

Kalastuslaki (379/2015) velvoittaa kaikki kaupallista kalastusta harjoittavat toimijat raportoimaan saalistietonsa. Aikaisemmin saalistiedusteluun vastaamattomien kalastus arvioitiin ja vastaamattomien oletettiin käyttäytyneen kalastustietonsa ilmoittaneiden tapaan niin, että heissä oli samassa suhteessa saalista saaneita ja kalastamattomia. Vuodesta 2015 alkaen tilastoinnissa oletetaan kaikkien merialueella kaupallista kalastusta harjoittaneiden toimineen lain velvoitteiden mukaan ja ilmoittaneen saaliinsa. 

Saalis, jota ei ole tarkoitettu markkinoille, ilmoitetaan todennäköisesti puutteellisesti. Tämän virhelähteen suuruutta ei ole selvitetty.

Oikea-aikaisuus, johdonmukaisuus ja vertailukelpoisuus

Oikea-aikaisuus

Kaupallinen kalastus merellä -tilasto julkaistaan vuosittain viimeistään tilastointivuotta seuraavan toukokuun aikana.

Maantieteellinen vertailukelpoisuus

Tiedot ovat vertailukelpoisia tilaston sisältämillä kansallisilla alueilla sekä kansainvälisesti EU:n tilastoviraston, FAOn ja ICESin (Kansainvälinen merentutkimusneuvosto) julkaisemien kalastustietojen kanssa. 

Ajallinen vertailukelpoisuus

Saalisilmoituksiin perustuva arvio Suomen merialueen kalansaaliista ja sen arvosta on julkaistu vuodesta 1962 lähtien. Vuonna 1987 merialueen ammattikalastuksen tilastoinnissa käytetyt saaliin arviointimenetelmät muuttuivat. Vuosien 1980–1986 saalisarvioille tehtiin tuolloin tasokorjaus, joka muutti ne paremmin vertailukelpoisiksi myöhempien vuosien tilastojen kanssa. Kun saalisilmoituslomakkeiden täyttäminen tuli suoraan lain velvoittamaksi vuonna 1995, kalastajien vastausaktiivisuus lisääntyi. Vastauskadon väheneminen pienensi arvioitua saalisosuutta ja lisäsi saalisarvioiden tarkkuutta. Merialueen kalastuksen tiedonkeruun vastausprosentti on perinteisesti ollut korkea, joten muutos ei ole olennaisesti vaikuttanut aikaisempien tilastojen vertailtavuuteen.

Kalastajamääriä koskevia tilastoja tarkasteltaessa on huomioitava kalastajarekistereissä tapahtuneet muutokset vuosina 1987, 1995 ja 2016. Vuotta 1987 aikaisemmin käytössä ollut kalastajarekisteri oli puutteellinen ja perusjoukon koko määräytyi Kalatalouden Keskusliiton jäsenjärjestöjen esittämien kalastajamääräarvioiden perusteella. Vuonna 1988 kalastajarekisteri uusittiin ja ammattikalastajista pyrittiin luomaan mahdollisimman kattava luettelo. Tilastoissa uudistus näkyy kalastajamäärän vähentymisenä vuodesta 1986 vuoteen 1987. Seuraava muutos tapahtui EU-jäsenyyteen siirryttäessä vuonna 1995, jolloin ammattikalastajarekisteriin ilmoittautumisesta tuli maa- ja metsätalousministeriön päätöksen velvoittamaa. Tilastoissa muutoksen seuraukset näkyvät rekisteröityjen kalastajien kokonaismäärän kasvuna vuonna 1995. Aktiivisten kalastajien määrä kuitenkin säilyi kutakuinkin ennallaan. Vuosina 2009 ja 2010 ammattikalastajien määrä kasvoi, koska kalan myyntiin liittyviä määräyksiä muutettiin. Nykyinen kalastuslaki (379/2015) tuli voimaan vuoden 2016 alusta. Ammattikalastajarekisteri lakkautettiin ja perustettiin kaupallisten kalastajien rekisteri, johon kaikkien kalaa myyntitarkoituksessa pyytävien luonnollisten ja oikeushenkilöiden on kuuluttava. Kaupallisten kalastajien rekisterissä on kaksi ryhmää: 1-ryhmään kuuluvat ne kaupalliset kalastajat, joiden kalastustoiminnan liikevaihdon keskiarvo kolmen viimeksi kuluneen tilikauden osalta ylittää 10 000 euroa ja 2-ryhmään kuuluvat muut kaupalliset kalastajat. Muutoksen seuraus näkyy tilastoissa rekisteröityneiden kalastajien määrän kasvuna vuonna 2016 ja 2017. Kaupallisilla kalastajilla on oikeus tiettyihin pyydyksiin ja pyydysmääriin, mikä on saanut muitakin kalastajia ilmoittautumaan rekisteriin.

