Elintarvikkeiden elinkaariarviointimetodologian kehittäminen ja harmonisointi
Ruoantuotannon ympäristövaikutusten arviointi ja vertailu on haastavaa eri menetelmien ja laskentatapojen vuoksi. LCAFoodPrint-malli huomioi ruoan koko elinkaaren hiili- ja vesijalanjäljestä rehevöitymiseen sekä tuotanto- ja toimitusketjuihin. Linkit hankkeen uusimpiin julkaisuihin, blogeihin, esityksiin, tapahtumiin ja tutkijaseminaareihin sivun alareunasta.
LCAFoodPrint-hankkeessa kehitetään elintarvikkeiden ympäristöjalanjälkiarvioinneille yhdenmukaistettua, tieteeseen perustuvaa ja käytäntöön sovellettavaa menetelmäkehikkoa. Harmonisoitu elinkaariarviointi mahdollistaa muun muassa eri tuotteiden ja tuoteryhmien nykyistä luotettavamman vertailun. Luken vetämä hanke kokoaa yhteen laajasti elintarvikealan toimijoita koko ruokaketjusta.
Elinkaariarviointia ja hiilijalanjälkiä käytetään elintarvike- ja ympäristöpoliittisessa päätöksenteossa ja esimerkiksi julkisissa hankinnoissa. Yksi keskeisimpiä syitä elintarvikkeiden ympäristöjalanjälkien määrittämiseen on tunnistaa toimitusketjuista päästöjen vähennyskohteita. Lisäksi elintarvikkeiden hiilijalanjälkiä käytetään yhä enemmän myös kuluttajaviestinnässä ja ympäristöväittämien pohjana, osana yritysten vastuullisuustyötä. Hanke edistää hallitusohjelmaan kirjattua elinkaarimenetelmien kehittämisen tarvetta elintarvikesektorilla laajassa yhteistyössä.
Arviointi- ja laskentamenetelmille tarvitaan yhteisiä pelisääntöjä, jotta elintarvikkeiden hiili- ja muu ympäristöjalanjälkiviestintä, julkinen keskustelu ja päätöksenteko perustuisivat mahdollisimman yhdenmukaiseen, vertailukelpoiseen tietoon.
Ruokajärjestelmän vastuullisuutta on konkreettisimmin mitattu ruokatuotteiden hiilijalanjäljillä eli CO2-ekvivalenteiksi yhteismitallistetuilla, tuotantoketjukohtaisilla kasvihuonekaasupäästöillä. Projektin tavoitteena on paitsi yhdenmukaistaa laskentaa myös ottaa rehevöittävät vaikutukset ja vesijalanjälki osaksi elintarvikkeiden ympäristövaikutusten arviointia ja viestintää, julkista keskustelua ja yhteiskunnallista päätöksentekoa.
Kolmivuotisessa hankkeessa tehdään tiivistä sidosryhmäyhteistyötä laajan yritys- ja toimialajärjestöjoukon sekä ministeriöiden kanssa, jotta laskentaohjeet palvelevat alaa ja koko ruokaketjua ja jalkautuvat käyttöön niin ruokajärjestelmän toimijoille, hallinnolle, konsulteille kuin muille tutkimuslaitoksille. Tavoitteena on lisäksi päästä linjaamaan tutkimuksen ja alan toimijoiden kesken, mitkä kriteerit ja vähimmäisvaatimukset laskennalle tarvitaan elintarvikkeiden ympäristöjalanjälkien viestinnän tueksi.
Luken, MMM:n ja ruokaketjun yritysten ja järjestöjen lisäksi hankkeeseen osallistuvat Suomen ympäristökeskus, Helsingin yliopisto, VTT, LUT-yliopisto, Ympäristöministeriö ja WWF Suomi.
Ruoka-LCA-viestintäohjeistuksen julkaisuwebinaari 16.4.2024
Miten viestiä kuluttajille elintarvikkeiden ympäristöjalanjäljistä? Mitä lisätietoja kuluttajat tarvitsisivat ymmärtääkseen niitä? Entä mitä vaatimuksia tuleva lainsäädäntö asettaa ympäristöväittämille?
