Siirry pääsisältöön

Broilereiden krooninen suolistotulehdus - syiden selvittämisen kautta ratkaisuja ongelmaan

HealthyGut

Kausiluonteista kaupallisten broileriparvien kasvunopeuden heikkenemistä on raportoitu ilmiönä Suomessa vuodesta 2017 lähtien. Kasvun hidastuminen liittyy rehun huonoon sulavuuteen ja kroonisiin tulehduksellisiin muutoksiin koko ruoansulatuskanavassa. Käytännössä oireyhtymä vähentää ruokahalua ja vaikuttaa erityisesti täysjyväviljan kulutukseen. Kyseessä on terveys- ja hyvinvointiongelma ja monimutkainen ilmiö, jonka ratkaiseminen vaatii monitieteistä tutkimusta ja useiden toimijoiden yhteistyötä.

Tavoitteenamme on:

1) Havaita tarttuva(t) mikrobi(t) tai suoliston mikrobiston dysbioosi metagenomiikan avulla.

2) Havaita mahdolliset kontaminaatiot rehuissa tai täysjyväviljassa.

3) Havaita rehuissa ravitsemuksellisia tai rakenteellisia tekijät, jotka voisivat vaikuttaa oireyhtymän muodostumiseen.

Hankkeen tavoitteena on kartoittaa ruoansulatuskanavan kroonisen tulehduksen laajuus ja vakavuus suomalaisissa kaupallisissa broileriparvissa, tunnistaa oireyhtymän kehittymisen taustalla olevat mekanismit ja tekijät, ja ehdottaa ratkaisuja sen lieventämiseksi tai poistamiseksi.