Project management
I samarbete
Projektets syfte är att skapa ett generiskt, produktspecifikt material om koldioxidavtryck för måltidsservice- och restaurangbranschen. Materialet är till nytta för branschaktörernas långsiktiga mål om koldioxidneutralitet.
De koldioxidavtryck som tas fram omfattar produktens produktionskedja från primärproduktion (och insatserna där) ända till måltidsserviceaktören, men inkluderar inte måltidsserviceaktörens egen del eller konsumentskedet. Som utgångsinformation för koldioxidavtrycken används livscykelbedömningar som gjorts tidigare för produkterna och vars resultat projektet förenhetligar. Materialet omfattar de viktigaste inhemska och importerade råvarorna och kan länkas till näringsuppgifter i näringsdatabasen Fineli® och kopplas till produktionsstyrningssystem.
Ilmastovaikutusdatasetti ruokapalvelusektorille -hanke korvasi Aterialaskuri-hankkeen 1.1.2023 alkaen. Tiedote aiheesta löytyy täältä.
25.9.2024 klo 13-15.15: Ilmastovaikutusdatasetti – kattava aineisto ravintola-aterioiden ilmastovaikutusten arviointiin -webinaari
Luken tuottama raaka-aineiden ilmastovaikutusdatasetti ruokapalvelu- ja ravintolatoimialalle mahdollistaa aterioiden hiilijalanjälkien laskennan. Datasetti kattaa noin 500 tärkeintä kotimaista ja tuontiraaka-ainetta. Datasetti julkaistaan kaikkien avoimesti saataville ja maksuttomasti käytettäväksi. Tervetuloa kuulemaan, miten aineisto on tuotettu ja miten sitä toivotaan hyödynnettävän!
Esitykset
22.5.2023 klo 13-15.30: Ympäristökestävyyden edistäminen ruokasektorilla -seminaari (tilaisuuteen on mahdollista osallistua myös etäyhteydellä). Tervetuloa mukaan!
Luonnonvarakeskus (Luke) järjesti yhdessä maa- ja metsätalousministeriön (MMM) kanssa seminaarin ruokasektorin kestävyystutkimuksesta Helsingin pääkirjaston (Oodi) Maijansalissa 22.5. Seminaarissa kuultiin mm. Luken tuottamasta ympäristövaikutustiedosta, elinkaarilaskennan menetelmistä ja mittareista ja käynnissä olevasta menetelmäkehityksestä, sekä ravitsemusnäkökulmien huomioimisesta ruuan ympäristövaikutusten tarkastelussa.
Tilaisuuden tallenne on katsottavissa YouTubessa
Esitykset:
Ilmastokestävät Elintarvikeprosessit: 3. Workshop – elintarviketuotteiden hiilijalanjälkilaskenta, SeAMK13.4.2023, Seinäjoki
Esitykset:
Aterialaskurilla apua hiilijalanjäljen laskentaan -webinaarin tallenne (7.4.2022):
Allow functional cookies to show the embedded media.