Näin viestit elintarvikkeiden ympäristöjalanjälkiväittämistä – Ruoka-LCA-viestintäohjeistuksen julkaisuwebinaari järjestettiin16.4.2024 klo 10 - 11.30.
Viestintäohjeet elintarvikealan yrityksille
Tapahtumat, esitykset ja webinaarit
- Katajajuuri: ILMASTO 💙 YRITYKSET -WEBINAARISARJA 16.2.2022: Ilmasto - hiilijalanjälki ruoka-/elintarvikealalla
- Food and Future Podcast 1.12.2021, jossa keskustellaan mm. ruokatuotteiden hiilijalanjäljen laskennan haasteista ja vertailtavuudesta: Lankeatko sinäkin yleisiin myytteihin ruoan superpahiksista? https://open.spotify.com/episode/4XJM2v88PnHXiCnQpDIZNK?si=488064601d9b45bb&nd=1
- Katajajuuri: Hiilijalanjäljen laskenta on tulevaisuutta – laskenta edellyttää harmonisointia! Esitys 24.11.2021 Mission Zero Foodprintin -hankkeen lopputapahtumassa https://forumvirium.fi/mission-zero-foodprint-hankkeen-lopputapahtuma/
- Katajajajuuri: Hiilijalanjälki, ympäristövaikutukset ja vastuullisuus ruoka-alalla – kohti ruoan ympäristöjalanjälkien harmonisointia ja luotettavaa laskentaa ateriapalvelusektorin tarpeisiin. Esitys 17.11.2021 Matilda FoodTechin asiakastilaisuudessa.
- Katajajuuri: Hiilijalan jäljillä – kohti vastuullisuutta. Esitys LCAFoodPrint-hankkeesta ja sen taustoista sekä siitä miltä nämä tarkoittavat maitosektorilla. PI-maitoforum 2021 –TulevaisuusAreena 11.11.2021, Karjalatalo, Helsinki.https://www.johtamiskoulu.fi/ajankohtaista.asp?id_tiedote=119
- Juha-Matti Katajajuuri: Iin Ilmastoareena, Oatlyn järjestämä paneelikeskustelu 21.8.2021: Valta, vastuu ja ruoka-alan läpinäkyvyys
- Juha-Matti Katajajuuri: Yhtenäinen ympäristöjalanjälkimenetelmä kehitteillä elintarvikkeille, Kouluruoka 2030 – Kestävää kouluruokaa – ympäristövastuulliset ruokapalvelut kunnissa webinaari 2.6.2021
- Juha-Matti Katajajuuri: Harmonisoimassa elintarvikkeiden ympäristöjalanjälkiä – jatkossa yhdenmukaista viestintää, Elintarvikepäivät 18.5.2021, Elintarviketeollisuusliitto
Tutkijaseminaarit
1. Avoin tutkijaseminaari ’FOOD-LCA methodologies’ 10.12.2021
- Maaperän hiilivarastomuutosten huomiointi osana ruokatuotteiden ilmastovaikutuslaskentaa, Katri Joensuu
- Comparing the maize yield levels and climate change potential in Zambia by LCA, Oskari Lahtinen
- Systeemin laajennus vs. allokointi monituotejärjestelmien vertailussa, Venla Kyttä
- Vesiniukkuusarviointi AWARE-menetelmää soveltaen: havaintoja kolmen ruokatuotteen arvioinnista, Kirsi Usva
- Pölytyspalveluiden ympäristövaikutusten huomioiminen elinkaariarvioinnilla sekä eri ympäristövaikutusten vertailukelpoisuus, Jani Sillman
- Kotieläintuotannon ja -tuotteiden ympäristövaikutukset, Marja Roitto
Julkaisut ja blogit sekä lehtikirjoitukset
- Juha-Matti Katajajuuri, näkökulma-blogi Keskon sivuille 27.10.2021
- Katajajuuri, J.-M. 2021. Yhteistyöllä kohti ympäristöjalanjälkilaskentaa ja –viestintää, Kehittyvä elintarvike 2021 (33) 1: 15.
- Elintarvikkeiden ympäristöjalanjäljille yhtenäiset laskentamenetelmät
- Millaisilla mittareilla ja pelisäännöillä ruokaketjun vastuullisuutta voitaisiin kehittää?
