Siirry pääsisältöön

Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden ulkomaankauppa 2022

Julkaistu 12.9.2023

Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden tuonnin arvo oli vuonna 2022 noin 7,2 miljardia euroa. Tuonnin arvo kasvoi edellisestä vuodesta noin 30 prosentilla. Viennin arvo oli noin 2,3 miljardia euroa, mikä oli noin 28 prosenttia enemmän kuin vuonna 2021.

  • Tärkeimpiä tuonnin tuoteryhmiä olivat elintarvikejalosteet (24 %), juomat, makeiset ja tupakka (22 %) sekä hedelmät, marjat ja vihannekset (10 %). Viennin tärkeimmät tuoteryhmät olivat maito- ja meijerituotteet (21%), elintarvikejalosteet (18 %) sekä juomat, makeiset ja tupakka (19 %).
  • Tuonnin arvon kannalta Suomen tärkeimmät kauppakumppanit olivat Alankomaat, Saksa, Ruotsi. Alankomaista tuotiin maataloustuotteita ja elintarvikkeita noin 1,3 miljardilla eurolla, eniten erilaisia jäteöljyjä ja rasvoja, sekä puutarhakasveja ja niiden lisäysaineistoja.
  • Saksasta tuotiin yhteensä noin 860 miljoonalla eurolla, enimmäkseen leipomotuotteita, rehua ja juustoja. Ruotsista tuotiin yhteensä 741 miljoonalla eurolla, mm. makeisia, suklaata, leipomotuotteita ja elintarvikejalosteita.
  • Tärkeimmät vientimaat olivat Ruotsi, Viro ja Kiina. Ruotsiin vietiin näistä viennin kärkimaista arvolla mitattuna eniten, kaikkiaan 0,48 miljardilla eurolla; pääosin makeisia, suklaata, leipomotuotteita, jogurttia ja voita.
  • Viroon vietiin noin 216 miljoonalla eurolla mm. alkoholijuomia, kalaa ja kalatuotteita, leipomotuotteita ja makeisia. Kiinaan vietiin maataloustuotteita ja elintarvikkeita 169 miljoonalla eurolla, pääasiassa maito- ja herajauheita ja sianlihaa. Kiinan viennin arvo nousi lähes 15 prosentilla edellisvuodesta.

 

Allow functional cookies to show the embedded graph.