Kalan kulutus -tilaston laatuseloste
Tällä sivulla
Tilaston tuottaja: Luonnonvarakeskus 1.1.2015 lähtien. Aikaisemmin tilaston tuotannosta on vastannut RKTL.
Tilaston laadintaperuste: Tilaston tuottaminen perustuu lakiin Luonnonvarakeskuksesta (561/2014), lakiin ruoka- ja luonnonvaratilastoista (562/2014) sekä tilastolakiin (280/2004).
Tilaston rahoituspohja: Tilaston tuottaminen rahoitetaan Luonnonvarakeskuksen varoista.
1. Tilastotietojen relevanssi
1.1. Tietosisältö ja käyttötarkoitus
Kalan kulutus -tilasto sisältää tietoja kotimaan markkinoilla ihmisravinnoksi tarjolla olevan kalan määrästä henkeä kohti. Tilastossa kulutus esitetään kotimaiselle kalalle lajeittain alkuperän (ammattikalastus, vapaa-ajankalastus, kalanviljely) mukaan sekä tuontikalalle lajeittain.
1.2. Käsitteet ja luokitukset
Kotimaisen kalan kulutusluvut esitetään fileepainoina ja tuontikalan pääosin tuotepainona. Tuontikalan ja kotimaisen kalan kulutusluvut eivät siten ole täysin yhteismitallisia.
1.3. Tutkimuskohde ja tiedonantajat
Kotimaisen kalan tarjonnan määrä lasketaan Suomeen puretun ammattikalastuksen saaliin, vapaa-ajankalastuksen saaliin sekä kalanviljelyn tuotannon yhteismääränä.
1.4. Käyttäjien näkökulmien huomiointi
Saatua palautetta seurataan ja se otetaan huomioon tilastoa kehitettäessä.
2. Tietojen tarkkuus ja luotettavuus
2.1. Tutkimusmenetelmä
Tuotannosta vähennetään vientiin menneen kalan sekä rehuksi käytetyn ja poisheitetyn kalan osuus laji-kohtaisesti. Tuontikalan kulutus lasketaan Suomeen tuodusta kalamäärästä. Tuontimääristä vähennetään edelleen viennin määrä.
Tuontikalojen kulutusmäärä esitetään useiden kalatuotteiden osalta tuotepainona, eli siinä muodossa kuin se tuodaan maahan. Kokonaisena tai perattuna tuotu kala kuitenkin muutetaan fileepainoksi. Fileepainon katsotaan käytännössä mittaavan syötävissä olevan kalalihan määrää, vaikka tiedetäänkin, että teollisessa tuotannossa fileerausjätteestä voidaan vielä erotella kalanlihaa esim. kalamassan valmistukseen. Tuontikalan osalta tuotepainoihin on päädytty, sillä esimerkiksi säilykkeiden ja monien muiden kalavalmisteiden kalamäärän muuntaminen jälkikäteen fileepainoksi on epävarmaa. Fileepainot lasketaan FAO:n esittämillä lajikohtaisilla muuntokertoimilla.
Kulutus henkeä kohti saadaan jakamalla kalan tarjonnan määrä kulloisellakin asukasluvulla.
2.2. Tilaston luotettavuuteen vaikuttavia tekijöitä
Tilaston luotettavuuteen vaikuttavat tekijät, joita on kuvattu tilaston pohjana olevien tuotantotilastojen laatuselosteissa ja kalan ulkomaankauppatilaston laatuselosteessa.
2.3. Virheiden oikaisumenettelyt
Tilastossa havaitut virheet korjataan mahdollisimman nopeasti Suomen virallisen tilaston neuvottelukun-nan suositusten mukaisesti. Virheet korjataan tilastotietokantoihin ja korjatut tiedot julkistetaan tilaston kotisivulla.
3. Tietojen ajantasaisuus ja oikea-aikaisuus
Kalan kulutus -tilasto julkaistaan vuosittain tilastointivuotta seuraavan marraskuun loppuun mennessä. Kalan kulutus -tilastosta ei julkaista ennakkotietoja.
Tilaston julkistamisajankohdasta tiedotetaan tilastojen julkistamiskalenterissa osoitteessa: http://stat.luke.fi/julkistamiskalenteri
4. Tilastojen yhtenäisyys ja vertailukelpoisuus
Tilaston yhtenäisyyteen ja vertailukelpoisuuteen vaikuttavat tekijät, joita on kuvattu tilaston pohjana olevien tuotantotilastojen laatuselosteissa ja kalan ulkomaankauppatilaston laatuselosteessa.
5. Tietojen saatavuus ja selkeys
Tilasto julkaistaan Luonnonvarakeskuksen Tilastopalvelussa osoitteessa stat.luke.fi.
Kalan kulutus -tilaston tietoja vuodesta 1999 alkaen julkaistaan tietokantana.
Tilastoa koskeviin tietopyyntöihin vastaa Luken tilastotietopalvelu: tietopalvelu@luke.fi.
Tilaston kuvaus on saatavissa tilaston kotisivulta.