Siirry pääsisältöön

Lypsylehmien metaanintuotannon mittaaminen

Tutkimus- ja kehityspalvelut
Taggar:

Luke tekee kaasumittaustutkimuksia Jokioisten tutkimuspihatossa Jokioisissa. Metaanintuotantoa tutkivissa kokeissa lehmille syötetään erilaisia rehuja ja muodostava metaani sekä muut kasvihuonekaasut mitataan. Analysoimalla erilaisten aineosien vaikutuksia asiakas voi suunnitella optimaalisen rehuseoksen, joka tuottaa lehmillä mahdollisimman vähän päästöjä. 

Kuva: Eetu Ahanen

Lehmien tuottaman metaanin mittaaminen

Lukella lehmien tuottaman metaanin ja muiden kasvihuonekaasujen mittaaminen voidaan toteuttaa tarkoin metaboliakammiomittauksin (analyysilaitteisto: Columbus Instruments) tai hengitysilmamittauksin joko GreenFeed-laitteella (C-Lock Inc.) tai kannettavalla kaasuanalysaattorilla (NG Guardian, Edinburgh Sensors).  Metaanintuotantoa tutkivissa kokeissa lehmille syötetään erilaisia rehuja ja muodostava metaani sekä muut kasvihuonekaasut mitataan. Tutkittavia rehuja tai rehulisäaineita voidaan verrata kontrollikäsittelyiden avulla saatuihin tuloksiin päästövaikutusten todentamiseksi.

Hyödyt asiakkaalle

Luken tutkimusalustan ja -palvelujen hyödyntäminen on kustannustehokasta, koska asiakkaan ei tarvitse investoida kaasujen mittauslaitteistoihin.

Asiakas saa riippumattoman tutkimuslaitoksen tulokset rehun vaikutuksista kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi.

Palvelut

Luke tekee kaasumittaustutkimuksia Jokioisten tutkimuspihatossa Jokioisissa. Lukessa on valmis tutkimuskokonaisuus, jossa mitataan muun muassa

  • Rehun syöntimäärät
  • Maitotuotos
  • Sonnan ja virtsan määrät
  • Pötsifermentaatio (in vivo / in vitro)
  • Pötsin mikrobiomi
  • Hapenkulutus
  • Hiilidioksidin, metaanin ja vedyn tuotanto

Mittausten suorittamisen lisäksi ammattilaisemme tarjoavat asiantuntevaa apua rehuntuotannon haasteisiin ja tarkentavat ruokintasuosituksia. Heillä on vahvaa tietämystä alalta, mikä mahdollistaa erilaisten tutkimusasetelmien ja analyysien räätälöinnin asiakkaan tarpeisiin.

Sovellusalueita

Analysoimalla erilaisten aineosien vaikutuksia asiakas voi suunnitella optimaalisen rehuseoksen, joka tuottaa lehmillä mahdollisimman vähän päästöjä. Rehun koostumuksella on merkittävä vaikutus maidontuotantoon ja kasvihuonepäästöihin ja sitä kautta se vaikuttaa koko elintarviketuotannon hiilijalanjälkeen.

Miksi valita Luke?

Meillä on Suomen lypsykarjatutkimuksen kattavin osaaminen sekä kaksi tutkimusnavettaa lypsykarjalle ja yksi lihakarjalle. Asiakkaalle räätälöidyt tutkimukset perustuvat tieteellisesti todistettuihin menetelmiin ja ne tehdään hyvän tutkimustavan mukaisesti.

Katso video, miten Luken Jokioisten tutkimusnavetta tuottaa tietoa kestävän maidontuotannon tarpeisiin.