- Katajajuuri, J.-M. 2021. Hiilijalanjälkien yhdenmukainen laskenta mahdollistaa tuotevertailun ja tukee ruokaketjun kestävyystyötä. Kolumni, Forssan lehti 26.11.2021, s. 2.
- Katajajuuri: Kirjoitus ruokatuotteiden hiilijalanjälkilaskennan yhdenmukaistamisesta, Kilpilahden Toimihenkilöt Pro ry:n työpaikkajulkaisu Näkölasi 4/2021.
- Yhteistyöblogi, Liisa Kolehmainen, Oatly 17.12.2021: Ruokajärjestelmän murros tarvitsee tuekseen tietoa
- Yle 19.11.2021: Mitä jos ruoka hinnoteltaisiin hiilijalanjäljen perusteella, jutussa viitataan meneillään olevaan harmonisointotyöhön.
- HS 25.1.2021: Maitotuotteet ovat suuri päästölähde, mutta nyt suomalaisille luvataan päästötöntä juustoa ja maitoa, artikkelissa haastateltu hankkeessa mukana olevia Valion Juha Nousiaista, Arla Suomen Sami Kilpeläistä ja Juustoportin Niklas Keski-Kasaria sekä tutkimusryhmästä Katajajuurta.
- Yle 27.1.2022: Kumpi on ekologisempi, nyhtökaura vai kananmuna? Jutussa haastateltu hankkeesta Pauligin/Gold&Greenin edustajaa, ETL:n Tanhuanpäätä, yhtä K-kauppiasta sekä tutkimusryhmästä Katajajuurta
- Katajajuuri, J-M. 2021. Ruoan hiilijalanjälkien vertailun pitäisi olla nykyistä helpompaa. Kauppalehti, Debatti, 27.12.2021, s. 15 B.
- Juha-Matti Katajajuuri, näkökulma-blogi Keskon sivuille 27.10.2021
- Katajajuuri, J.-M. 2021. Yhteistyöllä kohti ympäristöjalanjälkilaskentaa ja –viestintää, Kehittyvä elintarvike 2021 (33) 1: 15.
- Elintarvikkeiden ympäristöjalanjäljille yhtenäiset laskentamenetelmät
- Millaisilla mittareilla ja pelisäännöillä ruokaketjun vastuullisuutta voitaisiin kehittää?
- Katajajuuri, J.-M. 2021. Hiilijalanjälkien yhdenmukainen laskenta mahdollistaa tuotevertailun ja tukee ruokaketjun kestävyystyötä. Kolumni, Forssan lehti 26.11.2021, s. 2.
- Katajajuuri: Kirjoitus ruokatuotteiden hiilijalanjälkilaskennan yhdenmukaistamisesta, Kilpilahden Toimihenkilöt Pro ry:n työpaikkajulkaisu Näkölasi 4/2021.
- Yhteistyöblogi, Liisa Kolehmainen, Oatly 17.12.2021: Ruokajärjestelmän murros tarvitsee tuekseen tietoa
- Yle 19.11.2021: Mitä jos ruoka hinnoteltaisiin hiilijalanjäljen perusteella, jutussa viitataan meneillään olevaan harmonisointotyöhön.
- HS 25.1.2021: Maitotuotteet ovat suuri päästölähde, mutta nyt suomalaisille luvataan päästötöntä juustoa ja maitoa, artikkelissa haastateltu hankkeessa mukana olevia Valion Juha Nousiaista, Arla Suomen Sami Kilpeläistä ja Juustoportin Niklas Keski-Kasaria sekä tutkimusryhmästä Katajajuurta.
- Yle 27.1.2022: Kumpi on ekologisempi, nyhtökaura vai kananmuna? Jutussa haastateltu hankkeesta Pauligin/Gold&Greenin edustajaa, ETL:n Tanhuanpäätä, yhtä K-kauppiasta sekä tutkimusryhmästä Katajajuurta
- Katajajuuri, J-M. 2021. Ruoan hiilijalanjälkien vertailun pitäisi olla nykyistä helpompaa. Kauppalehti, Debatti, 27.12.2021, s. 15 B.