Siirry pääsisältöön

Elintarvikkeiden elinkaariarviointimetodologian kehittäminen ja harmonisointi

LCAFoodPrint

Ruoantuotannon ympäristövaikutusten arviointi ja vertailu on haastavaa eri menetelmien ja laskentatapojen vuoksi. LCAFoodPrint-malli huomioi ruoan koko elinkaaren hiili- ja vesijalanjäljestä rehevöitymiseen sekä tuotanto- ja toimitusketjuihin. Linkit hankkeen uusimpiin julkaisuihin, blogeihin, esityksiin, tapahtumiin ja tutkijaseminaareihin sivun alareunasta.

LCAFoodPrint-hankkeessa kehitetään elintarvikkeiden ympäristöjalanjälkiarvioinneille yhdenmukaistettua, tieteeseen perustuvaa ja käytäntöön sovellettavaa menetelmäkehikkoa. Harmonisoitu elinkaariarviointi mahdollistaa muun muassa eri tuotteiden ja tuoteryhmien nykyistä luotettavamman vertailun. Luken vetämä hanke kokoaa yhteen laajasti elintarvikealan toimijoita koko ruokaketjusta.

Elinkaariarviointia ja hiilijalanjälkiä käytetään elintarvike- ja ympäristöpoliittisessa päätöksenteossa ja esimerkiksi julkisissa hankinnoissa. Yksi keskeisimpiä syitä elintarvikkeiden ympäristöjalanjälkien määrittämiseen on tunnistaa toimitusketjuista päästöjen vähennyskohteita. Lisäksi elintarvikkeiden hiilijalanjälkiä käytetään yhä enemmän myös kuluttajaviestinnässä ja ympäristöväittämien pohjana, osana yritysten vastuullisuustyötä. Hanke edistää hallitusohjelmaan kirjattua elinkaarimenetelmien kehittämisen tarvetta elintarvikesektorilla laajassa yhteistyössä.

Arviointi- ja laskentamenetelmille tarvitaan yhteisiä pelisääntöjä, jotta elintarvikkeiden hiili- ja muu ympäristöjalanjälkiviestintä, julkinen keskustelu ja päätöksenteko perustuisivat mahdollisimman yhdenmukaiseen, vertailukelpoiseen tietoon.

Ruokajärjestelmän vastuullisuutta on konkreettisimmin mitattu ruokatuotteiden hiilijalanjäljillä eli CO2-ekvivalenteiksi yhteismitallistetuilla, tuotantoketjukohtaisilla kasvihuonekaasupäästöillä. Projektin tavoitteena on paitsi yhdenmukaistaa laskentaa myös ottaa rehevöittävät vaikutukset ja vesijalanjälki osaksi elintarvikkeiden ympäristövaikutusten arviointia ja viestintää, julkista keskustelua ja yhteiskunnallista päätöksentekoa.

Kolmivuotisessa hankkeessa tehdään tiivistä sidosryhmäyhteistyötä laajan yritys- ja toimialajärjestöjoukon sekä ministeriöiden kanssa, jotta laskentaohjeet palvelevat alaa ja koko ruokaketjua ja jalkautuvat käyttöön niin ruokajärjestelmän toimijoille, hallinnolle, konsulteille kuin muille tutkimuslaitoksille. Tavoitteena on lisäksi päästä linjaamaan tutkimuksen ja alan toimijoiden kesken, mitkä kriteerit ja vähimmäisvaatimukset laskennalle tarvitaan elintarvikkeiden ympäristöjalanjälkien viestinnän tueksi.

Luken, MMM:n ja ruokaketjun yritysten ja järjestöjen lisäksi hankkeeseen osallistuvat Suomen ympäristökeskus, Helsingin yliopisto, VTT, LUT-yliopisto, Ympäristöministeriö ja WWF Suomi.

 Ruoka-LCA-viestintäohjeistuksen julkaisuwebinaari 16.4.2024

Miten viestiä kuluttajille elintarvikkeiden ympäristöjalanjäljistä? Mitä lisätietoja kuluttajat tarvitsisivat ymmärtääkseen niitä? Entä mitä vaatimuksia tuleva lainsäädäntö asettaa ympäristöväittämille?

Näin viestit elintarvikkeiden ympäristöjalanjälkiväittämistä – Ruoka-LCA-viestintäohjeistuksen julkaisuwebinaari järjestettiin16.4.2024 klo 10 - 11.30.

Linkki esitysmateriaaleihin

Tapahtumat, esitykset ja webinaarit

Julkaisut ja blogit sekä lehtikirjoitukset