Siirry pääsisältöön

Ilmastovaikutusdatasetti ruokapalvelusektorille

FoodGWP

Hankkeessa on tuotettu geneerinen, tuotekohtainen hiilijalanjälkiaineisto ruokapalvelu- ja ravintolatoimialalle. Aineisto palvelee alan toimijoiden ilmastotyötä sekä tukee pitkän tähtäimen hiilineutraalisuustavoitteita.

Tuotetut hiilijalanjäljet kattavat tuotteen tuotantoketjun alkutuotannosta (ja sen panoksista) ruokapalvelutoimijaan saakka, mutta eivät sisällä ruokapalvelutoimijan omaa osuutta eikä kulutusvaihetta. Aineisto on tuotettu elinkaariarvioinnilla (Life Cycle Assessment, LCA), jolloin ilmastovaikutukset kattavat raaka-aineiden elinkaaren aikana syntyneet kasvihuonekaasupäästöt maatalouden tuotantopanosten valmistuksesta aina tukkukauppaan asti. Aineisto kattaa tärkeimmät kotimaiset ja tuontiraaka-aineet ja se on mahdollista linkittää ravitsemustietokanta Fineli®:n ravitsemustietoihin ja liittää tuotannonohjausjärjestelmiin.

Ilmastovaikutusaineisto ruokapalvelusektorille on avoimesti ladattavissa fairdata.fi-palvelusta

https://etsin.fairdata.fi/dataset/50de6ed6-50ea-44ac-992a-c80e94a1a065

Ilmastovaikutusdatasetti ruokapalvelusektorille -hanke korvasi Aterialaskuri-hankkeen 1.1.2023 alkaen. Tiedote aiheesta löytyy täältä

MENNEET TAPAHTUMAT

25.9.2024 klo 13-15.15: Ilmastovaikutusdatasetti – kattava aineisto ravintola-aterioiden ilmastovaikutusten arviointiin -webinaari

Luken tuottama raaka-aineiden ilmastovaikutusdatasetti ruokapalvelu- ja ravintolatoimialalle mahdollistaa aterioiden hiilijalanjälkien laskennan. Datasetti kattaa noin 500 tärkeintä kotimaista ja tuontiraaka-ainetta. Datasetti julkaistaan kaikkien avoimesti saataville ja maksuttomasti käytettäväksi. Tervetuloa kuulemaan, miten aineisto on tuotettu ja miten sitä toivotaan hyödynnettävän!

Esitykset

 

22.5.2023 klo 13-15.30: Ympäristökestävyyden edistäminen ruokasektorilla -seminaari (tilaisuuteen on mahdollista osallistua myös etäyhteydellä). Tervetuloa mukaan!

Luonnonvarakeskus (Luke) järjesti yhdessä maa- ja metsätalousministeriön (MMM) kanssa seminaarin ruokasektorin kestävyystutkimuksesta Helsingin pääkirjaston (Oodi) Maijansalissa 22.5. Seminaarissa kuultiin mm. Luken tuottamasta ympäristövaikutustiedosta, elinkaarilaskennan menetelmistä ja mittareista ja käynnissä olevasta menetelmäkehityksestä, sekä ravitsemusnäkökulmien huomioimisesta ruuan ympäristövaikutusten tarkastelussa.

Tilaisuuden tallenne on katsottavissa YouTubessa

Esitykset:

Ilmastokestävät Elintarvikeprosessit: 3. Workshop – elintarviketuotteiden hiilijalanjälkilaskenta, SeAMK13.4.2023, Seinäjoki

Esitykset:

 

Aterialaskurilla apua hiilijalanjäljen laskentaan -webinaarin tallenne (7.4.2022):