Siirry pääsisältöön

YK:n kestävän kehityksen tavoite 2: Poistaa nälkä, saavuttaa ruokaturva, parantaa ravitsemusta ja edistää kestävää maataloutta

Tavoitteenamme on lisätä ruoantuotannon kannattavuutta, vastata markkinoiden kysyntään sekä samaan aikaan huolehtia ilmasto- ja ympäristövaikutusten hillinnästä. Suomalaisen ruuantuotannon jatkuvuus, omavaraisuus ja huoltovarmuus ovat haasteita, joiden ratkaisemisen tärkeys on viime vuosina kasvanut. Kehitämme uusia teknologioita alkutuotannon ja sen arvoketjujen tarpeisiin sekä seuraamme markkinoiden toimintaa ja niihin vaikuttavia tekijöitä. 

Teemme myös lakisääteistä geenivaratyötä sekä geenivaroihin liittyvää tutkimusta. Lakisääteinen geenivaratyö ylläpitää alkutuotannossa hyödynnettävien eliölajien geneettistä monimuotoisuutta ja edistää niiden kestävää käyttöä sekä hyödyntämistä tutkimuksessa, jalostuksessa ja opetuksessa. Alkutuotannon geenivarojen suojelu perustuu maa-, metsä- ja kalatalouden kansalliseen geenivaraohjelmaan (MMM 2018/11a), jonka toimeenpanoa koordinoimme. Meillä säilytetään myös uhanalaisia kalalajeja ja kalakantoja sekä tuotetaan niiden mätiä ja poikasia jatkoviljelyä ja kantojen elvyttämistä varten.

Julkaisimme tammikuussa 2023 Luken Ruokavision 2040, joka antaa eväitä tulevaisuuden kestävälle ruoantuotannolle. Suomalainen ruoantuotanto tarvitsee yhteisen kehityssuunnan ja tahtotilan, jotta sitä voidaan kehittää ympäristön, talouden ja yhteiskunnan kannalta kestäväksi kokonaisuudeksi sekä hyvinvoinnin ja turvallisuuden tukijalaksi. Vision lanseerauksen yhteydessä järjestettiin Ruoka-Areena, joka kokosi alan toimijoita keskustelemaan ruoantuotannon tulevaisuudesta.

Ruokavision pohjalta koottiin Luken suositukset tulevaisuuden ruoantuotannon kestäviksi kehityspoluiksi, jotka ovat yksi esimerkki teoistamme YK:n kestävän kehityksen tavoite 2:n edistämiseksi. Lisäksi esittelemme luomutuotannon vaikutuksia luonnon monimuotoisuuteen pohjoisessa maatalousympäristössä, fosforin kierrätyksen potentiaalia kasvintuotannossa sekä kansallisen kasvigeenivaraohjelman, joka on turvannut viljelykasvien perinnöllistä monimuotoisuutta jo 20 vuoden ajan.

Politiikkasuosituksia 1 kpl vuonna 2023

Tieteellisiä artikkeleita 98 kpl vuonna 2023

Artikkeleista 78 % avoimesti saatavilla