Siirry pääsisältöön

HIILINIELUJA JA ILMASTOHYÖTYJÄ HALLITUIN RISKEIN: Metsiä ja puutuotteita koskevat ohjauskeinot

HILMARI

Hankkeen päätavoitteena on löytää maankäyttösektorilla sovellettavissa oleva tehokas ja yhteiskunnallisesti hyväksyttävä ohjauskeinovalikoima, joka riskit huomioiden tukee Suomen hiilineutraalisuustavoitteen saavuttamista. Hankkeen esittämillä ohjauskeinoilla voidaan lisätä metsien ja puutuotteiden hiilensidontaa vähintään 3 milj. tCO2/vuosi nykyisiin toimiin verrattuna viimeistään vuodesta 2035 eteenpäin. Hankkeessa yhteiskehitetään ja arvioidaan ohjauskeinoja, jotka kannustavat toimijoita toteuttamaan tunnettuja hiilensidonta- ja päästövähennystoimenpiteitä yhteiskunnan kannalta kustannustehokkaasti, yhdenvertaisesti ja hyväksyttävästi. Perinteistä ohjauskeinovalikoimaa laajennetaan kehittämällä innovatiivisia, tulosperusteisia ohjauskeinoja. Hankkeessa myös verrataan markkinalähtöisten hiilensidontajärjestelmien ja julkisen ohjauksen keinojen soveltuvuutta Suomen metsätaloudessa. Tuloksena saadaan hiilensidonnan tavoitteen mukaiset ohjauskeinot, jotka ovat taloudellisesti, sosiaalisesti ja ekologisesti kestäviä, lainsäädännöllisesti toteutettavat ja lisäävät Suomen kasvihuonekaasuinventaariossa hyväksyttäviä hiilinieluja. Ohjauskeinojen vaikuttavuuden takaa monitieteinen, vuorovaikutteinen arviointiprosessi. Tulosten sovellettavuutta edistää ohjauskeinojen yhteiskehittäminen toimijoiden kanssa ja muiden sidosryhmien osallistaminen hankkeen alusta alkaen. Hankkeen tulokset nopeuttavat maankäyttösektorin ilmastotoimien toteutuspolkua kohti vuotta 2035. Hanke myös tukee systeemistä muutosta kohti hiilensidonnan valtavirtaistamista metsien käsittelyn ja käytön tavoitteena.

HILMARI:n loppuraportti ja politiikkasuositukset julkistettiin joulukuussa 2023

HILMARI-hankkeessa selvisi, että Suomen ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi metsien käyttöä pitäisi ohjata ilmastoystävällisemmäksi ja uusia ohjauskeinoja tulisi saada käyttöön nopeasti. 

Hiilikorvaus, puurakentamiseen kannustaminen ja maankäytön muutosmaksu muodostavat yhdessä lupaavan ohjauskeinokokonaisuuden, jolla voitaisiin edistää metsäsektorin ilmastonmuutoksen hillintätavoitteita kustannustehokkaasti ja keskeiset hiilivarastot huomioiden. Kokonaisuuteen kuuluvat ohjauskeinot ovat lainsäädännöllisesti toteuttamiskelpoisia ja myös laajasti toimijoiden hyväksymiä lukuun ottamatta maankäytön muutosmaksua, jonka oikeudenmukaiseen toteutukseen on kiinnitettävä erityistä huomiota. 

Metsän kiertoajan pidennys olisi nopeasti toteutettava ja toimijoiden laajasti hyväksymä siirtymävaiheen vaihtoehto hiilikorvaukselle. Se voitaisiin toteuttaa kattavana lakisääteisillä uudistushakkuun läpimittaa koskevilla alarajoilla tai osittaisena niin, että siihen liittyisi metsänomistajan tulonmenetyksiin perustuva rahallinen korvaus. Ympäristösopimukset ja ympäristörahastot taas ovat mahdollisia ohjauskeinoja, joita kannattaa edelleen kehittää ja arvioida kohdennettujen kokeilujen avulla. Oikeudellisesti näihin ohjauskeinoihin kohdistuu EU:n lainsäädännön taholta reunaehtoja, jotka tulee huomioida toimenpiteitä suunniteltaessa. 

HILMARI:n metsänomistajakysely käynnissä touko-kesäkuussa 2023

Hankkeessa toteutettavan metsänomistajakyselyn tavoitteena on selvittää metsänomistajien suhtautumista erilaisiin metsien hiilensidontaan ja hiilenvarastointiin kannustaviin järjestelyihin ja verrata järjestelyiden hyväksyttävyyttä ja korvausvaatimuksia eri metsänomistajaryhmien keskuudessa. Kyselyn avulla selvitetään myös metsänomistajien suhtautumista ilmastonmuutoksen metsille aiheuttamiin riskeihin ja sen yhteyttä metsien käsittelypäätöksiin ja hiilikorvausjärjestelyiden hyväksyttävyyteen.

Lisätietoja metsänomistajakyselystä antavat hankkeen tutkijat Emmi Haltia ja Jussi Leppänen.

Hilmari hankkeen työpakettirakenne

HILMARI-hankkeen tutkijat

Luonnonvarakeskus

Suomen ympäristökeskus

Lapin yliopisto

Suomen metsäkeskus

Hanke on osa maa- ja metsätalousministeriön keväällä 2020 käynnistämää maankäyttösektorin Hiilestä kiinni -ilmastotoimenpidekokonaisuutta, jolla pyritään vähentämään maa- ja metsätalouden ja muun maankäytön kasvihuonekaasupäästöjä ja vahvistamaan hiilinieluja ja varastoja.