Yhtenäisyys yli tilastoalueiden

Yhtenäisyys osavuosittaisten ja vuosittaisten tilastojen välillä

Kaupallinen kalastus merellä -tilasto on osa kokonaiskalantuotanto -tilastoa.

Tilastoprosessi

Lähdeaineistot

Tilaston lähdeaineistona on Varsinais-Suomen ELY-keskuksen ja Ahvenanmaan maakuntahallituksen ylläpitämä tietokanta, johon Luonnonvarakeskuksella on reaaliaikainen yhteys.

Tiedonkeruun tiheys

Kaupalliset kalastajat ilmoittavat kalastustietonsa saalislajista ja kalastuksessa käytetyn aluksen koosta riippuen joko pyyntikertakohtaisesti tai kuukausittain.

Tiedonkeruumenetelmä

Kaupalliset kalastajat ilmoittavat kalastustietonsa joko sähköisesti tai paperilomakkeella. Saalisilmoituslomakkeiden jakelun, vastaanottamisen ja tietojen tallentamisen suorittaa Varsinais-Suomen ELY-keskus sekä Ahvenanmaan maakunnan hallitus. Saalisaineistot saadaan Luonnonvarakeskuksen käyttöön tilastointia varten. Saalisilmoituslomakkeita on käytössä kolmenlaisia:

  1. Vähintään 10 metriä pitkien alusten kalastustiedot ilmoitetaan yleensä sähköisesti EU-kalastuspäiväkirjalla suoraan alukselta. Päiväkirjalla ilmoitetaan pyyntikertakohtaisesti tieto kalastusmatkasta ja sen kestosta, saaliin määrä kalalajeittain, pyyntialue eli tilastoruutu (kooltaan noin 55 x 55 kilometrin suuruinen karttakoordinaatiston mukaan muodostettu alue), kalastuksessa käytetty pyydys ja pyydysten määrä sekä pyyntiaika tunteina. Kalastuspäiväkirjalla ilmoitetaan myös saaliin ostajatiedot sekä poisheitetyn kalan määrä lajeittain. Tiedot on ilmoitettava 48 tunnin kuluessa saaliin purkamisesta ELY-keskukseen tai Ahvenanmaan maakuntahallitukseen.
  2. Alle 10 metriä pitkien alusten kalastus kiintiöityjen kalalajien saalista lukuun ottamatta (silakkaa korkeintaan 50 kg/päivä) ilmoitetaan joko paperimuodossa tai sähköisesti kuukausikohtaisella rannikkokalastuslomakkeella. Lomakkeella ilmoitetaan saaliin määrä kalalajeittain, tilastoruutu, kalastuksessa käytetty pyydys, pyydysten ja pyyntipäivien määrä sekä poisheitetyn kalan määrä lajeittain. Lomakkeet on palautettava seuraavan kuukauden 20. päivään mennessä ELY-keskukseen tai Ahvenenmaan maakuntahallitukseen.
  3. Alle 10 metriä pitkien alusten kiintiöityjen kalalajien kalastus (silakan osalta 50 kiloa tai sitä suurempi päiväkohtainen saalis) ilmoitetaan pyyntikertakohtaisella alle 10 m rannikkoalusten purkamisilmoituksella joko paperimuodossa tai sähköisesti. Purkamisilmoitus on palautettava 48 tunnin kuluessa saaliin purkamisesta ELY-keskukseen tai Ahvenanmaan maakuntahallitukseen. Lomakkeella ilmoitetaan saaliin määrä kalalajeittain, tilastoruutu, kalastuksessa käytetty pyydys, pyyntiaika, pyydysten ja pyyntipäivien määrä sekä poisheitetyn kalan määrä lajeittain.

Aineiston/datan validointi

Aineisto tarkistetaan Luonnonvarakeskuksessa ennen tietojen käsittelyä. Tallennetun aineiston epäloogisuuksien etsinnässä käytetään virheenpoimintaohjelmia ja paritroolaajien ilmoitusten yhteensopivuus selvitetään. Virheellisesti ilmoitetut tiedot korjataan vakioitujen ohjeiden mukaisesti.

Tiedon käsittely

Kalastajat ilmoittavat lohi-, taimen-, turska-, kampela-, siika- ja kirjolohisaaliin perattuna painona. Elinkeinokalatalouden tietokannassa perattu kala on muutettu vastaamaan perkaamatonta kalaa ns. muuntokertoimien avulla. Lohen ja taimenen muuntokerroin oli 1,11, turskan 1,17, kampelan sekä siian 1,08 ja kirjolohen 1,2.

Saaliin arvo on laskettu Luonnonvarakeskuksen julkaisemien kalastajille maksettujen kalan keskihintatietojen perusteella. Kotimaahan puretun elintarvike- ja rehusilakan osuudet silakan kokonaissaaliista on arvioitu elinkeinokalatalouden keskusrekisteristä saatujen kalan ostotietojen avulla.