Hoppa till huvudinnehållet

Mot hållbara livsmedelssystem genom europeisk-afrikanskt samarbete

Klimatförändringar, förlust av biologisk mångfald, befolkningstillväxt och urbanisering sätter allt större press på livsmedelssystemen världen över – särskilt i Afrika. Där är livsmedelssystemutmaningar särskilt koncentrerade till primärproduktion men sträcker sig hela vägen till konsumtion. Vi arbetar för att bygga hållbara lokala livsmedelssystem.

Vi leder två internationella forskningsprojekt som fokuserar på att utveckla lösningar för hållbar produktion, bearbetning och konsumtion av näringsrik, varierad och prisvärd mat i Afrika. Projekten HealthyFoodAfrica och SustInAfrica involverar ett brett nätverk av partners från både Europa och Afrika.

HealthyFoodAfrica-projektet, som avslutas våren 2025, har fokuserat på att förbättra näringen i tio afrikanska städer. I de etablerade Food System Labs i dessa städer har olika metoder utvecklats och implementerats, bland annat urbana odlingstekniker, skolträdgårdar, akvakulturanläggningar, förbättrad hygienutbildning för gatuförsäljare och medvetandegörande kring näring och användning av traditionella grödor.

SustInAfrica-projektet fokuserar på hållbar intensifiering av jordbruket med hjälp av både moderna och traditionella metoder utvecklade lokalt och i Europa. Tekniker för att bekämpa skadedjur, erosion och torka testas av småbrukare och företag genom fälttester i fem länder i Nord- och Västafrika. Information sprids också genom kreativa metoder, såsom utbildningsteater.

Målet med båda projekten är att utveckla en omfattande förståelse för utmaningarna och de potentiella lösningarna inom livsmedelssystem, och att brett sprida kunskap och innovationer till områden där förändring behövs mest. Genom att stödja lokala metoder kan vi förbättra hållbarheten i livsmedelssystem. Dessa projekt bidrar till genomförandet av både EU:s och Finlands Afrikas strategier.