Siirry pääsisältöön

FINFARMGIS-menetelmä auttaa kalankasvatuslaitoksen sijainnin arvioinnissa

Tutkimus- ja kehityspalvelut

Luonnonvarakeskuksen tutkijat ovat kehittäneet FINFARMGIS-menetelmän (FINFA), jonka avulla voidaan tunnistaa kalankasvatuksen eri vaiheille parhaiten soveltuvia alueita paikkatietotyökalun avulla. Menetelmässä huomioidaan samanaikaisesti useita kalankasvatuksen sijoittamiseen vaikuttavia tekijöitä.

Menetelmää on hyödynnetty kalankasvatusyritysten lupaprosesseissa, merialueen suunnittelussa, kaavoituksessa ja julkisissa kalankasvatustuotannon kehittämisen hankkeissa, kuten suunniteltaessa tuotantoa valtion tai kunnan vesialueille.

Kuva: Omer Levin

Kalankasvatuksen sijainnin arviointia monipuolisesti ja kattavasti

  • Selkeän paikkatietoesityksen ja sitä tukevan raportin avulla voidaan esittää perustellusti alueen soveltuvuus kalankasvatukselle
  • FINFA-analyysi sisältää ajankohtaisimman tiedon ja kattavasti eri ominaisuuksia, jolloin sijaintia voidaan arvioida monipuolisemmin ja samanaikaisesti eri tekijät huomioiden verraten tiedossa oleviin muihin menetelmiin. Lisäksi tietoa ja uusia sijainninohjaukseen vaikuttavia kriteereitä päivitetään jatkuvasti menetelmään tiedon lisääntyessä
  • FINFA-analyysin avulla ja sen tueksi esimerkiksi ympäristölupahakemuksiin on mahdollista rakentaa muita lisäanalyysipalveluita kuten tuotantomääräarviointi sekä ravinnemallinnuksia

FINFARMGIS-menetelmä punnitsee ympäristövaikutuksia

FINFARMGIS-palvelussa tuotetaan asiakkaalle raportti karttaliitteineen. Raportti sisältää FINFA-analyysin halutulle alueelle. Raportissa on arvioitu alueen soveltuvuutta eri tekijöiden suhteen sekä suositus mahdollisista kalankasvatuspaikoista. Raportti voidaan suoraan liittää asiakkaan ympäristöhakemuksen liitteeksi. Menetelmä huomioi muun muassa vesialueen muun käytön, syvyyden ja avoimuuden, luonnon monimuotoisuuden ja ekologisen tilan sekä etäisyyden riuttoihin, lintusaariin, loma-asutukseen ja rantaan. FINFA-analyysin perusteella voidaan alustavasti arvioida hyvät sijainnit myös ravinnekuormituksen perusteella. Näihin voidaan liittää tuotantomääräarvion perusteella tarvittaessa tarkempia ravinnekuormitusmallinnuksia. Mallinnuksen tuottaa esimerkiksi Suomen ympäristökeskus tai muu mallintaja.

Tuotantomääräarvio ja osallistamismenetelmä osaksi paikkatietoanalyysia

Paikkatietoanalyysin lisäksi palveluun on mahdollista sisällyttää tuotantomääräarvio kyseiseen kohteeseen. Tuotantomääräarvio perustuu jo olemassa oleville laitoksille myönnettyihin tuotantomääriin sekä kohteen ympäristöolosuhteisiin. Analyysiin voidaan käyttää myös osallistamismenetelmää, jonka avulla alueen asukkaat ja mökkiläiset pystyvät antamaan näkemyksensä kalankasvatuspaikoista, jotka on merkattuna FINFARMGISIN tuottamaan karttaan. 

Tarjoamme vahvan asiantuntemuksen kalankasvatuksessa

Luken asiantuntijoilla on vahva asiantuntemus kalankasvatuksesta ja tekijöistä jotka tulisi huomioida kalankasvatuksen sijainninohjauksessa ja ympäristölupahakemuksissa ja siitä miten kasvatuksen ympäristövaikutuksia voidaan vähentää.

Avomerikasvatuksessa parhaita keinoja vaikutuksien vähentämiseksi on sijainninohjaus; Luke on ollut laatimassa kansallista sijainninohjaussuunnitelmaa ja kehittänyt  FINFA -työkalua sijainnin ohjaukseen. Luke tekee tiivistä yhteistyötä muiden asiantuntijoiden, kuten esimerkiksi Suomen ympäristökeskuksen kanssa siitä miten ympäristövaikutuksia voidaan arvioida, haittoja vähentää sekä tuotantoa lisätä. Luke on riippumaton taho, joka tuottaa tutkimukseen perustuvia asiantuntijapalveluita.

FINFARMGIS

Parhaiden kasvatusalueiden tunnistamisessa on huomioitu samanaikaisesti useita eri tekijöitä. Useimmat tekijöistä liittyvät laitosten ympäristövaikutusten minimointiin, mutta tekijöissä huomioidaan myös tuotantotalous ja muu vesialueen käyttö.

Tekijöitä jotka vaikuttavat sijaintiin ovat esimerkiksi

  • merialueen syvyys
  • merialueen avoimuus
  • merialueen virtaus
  • etäisyys vedenalaisiin riuttoihin Natura 2000-alueilla
  • etäisyys lintujen pesimäsaariin Natura 2000 –alueilla
  • etäisyys vedenalaisen meriluonnon huippualueisiin
  • etäisyys olemassa oleviin pistekuormittajiin merellä
  • vesimuodostumien ekologinen tila
  • toiminnallinen etäisyys rantaan
  • loma-asutuksen tiheys.

Menetelmässä myös poissuljetaan alueet, joissa kasvatus ei ole mahdollista esimerkiksi lakiin perustuen kuten puolustusvoimien alueilla, kansallispuistoissa tai laivaväylillä.   

Tutustu asiakasesimerkkiin