Siirry pääsisältöön

Luken ja tuulivoimayhtiöiden yhteisessä PPP-hankkeessa selvitetään tuulivoiman vaikutuksia metsän eläimiin

Tutkimus- ja kehityspalvelut

Lisääntyvä tuulivoiman rakentaminen koskettaa Suomessa yhä uusia alueita ja siten myös luonnonvaraisia eläimiä ja niiden elinympäristöjä. Luonnonvarakeskuksen (Luke) ja neljäntoista tuulivoimayhtiön yhteishankkeessa selvitetään tuulivoiman vaikutuksia niin sanottuihin direktiivilajeihin eli suteen, metsäpeuraan ja maakotkaan sekä poronhoitoon ja poronhoidon kustannuksiin. Lisäksi kartoitetaan metsästäjien näkemyksiä ja kokemuksia tuulivoiman vaikutuksista metsästykseen.

Kuva: Erkki Oksanen / Luke

Tuulivoiman vaikutuksia eläimistöön on Suomessa tutkittu vähän. Vuoden 2023 alussa käynnistyneen PPP-hankkeen, Metsäeläinten esiintyminen ja elinympäristöjen käyttö tuulivoimaloiden lähialueilla (Tuuliriista), kohteena olevista lajeista kotimaiset tutkimukset puuttuvat kokonaan.

– Yhä useammin tuulivoimahankkeissa törmätään direktiivilajeihin, muutoin suojeltuihin tai erityisen intressin kohteena oleviin lajeihin. Oletetut vaikutukset ovat jopa kaataneet kokonaisia hankkeita. Tutkimustietoa vaikutuksista on ennestään vähän, mutta nyt käynnistyvässä Luken vetämässä tutkimuksessa niitä viimein selvitetään, kertoo Suomen Tuulivoimayhdistyksen toimitusjohtaja Anni Mikkonen.

Tutkimuskysymysten suunnittelu yhdessä

Tuuliriista on Public Private Partnership -hanke (PPP), jonka rahoittavat yhteistyössä Luke ja mukana olevat yritykset. PPP-hankkeessa rahoittajat ja Luke valmistelevat tutkimuskysymykset yhdessä.

– Tuuliriista-hankkeen pari vuotta kestäneessä suunnitteluvaiheessa neuvoteltiin yhdessä tuulivoimayhtiöiden kanssa, mitä lajeja tutkimukseen sisällytetään ja mitä tietoa niistä erityisesti tarvitaan. Suunnitteluvaiheessa täsmentyivät myös hankkeen budjetti ja rahoitusmalli, kertoo projektipäällikkönä toimiva Luken erikoistutkija Ari Nikula.

Neljäntoista yrityksen lisäksi hankkeessa on mukana yhteistyökumppanina Suomen tuulivoimayhdistys, joka toimi suunnitteluvaiheessa välittäjänä yrityksiin päin.

Hankkeen tavoitteena on tuottaa ohjeita, joilla tutkimusten kohteena olevien lajien elinympäristövaatimukset voidaan ottaa entistä paremmin huomioon tuulivoimaloita sijoitettaessa.

Tulokset käyttöön joustavasti

Varsinaisen tutkimusosion Luke toteuttaa itsenäisesti. Tutkimuksessa noudatetaan hyviä tieteellisiä käytäntöjä ja tutkimuseettisiä periaatteita. Luken Code of Conduct -dokumentti määrittelee tutkimuslaitoksen toimintaperiaatteet, joilla varmistetaan tutkimuksen riippumattomuus ja luotettavuus.

PPP-hankkeessa yritysten ja tutkimuksen välillä käydään aktiivista vuoropuhelua, ja yritykset pääsevät seuraamaan aihealueen tutkimusteemoja.

Yritykset saavat hankkeessa kertyvää tietoa käyttöönsä joustavasti sitä mukaa kun sitä kertyy. Tuloksia esitellään ohjausryhmän kokouksissa, joissa myös asiantuntijat ovat paikalla, jolloin tuloksista voidaan kokouksissa keskustella. Hankkeen päättyessä tulokset julkaistaan normaalien tieteellisten käytäntöjen mukaisesti.

Tuuliriista-hanke

Hankkeen kesto

  • 1.1.2023–31.12.2027

Yhteistyökumppani

  • Suomen Tuulivoimayhdistys ry

Rahoittajat

  • Luonnonvarakeskus
  • ABO Wind Oy
  • Energiequelle Oy
  • EPV Energia Oy
  • Fortum Power and Heat Oy
  • Ilmatar Energy Oy
  • Infinergies Finland Oy
  • Metsähallitus
  • Myrsky Energia Oy
  • Neova Oy
  • OX2 Finland Oy
  • Puhuri Oy
  • Suomen Hyötytuuli Oy
  • wpd Finland Oy
  • YIT Suomi Oy

Mikä on Public Private Partnership -hanke?

PPP-hankkeet ovat esikilpailullisia tutkimushankkeita, jotka linkittyvät vahvasti Luken strategiaan sekä elinkeinoelämän ja yhteiskunnan tulevaisuuden tarpeisiin. 

Hankkeen rahoitukseen osallistuvat Luke ja useat arvoketjun yritykset ja muut organisaatiot yhdessä. Hanke voidaan käynnistää ripeästi ja tutkimus kohdentaa juuri tarvittaviin kysymyksiin.

Hankkeen suunnitteluvaiheessa Luke ja yritykset valmistelevat tutkimuskysymykset yhdessä.

Luke omistaa hankkeessa syntyvät tulokset ja pyrkii suojaamaan elinkeinoelämän kannalta tärkeät tulokset ennen julkaisemista. Mukana olevilla yrityksillä on etuneuvotteluoikeus tuloksiin ja keksintöihin. 

Luke toteuttaa tutkimuksen aina hyviä tieteellisiä käytäntöjä ja tutkimuseettisiä periaatteita noudattaen sekä julkaisee tulokset.