Harmonisering av livscykelanalysis (LCA) för livsmedelsprodukten (LCAFoodPrint)
Att bedöma och jämföra livsmedelsproduktionens miljöpåverkan är utmanande på grund av olika metoder och beräkningsmetoder. LCAFoodPrint-modellen tar hänsyn till matens hela livscykel, från kol- och vattenfotavtryck till övergödning och produktions- och leveranskedjor.
Ruoka-LCA-laskentaohjeistuksen julkaisuseminaari 12.12.2024
Miten elintarvikkeiden ympäristöjalanjäljet tulisi laskea? Miksi yhdenmukainen laskenta on tärkeää?
Tervetuloa Ruoka-LCA-laskentaohjeistuksen julkaisuseminaariin joko paikan päälle tai striimin ääreen. Esittelemme kansallisen ohjeistuksen elintarvikkeiden ympäristöjalanjälkien laskentaan.
Seminaarissa keskustellaan ohjeistuksen vaikutuksista ja merkityksestä elintarvikealalle. Tilaisuus on kohdennettu ruokasektorin toimijoille, ympäristövaikutuslaskentaa tekeville toimijoille, hallinnolle ja ministeriöille sekä muille ruokasektorin sidosryhmille.
Aika: torstai 12.12.2024 klo 13.00–15.00
Paikka: Tiedekulma Stage (Yliopistonkatu 4, Helsinki) sekä etäyhteys (linkki lähetetään ilmoittautuneille lähempänä tilaisuutta)
Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu
Ruoka-LCA-viestintäohjeistuksen julkaisuwebinaari 16.4.2024
Miten viestiä kuluttajille elintarvikkeiden ympäristöjalanjäljistä? Mitä lisätietoja kuluttajat tarvitsisivat ymmärtääkseen niitä? Entä mitä vaatimuksia tuleva lainsäädäntö asettaa ympäristöväittämille?
Näin viestit elintarvikkeiden ympäristöjalanjälkiväittämistä – Ruoka-LCA-viestintäohjeistuksen julkaisuwebinaari järjestettiin 16.4.2024 klo 10 - 11.30.
Viestintäohjeet elintarvikealan yrityksille
Tapahtumat, esitykset ja webinaarit
- Katajajuuri: ILMASTO 💙 YRITYKSET -WEBINAARISARJA 16.2.2022: Ilmasto - hiilijalanjälki ruoka-/elintarvikealalla
- Food and Future Podcast 1.12.2021, jossa keskustellaan mm. ruokatuotteiden hiilijalanjäljen laskennan haasteista ja vertailtavuudesta: Lankeatko sinäkin yleisiin myytteihin ruoan superpahiksista? https://open.spotify.com/episode/4XJM2v88PnHXiCnQpDIZNK?si=488064601d9b45bb&nd=1
- Katajajuuri: Hiilijalanjäljen laskenta on tulevaisuutta – laskenta edellyttää harmonisointia! Esitys 24.11.2021 Mission Zero Foodprintin -hankkeen lopputapahtumassa https://forumvirium.fi/mission-zero-foodprint-hankkeen-lopputapahtuma/
- Katajajajuuri: Hiilijalanjälki, ympäristövaikutukset ja vastuullisuus ruoka-alalla – kohti ruoan ympäristöjalanjälkien harmonisointia ja luotettavaa laskentaa ateriapalvelusektorin tarpeisiin. Esitys 17.11.2021 Matilda FoodTechin asiakastilaisuudessa.
- Katajajuuri: Hiilijalan jäljillä – kohti vastuullisuutta. Esitys LCAFoodPrint-hankkeesta ja sen taustoista sekä siitä miltä nämä tarkoittavat maitosektorilla. PI-maitoforum 2021 –TulevaisuusAreena 11.11.2021, Karjalatalo, Helsinki.https://www.johtamiskoulu.fi/ajankohtaista.asp?id_tiedote=119
- Juha-Matti Katajajuuri: Iin Ilmastoareena, Oatlyn järjestämä paneelikeskustelu 21.8.2021: Valta, vastuu ja ruoka-alan läpinäkyvyys
- Juha-Matti Katajajuuri: Yhtenäinen ympäristöjalanjälkimenetelmä kehitteillä elintarvikkeille, Kouluruoka 2030 – Kestävää kouluruokaa – ympäristövastuulliset ruokapalvelut kunnissa webinaari 2.6.2021
- Juha-Matti Katajajuuri: Harmonisoimassa elintarvikkeiden ympäristöjalanjälkiä – jatkossa yhdenmukaista viestintää, Elintarvikepäivät 18.5.2021, Elintarviketeollisuusliitto
Tutkijaseminaarit
2nd seminar on FOOD-LCA methodologies 3.5.2023 at 9-11.30 o’clock
Call for abstracts OPEN
1st seminar on FOOD-LCA methodologies 10.12.2021
- Maaperän hiilivarastomuutosten huomiointi osana ruokatuotteiden ilmastovaikutuslaskentaa, Katri Joensuu
- Comparing the maize yield levels and climate change potential in Zambia by LCA, Oskari Lahtinen
- Systeemin laajennus vs. allokointi monituotejärjestelmien vertailussa, Venla Kyttä
- Vesiniukkuusarviointi AWARE-menetelmää soveltaen: havaintoja kolmen ruokatuotteen arvioinnista, Kirsi Usva
- Pölytyspalveluiden ympäristövaikutusten huomioiminen elinkaariarvioinnilla sekä eri ympäristövaikutusten vertailukelpoisuus, Jani Sillman
- Kotieläintuotannon ja -tuotteiden ympäristövaikutukset, Marja Roitto
Julkaisut ja blogit sekä lehtikirjoitukset
- Juha-Matti Katajajuuri, näkökulma-blogi Keskon sivuille 27.10.2021
- Katajajuuri, J.-M. 2021. Yhteistyöllä kohti ympäristöjalanjälkilaskentaa ja –viestintää, Kehittyvä elintarvike 2021 (33) 1: 15.
