Siirry pääsisältöön

Mix99-ohjelmistosta kasvoi eläin- ja kasvinjalostuksen vientituote

Nykyaikainen eläin- ja kasvinjalostus perustuu yksilöiden geneettisten arvojen erittäin tarkkaan arviointiin. Lukessa kehitetystä jalostusarvosteluohjelmistosta on kasvanut vuosien varrella varteenotettava ohjelmistotuote, jota käytetään ympäri maailman.​

MiX99-ohjelmisto ratkaisee monimutkaisia geneettisiä malleja​

Jalostusarvo on tärkein jalostajan työkalu, jonka avulla päätetään mitkä yksilöt valitaan jatkamaa sukua. Jalostusarvo siis kertoo miten geneettisesti hyviä jälkeläisiä yksilö tuottaa. Nykyaikainen eläin- ja kasvinjalostus perustuu yksilöiden geneettisten arvojen erittäin tarkkaan arviointiin. Tätä jalostusarvojen määrittämistä kutsutaan jalostusarvosteluksi. Siinä hyödynnetään kvantitatiivisen genetiikan ja tilastotieteen menetelmiä. Lukessa kehitetystä jalostusarvosteluohjelmistosta on kasvanut vuosien varrella varteenotettava ohjelmistotuote, jota käytetään ympäri maailman.

Luken tutkijat ovat kehittäneet yhden tehokkaimmista ohjelmistoista geneettisessä arvioinnissa käytettävien tilastollisten mallien ratkaisemiseksi.

Jalostusarvojen ennustaminen edellyttää eri lähteistä koottavan, valtavan ja monitahoisen datan yhdistämistä tilastollisessa mallissa. Tällaisilla malleilla voi olla genomi- ja mittausdataa miljoonilta yksilöiltä ja 500 miljoonaa tuntematonta tekijää ratkaistavaksi. Monimutkaisen mallin ratkaisemiseksi kohtuullisessa ajassa tarvitaan tehokkaita algoritmeja ja suorituskykyistä laskentaa. Viimeisten 25 vuoden aikana Luken tutkijat ovat kehittäneet yhden tehokkaimmista ohjelmistoista geneettisessä arvioinnissa käytettävien tilastollisten mallien ratkaisemiseksi.

Mix99-ohjelmistoa käytetään tällä hetkellä laajamittaisissa eläinarvioinneissa 17 maassa eri puolilla maailmaa.

Mix99 on käytössä kaikilla mantereilla​

MiX99-ohjelmisto on eläin- ja kasvinjalostuksen ammattilaisten päivittäisessä käytössä kaikilla mantereilla. Luotettava geneettisten arvojen ennustaminen on olennainen osa tuotantoeläin- ja kasvilajien geneettistä parantamista. Jalostuksella saadaan aikaiseksi pysyviä muutoksia eläinten ja kasvien ominaisuuksiin. Ilmastonmuutoksen ja väestönkasvun keskellä jalostuksesta on tullut maatalouden ja ruokaturvan kannalta entistä merkittävämpi ala.

Lisätietoa