Siirry pääsisältöön

Laserkeilausavusteinen lumituhojen kartoitus ja niitä seuraavien hyönteistuhojen tutkimus

LumiLaser

Edellisen VMI kierroksen (2014 – 2018) perusteella lumituhoja esiintyy lähes miljoonalla hehtaarilla metsämaata, ja pinta-alalla mitattuna lumi on maamme vakavin metsätuhojen aiheuttaja. Lumen murtamia runkoja hyödyntävät myös useat kaarnakuoriaiset, jolloin lumituho lisää myös paikallisten hyönteistuhojen riskiä - ja tämä riski tulee kasvamaan muuttuvan ilmaston myötä.

LumiLaser hankkeessa pyritään tunnistamaan ja kartoittamaan lumituhoja uudesta tiheäpulssisesta laserkeilausaineistosta sekä tutkimaan tarkemmin lumituhojen aiheuttamaa hyönteistuhoriskiä. Kehitetty menetelmä pyritään viemään osaksi Suomen metsäkeskuksen operatiivista toimintaa, ja siitä toivotaan olevan apua mainittujen tuhojen aiempaa tarkemmassa kartoituksessa. Uutta laseraineistoa kerätään aina keväällä ja alkukesällä, jolloin edellisen talven lumituhot pyritään saamaan kartalle heti seuraavana kesänä – keilattu laserblokki kerrallaan. Menetelmä perustuu hypoteesiin, jossa lumituhon aiheuttama poikkeama metsän ja yksittäisen puun rakenteessa on niin voimakas, että se on tunnistettavissa etenkin uudesta, tiheäpulssisemmasta laseraineistosta. Toimiessaan menetelmä paitsi loisi uutta lisäarvoa laserkeilausaineisolle, jota kerätään muihin tarkoituksiin joka tapauksessa, niin myös toisi arvokasta lisätarkkuutta lumituhojen kartoitukseen ja ennen kaikkea niitä seuraavien hyönteistuhojen riskinarviointiin. Tarkempi lumituhojen kartoitus tuo myös helpotusta metsätuholain velvottamaan vahingoittuneen puuston poistamiseen. Hanketta koordinoi Luonnonvarakeskus. Muut osallistuvat tahot ovat Itä-Suomen yliopisto (Metsätieteiden osasto) sekä Suomen metsäkeskus.

Hanke on osa maa- ja metsätalousministeriön keväällä 2020 käynnistämää maankäyttösektorin Hiilestä kiinni -ilmastotoimenpidekokonaisuutta, jolla pyritään vähentämään maa- ja metsätalouden ja muun maankäytön kasvihuonekaasupäästöjä ja vahvistamaan hiilinieluja ja varastoja.