- Elintarvikkeiden ympäristöjalanjäljille yhtenäiset laskentamenetelmät
- Millaisilla mittareilla ja pelisäännöillä ruokaketjun vastuullisuutta voitaisiin kehittää?
- Katajajuuri, J.-M. 2021. Hiilijalanjälkien yhdenmukainen laskenta mahdollistaa tuotevertailun ja tukee ruokaketjun kestävyystyötä. Kolumni, Forssan lehti 26.11.2021, s. 2.
- Katajajuuri: Kirjoitus ruokatuotteiden hiilijalanjälkilaskennan yhdenmukaistamisesta, Kilpilahden Toimihenkilöt Pro ry:n työpaikkajulkaisu Näkölasi 4/2021.
- Yhteistyöblogi, Liisa Kolehmainen, Oatly 17.12.2021: Ruokajärjestelmän murros tarvitsee tuekseen tietoa
- Yle 19.11.2021: Mitä jos ruoka hinnoteltaisiin hiilijalanjäljen perusteella, jutussa viitataan meneillään olevaan harmonisointotyöhön.
- HS 25.1.2021: Maitotuotteet ovat suuri päästölähde, mutta nyt suomalaisille luvataan päästötöntä juustoa ja maitoa, artikkelissa haastateltu hankkeessa mukana olevia Valion Juha Nousiaista, Arla Suomen Sami Kilpeläistä ja Juustoportin Niklas Keski-Kasaria sekä tutkimusryhmästä Katajajuurta.
- Yle 27.1.2022: Kumpi on ekologisempi, nyhtökaura vai kananmuna? Jutussa haastateltu hankkeesta Pauligin/Gold&Greenin edustajaa, ETL:n Tanhuanpäätä, yhtä K-kauppiasta sekä tutkimusryhmästä Katajajuurta
- Katajajuuri, J-M. 2021. Ruoan hiilijalanjälkien vertailun pitäisi olla nykyistä helpompaa. Kauppalehti, Debatti, 27.12.2021, s. 15 B.
- Juha-Matti Katajajuuri, näkökulma-blogi Keskon sivuille 27.10.2021
- Katajajuuri, J.-M. 2021. Yhteistyöllä kohti ympäristöjalanjälkilaskentaa ja –viestintää, Kehittyvä elintarvike 2021 (33) 1: 15.
- Elintarvikkeiden ympäristöjalanjäljille yhtenäiset laskentamenetelmät
- Millaisilla mittareilla ja pelisäännöillä ruokaketjun vastuullisuutta voitaisiin kehittää?
- Katajajuuri, J.-M. 2021. Hiilijalanjälkien yhdenmukainen laskenta mahdollistaa tuotevertailun ja tukee ruokaketjun kestävyystyötä. Kolumni, Forssan lehti 26.11.2021, s. 2.
- Katajajuuri: Kirjoitus ruokatuotteiden hiilijalanjälkilaskennan yhdenmukaistamisesta, Kilpilahden Toimihenkilöt Pro ry:n työpaikkajulkaisu Näkölasi 4/2021.
- Yhteistyöblogi, Liisa Kolehmainen, Oatly 17.12.2021: Ruokajärjestelmän murros tarvitsee tuekseen tietoa
- Yle 19.11.2021: Mitä jos ruoka hinnoteltaisiin hiilijalanjäljen perusteella, jutussa viitataan meneillään olevaan harmonisointotyöhön.
- HS 25.1.2021: Maitotuotteet ovat suuri päästölähde, mutta nyt suomalaisille luvataan päästötöntä juustoa ja maitoa, artikkelissa haastateltu hankkeessa mukana olevia Valion Juha Nousiaista, Arla Suomen Sami Kilpeläistä ja Juustoportin Niklas Keski-Kasaria sekä tutkimusryhmästä Katajajuurta.
- Yle 27.1.2022: Kumpi on ekologisempi, nyhtökaura vai kananmuna? Jutussa haastateltu hankkeesta Pauligin/Gold&Greenin edustajaa, ETL:n Tanhuanpäätä, yhtä K-kauppiasta sekä tutkimusryhmästä Katajajuurta
- Katajajuuri, J-M. 2021. Ruoan hiilijalanjälkien vertailun pitäisi olla nykyistä helpompaa. Kauppalehti, Debatti, 27.12.2021, s. 15 B.