Siirry pääsisältöön

Kalatalouden kannattavuus -tilaston kuvaus

10.10.2016

Tuottaja: Luonnonvarakeskus
Kotisivu: Kalatalouden kannattavuus
Aihealue: Maa-, metsä- ja kalatalous
Tilasto kuuluu Suomen viralliseen tilastoon (SVT): Ei
Tilasto kuuluu Euroopan tilastojärjestelmään (ESS): Ei

Kuvaus

Kalatalouden kannattavuus sivusto sisältää kalatalousyritysten taloudelliset tunnusluvut ja tietoa kalatalousyritysten taloudellisesta tilasta. Sivusto tarjoaa viimeisimpiin tilinpäätöstietoihin perustuvan katsauksen Suomen kalastus- sekä vesiviljely-yritysten kannattavuudesta. EU-lainsäädäntö velvoittaa Suomea keräämään yksityiskohtaista tietoa kalataloudestaan. Kalatalouden EU-tiedonkeruuohjelmassa kerätään kalataloudesta biologista, taloudellista ja tilastotietoa EU:n yhteisen kalastuspolitiikan tueksi. EU-komissio hyödyntää kalatalouden EU-tiedonkeruuohjelman taloustietoja kalatalouspolitiikan suunnittelussa ja vaikutusten seurannassa.

Tietosisältö

Toimialaa ja yrityksiä koskevat taloudelliset tiedot perustuvat pääosin Tilastokeskuksen kalatalousyrityksiä koskeviin tilinpäätöstietoihin. Tilinpäätöstiedot koskevat kalanjalostuksen, kalatukkukaupan ja kalan vähittäiskaupan osalta vain yrityksiä, joiden liikevaihto on yli Tilastokeskuksen liikevaihtorajan (n. 11 000 €). Kalatalouden kannattavuustiedot koskevat kaikkia merialueen kaupallisia ammattikalastusyrityksiä, jotka ovat ilmoittaneet saalista. Sisävesikalastusyrityksistä ei ole käytettävissä taloudellisia tunnuslukuja. Vesiviljelyn tilinpäätöstiedot koskevat kaikkia päätoimisia yrityksiä.

Käytetyt luokitukset

Kalastusyritykset on jaettu suuriin (alus yli 24 metriä) ja pieniin (alus alle 24 metriä) troolareihin, yli 10 000 euron liikevaihdon rannikkokalastajiin ja alle 10 000 euron liikevaihdon rannikkokalastajiin. Tämä 10 000 euron vuotuinen liikevaihto on ALV-velvollisuuden raja ja samaa euromääräistä rajaa käytetään uudessa kalastuslaissa kaupallisten ammattikalastajien jakamiseen tyypin I ja tyypin II kalastajiin ammattikalastajarekisterissä vuoden 2016 alusta lähtien. Vuoteen 2015 saakka tämä raja oli 8500 euroa.

Vesiviljely-yritykset on jaettu vuodesta 2015 eteenpäin tuotantosuunnan mukaan poikastuotantoon, luonnonravintolammikoihin, ruokakalatuotantoon meressä, ruokakalatuotantoon sisävesillä sekä kiertovesikasvatukseen.Vuosina 2008-2015 vesiviljely-yritykset jaettiin tuotantosuunnan mukaan poikastuotantoon, ruokakalatuotantoon sisävesillä, yhdistelmätuotantoon (sisältää sekä poikas- että ruokakalatuotantoa) ja ruokakalatuotantoon meressä. Poikastuotanto sisältää myös luonnonravintolammikot.

Kalanjalostuksen, kalatukkukaupan ja kalan vähittäiskaupan toimialoille kuuluvat yritykset on jaettu kolmeen kokoluokkaan yrityksen liikevaihdon perusteella: suuret yritykset (suurimmat 10 % yrityksistä), keskisuuret yritykset (suurimmat 40 % jäljelle jääneistä) ja pienet yritykset.

Tiedonkeruumenetelmät ja tietolähteet

Aineistona on käytetty Luonnonvarakeskuksen kalastus- ja vesiviljely-yritysten tuotantotietoa koskevaa tilastoa sekä Tilastokeskuksen tilinpäätöstietoja kalatalouden toimialoilta (kalastus, vesiviljely, kalanjalostus, kalatukkukauppa, kalan vähittäiskauppa). Toimialaa ja yrityksiä koskevat taloudelliset tiedot perustuvat pääosin Tilastokeskuksen keräämiin tilinpäätöstietoihin. Luonnonvarakeskus on tilinpäätösaineistojen pohjalta laskenut taloudelliset tunnusluvut kalatalouden toimialoille.

Päivitystiheys

Tiedot julkaistaan kerran vuodessa.

Valmistumis- tai julkistamisaikataulu

Tuoreimmat tilastotiedot koskevat julkaisuvuotta edeltävää vuotta. Tilastokeskuksen keräämä kalatalousyrityksiä koskeva tilinpäätösaineisto on Luonnonvarakeskuksen käytettävissä vasta yritysten tilinpäätöstä seuraavana vuotena, minkä vuoksi tuoreimmat tilinpäätöstiedot koskevat sitä edeltävää vuotta.

Aikasarja

Taloudellisten tunnuslukujen aikasarjat esitetään nimellisarvoisina. Tietoja saatavilla tietokannassa vuodesta 2008 lähtien.