Siirry pääsisältöön

Rehujen ja ruokinnan tutkimuspalvelut tuotantoeläimille

Tutkimus- ja kehityspalvelut
Taggar:

Innovatiivisilla rehuratkaisuilla edistetään eläinten hyvinvointia, parannetaan kotieläintuotannon kannattavuutta ja pienennetään ympäristökuormitusta resurssitehokkuutta kehittämällä.

Luken tutkimuspalvelut sisältävät rehujen tuotantoon, säilöntään, prosessointiin ja käyttöön liittyvät tutkimuspalvelut mukaan lukien uusien rehujen kehittämisen ja sivutuotteiden tehokkaan käytön. Uusia rehuratkaisuja voidaan kehittää monenlaisista sivujakeista puusta leviin.

Luken rehuihin ja rehuaineisiin liittyvät tutkimuspalvelut kattavat laajan eläinlajikirjon: lypsykarjan, lihanaudat, siat, siipikarjan, hevoset, porot, kalat, hyönteiset ja koirat.

Kuva: Eetu Ahanen

Hyödyt asiakkaalle

Asiakkaan tarpeisiin perustuva rehujen ja rehun lisäaineiden tuotekehitys ja testaus on Luken asiantuntemuksen ydinaluetta. Yhteistyössä Luken kanssa asiakas kehittää kilpailukykyisempiä ja tuotantovaikutuksiltaan tunnettuja rehutuotteita.

Kehitystyön tuloksena asiakas saa tietoa esimerkiksi siitä, miten tuotteet vaikuttavat eläimen syöntiin, kasvuun, ravintoaineiden sulavuuteen ja aineenvaihduntaan, rehuhyötysuhteeseen, ravinteiden erittymiseen, metaanin muodostumiseen pötsissä ja lopulta tuotteiden (maito, liha) laatuun.

Esimerkkejä palveluista

  • Asiakkaan tietotarpeiden selvittäminen
  • Kasvi- ja eläinperäisten rehuaineiden ravitsemuksellisen laadun ja tuotantovaikutuksen mittaaminen:
     
    • Olemassaolevaan tietoon perustuen kirjallisuusselvityksin
    • Laboratoriomenetelmin; esimerkiksi keinopötsien avulla
    • Eläinkokein sopivassa koeympäristössä
  • Virallisten rehuarvojen määrittäminen (luke.fi/rehutaulukot).
  • Luottamuksellisen raportin laatiminen asiakkaan käyttöön

Miksi Luke?

Lukella on pitkäaikaiseen tutkimustietoon perustuvaa osaamista erilaisten rehuratkaisujen kehittämisestä sekä monipuoliset tutkimusympäristöt. Luken tutkimus ja osaaminen kattavat koko tuotantoketjun pellolta pöytään ja Lukessa hallitaan rehuihin liittyvät regulaatioprosessit.