Ravintotasetilaston kuvaus
Tällä sivulla
Tuottaja: Luonnonvarakeskus 1.1.2015 lähtien. Aikaisemmin tilaston tuotannosta on vastannut Tike.
Tilaston kotisivu: Ravintotase
Aihealue: Maa-, metsä- ja kalatalous
Tilasto kuuluu Suomen viralliseen tilastoon (SVT): Ei
Tilasto kuuluu Euroopan tilastojärjestelmään (ESS): Ei
Kuvaus
Ravintotase on taseen muotoinen Suomea koskeva kokonaislaskelma, jossa selvitetään tärkeimpien elintarvikeryhmien kotimainen tuotanto, varaston muutos, vienti ja tuonti sekä kotimainen käyttö, joka jakautuu edelleen eläinrehuun, siemenkäyttöön, teollisuuden raaka-aineisiin sekä ruokakäyttöön. Ruokakäytön perusteella lasketaan elintarvikkeiden keskimääräinen kulutus henkeä kohti.
Tietosisältö
Tilasto sisältää 12 elintarvikeryhmää (viljat, peruna, sokeri, palkokasvit, vihannekset, hedelmät ja marjat, liha, kananmuna, kala, maitotuotteet, rasvat sekä juomat). Ryhmät jakautuvat edelleen yli 60 yksittäiseen tuotteeseen. Taseessa tarkastellaan koko maan lukuja miljoonina kiloina. Taseen ruokakäytön määristä lasketaan suomalaisen keskimäärin kuluttaman ravinnon määrä kg/vuosi.
Käytetyt luokitukset
Tiedot esitetään koko maan tasolla.
Tiedonkeruumenetelmät ja tietolähde
Tilaston tiedot kootaan eri tietolähteistä, joista tärkeimpiä ovat Luonnonvarakeskuksen tuotanto- ja satotilastot, maatilatutkimukset ja kala- ja riistatilastot sekä Tullin ulkomaankauppatilastot.
Päivitystiheys
Tilasto laaditaan kerran vuodessa.
Valmistumis- tai julkistamisaikataulu
Tilaston ennakkotiedot julkaistaan tutkimusvuotta seuraavan vuoden kesäkuussa ja lopulliset tiedot seuraavan vuoden ennakkotietojen julkaisemisen yhteydessä.
Aikasarja
Tietoja on saatavilla satovuodesta 1949/1950 lähtien.