Elintarvikejätteen määrästä tietoa ensimmäistä kertaa EU-alueelta – Suomessa syntyy elintarvikejätettä hieman alle EU-keskiarvon
Jokainen Euroopan unionin asukas tuottaa keskimäärin 127 kg elintarvikejätettä vuodessa, ja yhteensä jätettä syntyy 57 miljardia kiloa vuodessa. Suomessa jätettä syntyy 116 kg asukasta kohden ja yhteismäärä on 641 miljoonaa kiloa.
EU-alueella kotitaloudet tuottavat suurimman osan eli noin 55 % kaikesta syntyvästä elintarvikejätteestä.
─ Suomessa kotitaloudet tuottavat 46 % elintarvikejätteestä ja elintarviketeollisuus 25 %. Verrattuna EU:n keskiarvoon kotitalouksien osuus on siis hieman pienempi, kun taas elintarviketeollisuuden osuus on suurempi (EU 18 %) (infograafit alempana), kertoo tutkija Inkeri Riipi Luonnonvarakeskuksesta (Luke).
Suomessa ravitsemispalveluiden (12 %), vähittäis- ja tukkukaupan (9 %) ja alkutuotannon (8 %) osuus on yhteensä noin kolmasosa elintarvikejätteestä.
Tiedot käyvät ilmi Eurostatin lokakuussa julkaisemista koko EU-alueen kattavista elintarvikejätteen seurantatiedoista ja ne löytyvät Eurostatin verkkosivuilta. Suomessa Luke vastaa tietojen keräämisestä ja raportoinnista.
Jäsenmaiden tiedot eivät vielä täysin vertailukelpoisia
Eurostatin julkaisemista tiedoista on saatu ensimmäinen, suuntaa antava kuva elintarvikejätemääristä EU:ssa.
─ Lukujen vertailukelpoisuuteen on kuitenkin alkuvaiheessa kiinnitettävä erityistä huomiota, sillä osassa maita tiedot on kerätty suorilla mittauksilla, kun taas toisten maiden tiedot perustuvat arvioihin. Lisäksi mittausten otosten edustavuuksissa on suurta vaihtelua ja muutamista jäsenmaista (Belgia, Latvia, Malta ja Romania) tietoja ei saatu kerättyä lainkaan, Riipi kertoo.
Tavoitteena elintarvikejätteen määrän puolittaminen vuoteen 2030 mennessä
EU ja sen jäsenmaat ovat sitoutuneet YK:n kestävän kehityksen tavoitteeseen puolittaa syntyvän elintarvikejätteen määrä elintarvikeketjun loppupäässä (kaupassa ja kotitalouksissa) vuoteen 2030 mennessä.
─ Elintarvikejätteen määrän mittaamisella ja seurannalla on keskeinen rooli elintarvikejätteen vähentämiskeinojen valitsemisessa ja arvioinnissa, kertoo tutkija Miia Kuisma Lukesta.
Euroopan komissiossa astui voimaan vuonna 2019 delegoitu päätös elintarvikejätteen mittaamisesta (2019/1597). Sen mukaan jäsenmaiden on raportoitava elintarvikejätetiedot komissiolle vuodesta 2020 alkaen siten, että ensimmäinen raportointi tapahtui vuoden 2022 kesäkuussa.
Komission ohjeistuksen mukaan elintarvikejäte (food waste) tarkoittaa kaikkia elintarvikkeita, joita ei syödä vaan ne päätyvät jätteeksi. Elintarvikejätteeseen lasketaan myös ei-syötäväksi tarkoitetut ruoan osat, kuten banaaninkuoret ja kananluut. Hyväntekeväisyyteen, rehuksi tai muiksi arvojakeiksi (esim. teollisuuden raaka-aineiksi) päätyvät elintarvikkeet eivät ole elintarvikejätettä.
Maat voivat halutessaan raportoida myös ruokahävikin (edible food waste) määrän. Ruokahävikillä tarkoitetaan vain elintarvikkeiden syötäväksi tarkoitettuja osia, jotka päätyvät poisheitettäväksi, eivätkä päädy hyväntekeväisyyteen, rehuksi tai muiksi arvojakeeksi. Suomessa Luke on mitannut myös ruokahävikkiä, mutta koko EU:n alueelta tietoa ei ole saatavilla.