Kilpailukykyinen ja vähähiilinen elintarvikealan tulevaisuus 2030 Etelä-Savossa – kestävää arvonluontia asiakkaille
KILTU Kilpailukykyinen ja vähäAlkamispäivä
01.03.2016
Päättymispäivä
31.12.2018
Tiivistelmä
Etelä-Savon maatalouden ja elintarvikealan yritysten toimintaympäristö muuttuu jatkuvasti ja vaatimukset toiminnan vähähiilisyyttä ja tarve yhteistyötä kohtaan tulevat jatkossa vain
kasvamaan. Kilpailun kiristyessä maatalouden ja elintarvikealan eri tuotantosuuntien kyky
uusiutua ja sopeutua ratkaisevat menestymisen. Etelä-Savon maatalouden ja elintarvikealan
sopeutumis- ja muutostarpeisiin voidaan varautua hyödyntämällä ennakointimenetelmiä ja
arvioimalla vaihtoehtoisia tulevaisuuden skenaarioita. Hankkeessa tuotettavaa ja jaettavaa tulevaisuustietoa hyödynnetään arvioimalla, millaisia liiketoimintamahdollisuuksia eri
tulevaisuusskenaariot tarjoavat maatalousyrityksille ja elintarvikealalle, erityisesti maito-, luomu-, ja avomaatuotannolle. Hankkeen skenaarioita analysoidaan yhteisessä tulevaisuusprosessissa alan toimijoiden kanssa.
Tavoitteet, vaikuttavuus ja hyödyt
Etelä-Savon maatalouden ja elintarvikealan yritysten toimintaympäristö muuttuu jatkuvasti ja vaatimukset toiminnan vähähiilisyyttä ja tarve yhteistyötä kohtaan tulevat jatkossa vain kasvamaan. Etelä-Savon maatalouden ja elintarvikealan sopeutumis- ja muutostarpeisiin voidaan varautua hyödyntämällä ennakointimenetelmiä ja arvioimalla vaihtoehtoisia tulevaisuuden skenaarioita yhdessä alan toimijoiden kanssa.
KILTU-julkaisut:
- Heikkilä, L ja Rikkonen, P. Etelä-Savon maatalouden ja elintarvikealan tulevaisuusskenaarioita haarukoimassa. Kehittyvä elintarvike 5/2016
- Hanna-Maija Väisänen ja Pasi Rikkonen. Monipuolinen ja erikoistunut elintarvikeala Etelä-Savossa. Aitoja Makuja lehti 4/2016
- Väisänen, H-M ja Rikkonen, P. Monipuolinen ja erikoistunut elintarvikeala Etelä-Savossa. Maaseutukuriiri (Julkaistu 23.1.2017
- Heikkilä, Lotta. Kuluttajien mielissä eteläsavolaisen ruoan kärjeksi profiloituu leipä. Julkaistu 19.1.2017
- Kirsi Korhonen ja Lotta Heikkilä. Miltä Etelä-Savon maatalous näyttää vuonna 2030? Näin vastaavat kuluttajat. 26.4.2017
- KILTU2030 Business Brief: Kuluttajilta terveisiä Etelä-Savon elintarvikealan yrittäjille. Elokuu/2017
- Pasi Rikkonen. Syyskuu 2017. Maaseutu digiloikkaa ottamassa. Vieraskynä Maaseutukuriiriin.
- KILTU2030 BusinessBrief: Tulevaisuusskenaariot apuna arvioitaessa elintarvikealan uudistumista. Huhtikuu/2018