Siirry pääsisältöön

Mikrobeja, turvetta, ruokaa ja hiilensidontaa – Luke mukana Iin Ilmastoareenassa 19.–21.8.

Uutinen 18.8.2021

IlmastoAreena on Iissä järjestettävä kaikille avoin ilmastofestivaali, joka kokoaa eri toimijat – päättäjät, elinkeinoelämän, tutkijat, taiteen ja kansalaiset – yhteiseen ilmastokeskusteluun. Luonnonvarakeskus (Luke) tuo tapahtumaan tutkimukseen pohjautuvaa tietoa soista, turpeesta, mikrobeista ja tulevaisuuden ruoantuotannosta.

Menotärpit Ilmastoareenaan:

  • To 19.8. klo 15.30–17.00, Ilmatar-lava: Iijoki-foorumi

Luken metsien monikäytön ekologian Anne Tolvanen osallistuu Suureen suokeskusteluun. Panelistit pohtivat, mitä tehdä, kun turvetuotantoa ajetaan alas, suuret tehdashankkeet lisäävät hakkuita ja hallitus penää toimia hiilensidonnan, vesiensuojelun ja luonnon monimuotoisuuden hyväksi. Mitä tuhansien hehtaarien soiden ennallistamisella voidaan saavuttaa?

Paneelikeskustelun alustaa ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen. Paneelikeskustelussa mukana ovat Anne Tolvasen lisäksi mukana maakuntajohtaja Pauli Harju, BioLiito-hankkeen projektipäällikkö ja Suomen Hiilinielu -yhteismetsän perustaja Petri Luukkonen, turveyrittäjä Risto Kokko sekä Iin kunnanjohtaja Ari Alatossava. Iijoki-Foorumi on kaikille avoin tapahtuma.

  • Pe–la 20.–21.8., Tori: Ilmastonmuutokseen varautuminen ja ilmastonmuutoksen hillintä maataloudessa

Luonnonvarakeskuksen VILLE, OMAIHKA ja TURINA -hankkeet tuovat Ilmastotorille nähtävää ja koettavaa liittyen ilmastonmuutokseen varautumiseen ja sen hillintään maataloudessa. Luvassa on muun muassa näyttely kosteikkoviljelyssä tuotetuista raaka-aineista ja valmiista tuotteista, kuten kasvualustoista, kuivikkeista ja tekstiileistä. Lisäksi tietokortteja maatalousmaiden päästöistä, palkokasveista ja sekaviljelystä, eläviä kasvinäytteitä, ilmastoteemainen visailu sekä kasvihuonekaasujen mittauksen demonstrointia pimeäkammiomittausmenetelmällä ja hiilidioksidianturilla.SIMBA, CIRCLES ja MASTER -tutkimushankkeet esittelevät Ilmastotorilla mikrobien ja mikrobiomien roolia kestävässä ruoantuotannossa.

  • Pe 20.8. klo 14–14.45, Ilmatar-lava: Mikrobit, mikrobiomit ja kestävä ruoantuotanto

Mikrobeilla voidaan edistää kestävää ruuantuotantoa ja ratkoa mm. ilmastonmuutoksen aiheuttamia ruoantuotannon ja ruokavalioiden haasteita. Ruokaketju alkaa maaperästä. Hyvinvoiva peltomaa sisältää monimuotoisen joukon mikrobeja. Ne pitävät huolta maaperän ilmavasta mururakenteesta, varmistavat kasvien ravinteiden saatavuuden ja torjuvat taudinaiheuttajien leviämistä. Maaperän mikrobit muodostavat maahan pysyvän hiilen varastoa, ja siksi peltojen mikrobisto on tärkeä ilmastonmuutoksen hillinnässä.

Mikrobeilla on tulevaisuudessa merkittävä rooli terveellisten ruokatuotteiden valmistuksessa. Fermentointi, eli mikrobeilla aikaansaatu käymisprosessi, on perinteinen tapa valmistaa elintarvikkeita, ja se on myös trendikäs tutkimussuunta. Myös eläinten rehunkäyttökyky ja rehu liittyvät ilmastonmuutoksen hillintään.

Keskustelussa ovat mukana Luken johtava tutkija Taina Pennanen, tutkija Heidi Leskinen sekä johtava tutkija Anne Pihlanto, ja sitä moderoivat tutkija Sannakajsa Velmala ja Anne Pihlanto.

  • La 21.8. klo 11.05–12.20 Päälava: Ruoka lautaselle 2035: Mitä Suomi syö?

Ruoantuotanto aiheuttaa noin kolmanneksen kaikista kasvihuonepäästöistä. THL:n ravintosuositusten noudattaminen vaalisi terveyden lisäksi myös luontoarvoja.

Keskustelussa visioidaan, miltä mahtaa näyttää tulevaisuuden ruoantuotanto ja ruokalautanen. Voisivatko tulevaisuuden eläinproteiinit syntyä vaikkapa laboratoriossa – ja millaista kohtaloa se tarkoittaa Suomen tuotantoeläimille, elinkeinoille ja huoltovarmuudelle?

Keskusteluun osallistuvat Luken erikoistutkija Juha-Matti Katajajuuri, biotekniikan tohtori Lauri Reuter ja MMM:n ilmasto-, kiertotalous- ja biodiversiteettiasiantuntija Hanna Mattila.

  • La 21.8 klo 15.00-15.45 Valta, vastuu ja ruoka-alan läpinäkyvyys, Oatlyn järjestämä tilaisuus

Jotta kuluttajilla on mahdollisuus vaikuttaa ruokavalionsa hiilijalanjälkeen, tarvitaan lisää läpinäkyvyyttä. Millaisia ratkaisuja on jo nyt olemassa? Mitä keinoja läpinäkyvyyden lisäämiseksi on? Kenellä on valta ja vastuu muuttaa tilannetta? Kenen pitäisi seuraavaksi tehdä, ja mitä?

Mukana keskustelussa Luken erikoistutkija Juha-Matti Katajajuuri, biotekniikan tohtori Lauri Reuter, SOK:n vastuullisuuspäällikkö Senja Forsman ja Oatlyn vastuullisuusasiantuntija Liisa Kolehmainen.