Siirry pääsisältöön

Kohti kestäviä ruokajärjestelmiä eurooppalaisafrikkalaisella yhteistyöllä

Ilmastonmuutos, luontokato, väestönkasvu ja kaupungistuminen haastavat ruokajärjestelmiä koko maailmassa ja aivan erityisesti Afrikassa. Siellä ruokajärjestelmien haasteet painottuvat vahvasti alkutuotantoon ja ulottuvat kulutukseen asti. Teemme työtä kestävän paikallisen ruokajärjestelmän rakentamiseksi. 

Johdamme kahta kansainvälistä hanketta, joissa kehitetään keinoja ravitsevan, monipuolisen ja edullisen ruoan kestävään tuotantoon, jalostukseen ja kulutukseen Afrikassa. HealthyFoodAfrica ja SustInAfrica -tutkimushankkeissa on mukana laaja joukko kumppaneita Euroopasta ja Afrikasta.

Keväällä 2025 päättyvässä HealthyFoodAfrica-hankkeessa on työskennelty pitkäjänteisesti ravitsemuksen parantamiseksi kymmenessä afrikkalaisessa kaupungissa. Niihin perustetuissa ruokajärjestelmä-laboratorioissa, Food System Labeissa, kehitetään viljelymenetelmiä esimerkiksi kaupunkiviljelyyn, perustetaan koulupuutarhoita ja vesiviljelylaitoksia, parannetaan katukauppiaiden hygieniaosaamista ja jaetaan tietoa esimerkiksi ravitsemuksesta ja perinnelajikkeiden hyödyntämisestä. 

SustInAfrica-hanke keskittyy maanviljelyn kestävään tehostamiseen sekä paikallisesti että Euroopassa kehitetyin uusin ja perinteisin keinoin. Muun muassa tuhohyönteisten, eroosion ja kuivuuden torjumiseen on kehitetty menetelmiä, joita pienviljelijät sekä yritykset testaavat viljelykokeissa tutkimusalueilla viidessä eri maassa Pohjois- ja Länsi-Afrikassa. Tietoa viljelijöille jaetaan myös muun muassa draamakasvatuksen keinoin. 

Tavoitteenamme molemmissa hankkeissa on muodostaa kokonaisvaltainen kuva ruokajärjestelmien haasteista ja ratkaisuvaihtoehdoista sekä levittää tietoa ja uusia innovaatioita mahdollisimman laajasti alueille, joilla kaivataan muutosta. Paikallisia toimintatapoja tukemalla voidaan lisätä ruokajärjestelmien kestävyyttä. Hankkeet edistävät sekä EU:n että Suomen Afrikka-strategioiden toimeenpanoa.