Hoppa till huvudinnehållet

Fiskkonsumtion

11.12.2015

Producent: Naturresursinstitutet från och med 1.1.2015. Tidigare har VFFI ansvarat för statistiken.
Principer för upprättande av statistiken: Statistikproduktionen baserar sig på lagen om Naturresursinstitutet (561/2014), lagen om livsmedels- och naturresursstatistik (562/2014) samt statistiklagen (280/2004).
Finansieringsgrund för statistiken: Statistiken finansieras ur Naturresursinstitutets medel.

1. Statistikuppgifternas relevans


1.1. Datainnehåll och användningsändamål

Statistiken över fiskkonsumtion innehåller information om mängden fisk som erbjuds som människoföda per person på marknaden i Finland. I statistiken visas konsumtionen per inhemska fiskarter enligt ursprung (yrkesfiske, fritidsfiske, fiskodling) samt för importerad fisk per art.

1.2. Begrepp och klassificeringar

Konsumtionen av inhemsk fisk anges som filévikt och av importerad fisk i första hand som produktvikt. Av den orsaken är konsumtionssiffrorna för importerad respektive inhemsk fisk inte helt jämförbara.

1.3. Undersökningsobjekt och uppgiftslämnare

Utbudet av inhemsk fisk sammanlagt beräknas utifrån yrkesfiskets fångst som lossats i Finland, fritidsfiskets fångst och fiskodlingens produktion.

1.4. Beaktande av användarperspektivet

Responsen följs upp och beaktas i utvecklingen av statistiken.

2. Uppgifternas exakthet och riktighet


2.1. Undersökningsmetod

Från produktionen avdras den mängd fisk som exporterats samt den mängd fisk som använts som foder eller kasserats per art. Konsumtionen av importerad fisk beräknas utifrån den mängd fisk som importerats till Finland. Från importmängderna avdras exportmängden.
Konsumtionen av importerad fisk anges för flera fiskarter som produktvikt, dvs. i den form som den importeras. Fisk som importerats hel eller rensad omräknas dock till filévikt. Filévikten anses i praktiken mäta mängden fiskkött som kan ätas, även om man känner till att i den industriella produktionen är det möjligt att från fileringsavfall ännu separera fiskkött t.ex. för tillverkning av fiskmassa. Beträffande importerad fisk använder man produktvikter eftersom omräkning av fiskmängden i till exempel konserver och många andra fiskprodukter i efterskott till filévikt är osäkert. Filévikterna beräknas med FAO:s omvandlingskoefficienter för respektive art.
Konsumtionen per person fås genom att dividera utbudet på fisk med den aktuella invånarmängden.

2.2. Faktorer som påverkar statistikens tillförlitlighet

Faktorer som påverkar statistikens tillförlitlighet som beskrivs i kvalitetsbeskrivningarna för produktionsstatistiken som utgör grund för statistiken och i kvalitetsbeskrivningen i statistiken om utrikeshandel med fisk.

2.3. Förfarande för korrigering av fel

Fel som noteras i statistiken korrigeras så fort som möjligt enligt rekommendationer från delegationen för Finlands officiella statistik. Fel korrigeras i statistikdatabaserna och de korrigerade uppgifterna publiceras på webbplatsen för statistiken.

3. Uppgifternas aktualitet


Statistiken Fiskkonsumtion publiceras årligen före slutet av oktober påföljande år efter statistikåret. Inga förhandsuppgifter publiceras om statistiken Fiskkonsumtion.
Tidpunkten för offentliggörandet av statisken meddelas i publiceringskalendern för statistik på adressen: http://stat.luke.fi/julkistamiskalenteri

4. Statistikens enhetlighet och jämförbarhet

Faktorer som påverkar statistikens enhetlighet och jämförbarhet beskrivs i kvalitetsbeskrivningarna för produktionsstatistiken som utgör grund för statistiken och i kvalitetsbeskrivningen i statistiken om utrikeshandel med fisk.

5. Tillgång till uppgifterna och deras transparens

Statistiken publiceras i Naturresursinstitutets Statistiktjänst på adressen stat.luke.fi.
Uppgifter om fiskkonsumtion från och med 1999 publiceras som en databas.
Lukes informationstjänst svarar på frågor om statistiken: tietopalvelu@luke.fi.
Statistikbeskrivningen finns på statistikwebbplatsen.

Uppdaterad
12.11.2015