Hoppa till huvudinnehållet

Beskrivning av statistik om näringsbalans

26.6.2014

Producent: Naturresursinstitutet från 1.1.2015. Tike har tidigare svarat för upprättandet av statistiken.
Statistikens hemsida: Näringsbalans
Ämnesområdet: Jord- och skogsbruk samt fiske
Statistiken hör till Finlands officiella statistik (FOS): Nej
Statistiken hör till Europeiska statistiksystemet (ESS): Nej

Beskrivning

Näringsbalansen är en totalberäkning i balansform för Finland där man granskar de viktigaste livsmedelsgruppernas inhemska produktion, lagerändring, export och import samt inhemsk användning, som i sin tur är indelad i djurfoder, utsäde, råvaror för industrin och användning som livsmedel. Utifrån användningen som livsmedel beräknas konsumtionen av livsmedel per person om året.

Uppgiftsinnehåll

Statistiken omfattar 12 livsmedelsgrupper (spannmål, potatis, socker, baljväxter, grönsaker, frukter och bär, kött, ägg, fisk, mjölkprodukter, fetter samt drycker). Grupperna indelas vidare i dryga 60 enskilda produkter. I balansen granskas siffrorna för hela landet per miljoner kilo. Utifrån användningen av livsmedel enligt balansen beräknas den mängd näring som finländarna i genomsnitt konsumerar, kg/år och g/dag, samt den mängd energi, proteiner, fetter och kolhydrater som näringen innehåller.

Klassificeringar

Uppgifterna gäller på hela landets nivå.

Insamlingsmetoder och uppgiftskälla

De statistiska uppgifterna insamlas från olika informationskällor av vilka de viktigaste är Naturresursinstitutets produktions- och skördestatistik, gårdsundersökningar och fiskeri- och viltstatistik samt Tullens utrikeshandelsstatistik.

Uppdateringsintervall

Statistiken upprättas en gång om året.

Tidtabell för färdigställande eller publicering

Statistikens preliminära uppgifter publiceras i juni året efter undersökningsåret och de slutliga uppgifterna i samband med publiceringen av nästa års preliminära uppgifter.

Tidsserie

Tillgängliga uppgifter finns från och med skördeåret 1949/1950.