Siirry pääsisältöön

Rakennetun ympäristön ratkaisut

Tutkimus- ja kehityspalvelut

Luke tarjoaa yritysten, kaupunkien ja muiden alan toimijoiden hyödynnettäväksi laaja-alaisen rakennetun ympäristön osaamisen ja verkostot.

Puukerrostalo Helsingin Honkasuolla. Kuva: Erkki Oksanen / Luke.

Materiaalien ja tuoteaihioiden ominaisuudet

  • Puu-, bio- ja hybridimateriaalien ja tuoteaihioiden fysikaaliset, mekaaniset ja käyttötekniset ominaisuudet, laatu ja uudelleenkäyttö sekä soveltuvuus erilaisiin käyttökohteisiin tuotekehityksen, markkinoinnin ja investointien tueksi.

Puumateriaalien vaikutukset sisäilmaan ja tilojen käyttäjien hyvinvointiin

  • Virtuaaliluontotilat ja erilaisilla materiaaleilla sisustettavat koehuoneet, joissa voidaan arvioida sisäilman terveellisyyttä ja asumis- ja työympäristön vaikutuksia tilan käyttäjän psyko-fyysiseen hyvinvointiin.

Koulutus

  • Koulutus- ja luennointipaketit kaikissa Luken rakennetun ympäristön ja puutuotealan ja viherrakentamisen palvelukonsepteissa.

Puutuotteiden kehittäminen ja testaus

  • Uusien teknisesti edistyksellisten ja kierrätettävien puutuotteiden ja biomateriaalien kehittäminen ja testaus. Puutuotteiden valmistuksessa käytettävien biohajoavien komponenttien kehittäminen fossiilisten korvaajaksi (esim. biohajoavat liimat, pinnoitteet, kyllästeet).

Puumateriaalien sään- ja lahonkestävyys ja testaus

  • Kosteudelle ja säärasitukselle altistuvien puumateriaalien esteettistä ja teknistä käyttöikää pidentävä tuotekehitys ja uusien ratkaisujen nopeutettu testaaminen mm. UV-säteilyn sekä home- ja lahottajasienien vaikutuksia vastaan laboratorio- ja ulko-oloissa. Materiaalivalinnat, tekninen modifiointi pitkäaikaiskestävyys.

Sivutuotteiden ja kierrätysmateriaalien ominaisuudet ja hyödyntäminen

  • Puutuotealan ja puurakentamisen sivutuotteiden ja kierrätysmateriaalien ominaisuudet ja hyödyntäminen kiertotalouden arvoketjuissa (mm. biomateriaalit, biokemikaalit, ruoka- ja rehusovellukset, komposiittimateriaalit, erilaisten sivutuotteiden yhteiskäyttö).

Puumateriaalien saatavuuden arviointi

  • Puumateriaalien kestävän saatavuuden ja käyttökelpoisuuden arviointi ja ennusteet teollisten investointien tueksi (esim. alueelliset selvitykset, konsultointi), kotimaassa ja kehittyvissä maissa.

Puu- ja viherrakentamisen integraatio

Tutkimusta ja tietoa kaupunkisuunnitteluun ja rakentamiseen tavoitteena vetovoimainen, terveellinen ja monimuotoinen rakennettu ympäristö sekä toisiaan täydentävä ja liiketaloudellisesti kannattava puu- ja viherrakentamisen yritystoiminta:

  • Viher- ja ympäristörakentamisen puupohjaiset ratkaisut, kuten materiaalivalinnat ja suojauskäsittelyt rakenteissa, ja niiden huolto- ylläpitoratkaisut,
  • Kaupunkipuusto, muu viherympäristö ja puunkäyttö ympäristönhoidon, luonnon monimuotoisuuden, virkistyksen ja  hyvinvoinnin näkökulmasta.

Elonkirjon terveyshyödyt

  • Tutkimusta ja tietoa luontokadon ehkäisystä ja elonkirjon lisäämisestä asutuissa ympäristöissä: sekä näkyvän että silmin näkymättömän elonkirjon terveys- ja hyvinvointivaikutukset viherrakentamisen avulla.

Kaupunkiluonnon virkistys- ja terveyshyödyt

  • Luke tarjoaa osaamisensa kaupunkiluonnon virkistys- ja terveyshyötyjen tutkimukseen, kaupunkiluonnon käytön kartoittamiseen, sekä asukkaiden asennemaailman ja virkistyskäytön talousvaikutusten arviointiin.

Liiketoimintamallien kehittäminen

Uusien, biokiertotaloutta vahvistavien tuote-palvelukokonaisuuksien mahdollisuuksien tunnistaminen ja kehittäminen

  • Arvon yhteisluonti verkostoissa liiketoimintaekosysteemeissa,
  • Palveluistamiseen liittyvät innovaatiot uusiutuvien raaka-aineiden käyttöön perustavassa valmistavassa teollisuudessa,
  • Tuote-palvelukokonaisuuksien integrointi ja kestävä arvonluonti biokiertotaloudessa.