Siirry pääsisältöön

Kalahavainnot.luke.fi -verkkopalvelun saavutettavuusseloste

Tämä on Luonnonvarakeskuksen (Luke) saavutettavuusseloste, joka koskee verkkosivustoa kalahavainnot.luke.fi.

Saavutettavuusselosteessa kerrotaan, miten verkkopalvelussa noudatetaan digipalvelulakia, mitä puutteita sivuston saavutettavuudessa on ja miten voit antaa meille palautetta saavutettavuusongelmista.

Seloste on laadittu 2.9.2020. Sivuston saavutettavuuden on arvioinut Luke.

Kalahavainnot.luke.fi-sivuston saavutettavuuden tila

Verkkosivustomme täyttää Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.1 -kriteeristön A- ja AA-vaatimukset osittain. Digipalvelulaki velvoittaa täyttämään kaikki A- ja AA-tason saavutettavuuskriteerit, ja tähän tavoitteeseen pääsemme Luonnonvarakeskuksessa vuoden 2022 aikana.

Saavutettavuusvaatimukset, jotka eivät täyty

Kaikkia nykyisen sivuston toimintoja ei saada saavutettavuusvaatimusten mukaisiksi suositusaikatauluun 23.9.2020 mennessä ilman huomattavia muutostöitä ja kustannuksia. Aloitamme Lukessa sivustouudistuksen vuoden 2021 aikana. Uudet ja saavutettavat verkkosivumme julkaistaan vuoden 2022 aikana.

Nykyisten sivujemme merkittävä kehittäminen aiheuttaa Lukelle kohtuuttoman rasitteen. Siksi sovellamme uuden sivuston julkaisuun asti saavutettavuusdirektiivin 5 artiklan mukaista kohtuuttoman rasitteen poikkeusta seuraaviin asioihin:

 • Värien ja elementtien kontrastit: Graafinen ohjeistomme määrittää tällä hetkellä merkittävästi verkkosivumme ilmettä ja käytössämme olevaan värimaailmaan pitää tehdä muutoksia saavutettavuuden takaamiseksi. Lisäksi sivustolla on liian pienen kontrastin elementtejä. Näissä elementeissä kontrastisuhde, jonka tulee olla vähintään 4,5:1 tai isokokoisella tekstillä 3:1, on heikkonäköisille liian pieni.
 • Kuvien tekstivastineet: Sivustolla on kuvia ja osasta niistä puuttuu tällä hetkellä kuvaava ja riittävän informaation sisältävä tekstivastine.
 • Karttoihin tallennetut tiedot
 • 23.9.2018 jälkeen julkaistut Pdf-, Word-, Excel- ja PowerPoint-tiedostot
 • Taulukot
 • Infograafit

Seuraavat sisällöt eivät ole saavutettavia, sillä niihin ei sovelleta saavutettavuuslainsäädäntöä:

 • Ennen 23.9.2018 julkaistut PDF-, Word-, Excel- ja PowerPoint-tiedostot
 • Ennen 23.9.2020 julkaistut videosisällöt. Huomaathan, että usein videoidemme sisältämä tieto on kuitenkin esitetty verkkosivuilla, sillä useat videomme on tuotettu selkeyttämään jonkin sivun tekstiä. Tällaisissa tapauksissa tekstitystä ei ohjeistuksen mukaan ole välttämätöntä toteuttaa.
 • Suorat videolähetykset
 • Karttapalvelut
 • Mahdollisten kolmansien osapuolten sisältö

Anna meille palautetta sivustomme saavutettavuudesta tai pyydä lisätietoja

Jos huomaat sivustollamme saavutettavuusongelmia, niin kerrothan niistä meille. Kaikki palaute on meille arvokasta etenkin nyt, kun olemme työstämässä uusia verkkosivujamme.  Lähetä saavutettavuutta koskeva palautteesi osoitteeseen kirjaamo@luke.fi. Vastaamme palautteeseesi 14 päivän sisällä.

Huomaathan, että voit myös pyytää tietoja osoitteesta kirjaamo@luke.fi, mikäli tarvitsemasi tieto ei ole saavutettavassa muodossa verkkosivuillamme. Vastaamme pyyntöösi 14 päivän sisällä. Jos pyyntö koskee laajaa sisältöä, voimme jatkaa vastausaikaa enintään kahdella viikolla.

Valvontaviranomaisen yhteystiedot

Jos et ole tyytyväinen antamaamme vastaukseen, voit tehdä ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Sivustolla kerrotaan tarkasti, miten ilmoituksen voi tehdä, ja miten asia käsitellään.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Saavutettavuuden valvonnan yksikkö
www.saavutettavuusvaatimukset.fi
saavutettavuus@avi.fi
puhelinnumero vaihde 0295 016 000