Siirry pääsisältöön

SIMU – olosuhdesäädeltävä pintavaluntasimulaattori

Tutkimus- ja kehityspalvelut

Miten vaihtelevat sääolosuhteet vaikuttavat maaperään ja ravinteiden huuhtoutumiseen? SIMU, olosuhdesäädeltävä pintavaluntasimulaattori, pystyy jäljittelemään ilmastonmuutoksen aiheuttamia lämpötilan ja sademäärän muutoksia ja havainnoimaan niiden vaikutuksia maaperään ja huuhtoutumiseen. SIMUn avulla voidaan parantaa resurssitehokkuutta, lisätä kannattavuutta ja vähentää vesistöjen ravinnekuormitusta.

Vuodenajat pikakelauksella – SIMUlla nopeasti käytäntöön sovellettavaa tietoa

SIMUn etuna laboratoriomittauksiin verrattuna on, että kammioon tutkittavaksi tuotavissa maanäytteissä maan luonnollinen huokosrakenne ja kasvipeite, ja näin ollen myös luonnollinen vaihtelu, säilyvät.

Luonnossa suuri osa valunnasta ajoittuu syksyyn ja kevääseen ja tulevaisuudessa entistä enemmän myös talviin. Siksi kenttäkokeissa luotettavaan huuhtoutumistutkimukseen kuluu vähintään vuosi. Kenttäkokeisiin verrattuna simulaattorin ehdoton etu huuhtoumatutkimuksissa onkin sen nopeus: SIMU-laitteiston avulla eri vuodenaikoja voidaan simuloida pikakelauksella peräkkäin, mihin aikaan vuodesta tahansa.

Lämpötila, valo ja sadetus voidaan toistaa kustannustehokkaasti samanlaisina niin monta kertaa kuin on tarpeen. Käsittelyiden vertaaminen on helppoa ja luotettavaa, kun tutkimusolosuhteet voidaan toistaa ja rinnakkaisia mittauksia on riittävästi.

Palvelu räätälöidään asiakkaan tarpeen mukaisesti

SIMUa voidaan käyttää huuhtoutumistutkimukseen, kasvien kasvun ja karaistumisen tutkimiseen, erilaisten materiaalien testaamiseen ja monenlaiseen muuhun tutkimukseen, jossa halutaan säädellä sää- ja valaistusolosuhteita. Testeissä voidaan käyttää erilaisia maalajeja ja myös sellaisia käsittelyitä, mitä ei haluta viedä suoraan kenttäolosuhteisiin. Kammiossa on kuusi tutkimusalustaa, joilla voidaan tutkia pintavaluntaa. Maan läpi suuntautuvaa valuntaa ja kasvien kasvua voidaan testata 24 testiputkessa kerrallaan. Testauksilla ja niistä tehtävillä analyyseillä voidaan etsiä vastauksia muun muassa seuraaviin kysymyksiin:

  • Mikä käsittelyistä on tehokkain? Käsittelyitä voivat olla esimerkiksi lannoite, kasvinsuojeluaine, kasvilaji, sademäärä, fosforin sidonta-aineet ja maalaji.
  • Paljonko ainetta huuhtoutuu, jos sademäärä kaksinkertaistuu?
  • Paljonko ainetta huuhtoutuu, jos lämpötila nousee 5 tai 10 astetta?
  • Miten kuivuus vaikuttaa aineen huuhtoutumiseen?
  • Kestääkö kasvi jääpoltetta?
  • Huuhtoutuuko kasvinsuojeluainetta helpommin turvemaalta kuin hietamaalta?
  • Kuinka kasvi kestää määrättyä lämpötilaa tai nopeita lämpötilan vaihteluita?
  • Voiko potentiaalinen uusi patogeeni levitä Suomeen? Selviääkö se vaihtelevista talviolosuhteista?

Huipputeknologiaa oleva SIMU on ainutlaatuinen tutkimusalusta koko maailmassa

Lukella on pitkäaikaiseen tutkimukseen perustuva tuntemus maaperän fysikaalisten, kemiallisten ja biologisten prosessien vaikutuksesta ravinteiden huuhtoutumiseen. Ilmiöitä voidaan tutkia monipuolisesti kenttä- tai laboratorio-olosuhteissa, perinteisen analytiikan sekä modernien menetelmien ja innovaatioiden yhdistelmillä. SIMU-ympäristötutkimusalusta ja sen yhteydessä käytettävät metodit luovat ainutlaatuisen osaamiskokonaisuuden.

Vastaavanlaista ilmastovaikutukset ja huuhtoutumisen sekä kasvien kasvun mittaamisen yhdistävää tutkimusalustaa ei ole käytössä missään muualla.