Siirry pääsisältöön

Humalapalvelut

Tutkimus- ja kehityspalvelut

Kotimainen humala on ainutlaatuista ja se kiinnostaa niin panimoita kuin viljelijöitäkin. Humalatutkimuksen myötä Luke on lanseerannut Humalapalvelun. Asiakkaat voivat tilata omalle humalakasvilleen geneettisen ainutlaatuisuustutkimuksen ja kemiallisten ominaisuuksien analyysin sekä teettää omista humalakannoista kasvitaudinaiheuttajista puhdistettuja taimia.

Kuva: Erkki Oksanen

Ainutlaatuinen kotimainen humala

Perinnöllisyystutkimus ja tulosten vertailu Luken näytekokoelmiin varmentaa humalan ainutlaatuisuuden. Kävyn kemiallisten yhdisteiden määritys ja vertailu Luken näytekokoelmaan auttaa arvioimaan humalan soveltuvuutta oluenvalmistukseen.

Viljelmän perustaminen terveillä taimilla vähentää kasvintuotannon riskejä. Puhdistetusta lisäysaineistosta voidaan monistaa taimia laajojenkin viljelmien perustamistarpeeseen yhteistyössä kaupallisten taimistojen kanssa. Lisäpalveluna asiakkaan aineisto voidaan säilyttää Lukessa tulevaisuuden tarpeita varten.

Ominaisuuksiltaan tunnetut humalat on helpompi markkinoida jatkojalostajalle. Parhaimmillaan taimien ainutlaatuiset ominaisuudet ja alkuperään liittyvä tarina antavat markkinoinnillista kilpailuetua.

Asiantuntijapalvelumme humalasta

Luke tarjoaa neljästä eri moduulista koostuvaa tutkimuspakettia, jonka osia yhdistelemällä saadaan asiakkaan omista kasveista puhdistuskäsitellyt ja virustestatut lisäysaineistot tai taimet humalan viljelyyn.

1. Humalan alkuperä ja ainutlaatuisuus

Luke tekee DNA-testin asiakkaan toimittamista lehtinäytteistä. Vertailun tuloksena saadaan arvio humalan ainutlaatuisuudesta. Lisäksi DNA-näytteen perusteella tiedetään, onko sama kanta jo mukana Luken tutkimuksissa. Palvelussa tuotetaan asiakkaalle analyysitulokset ja vertailuraportti, joka sisältää tiedon ainutlaatuisuudesta verrattuna muihin Luken tutkimuksessa kerättyihin kantoihin.

2. Humalan aromiominaisuudet

Asiakkaan Lukelle toimittamille käpynäytteille tehdään kemiallinen tutkimus, jossa tutkitaan humalan aromi- ja katkeroaineiden määrä. Käpyjen aromiyhdisteprofiilia verrataan Luken tietokannassa olevaan referenssiaineistoon. Analyysin tuloksena saadaan arvio tutkittujen kantojen soveltuvuudesta oluenvalmistukseen, sekä suositus puhdistuskäsittelyihin valittavista kannoista.

3. Lisäysaineiston puhdistuskäsittely

Puhdistuskäsittely tehdään asiakkaan toimittamille juurakoille. Puhdistaminen aloitetaan lämpökäsittelyllä. Lämpökäsitellyistä kasveista otetaan solukkoviljelyaloitukset ja perustetaan useita rinnakkaisia in vitro -viljelmiä. Puhdistuskäsittelyjen onnistuminen varmennetaan testaamalla solukkoviljellystä yleisimmät humalalla esiintyvät virukset: omenan mosaiikkivirus, arabiksen mosaiikkivirus ja humalan mosaiikkivirus.

Puhdistuskäsitellyt ja virustestatut lisäysaineistot toimitetaan asiakkaalle agarviljelmänä, agarille juurrutettuina tai turpeelle juurrutettuina taimina.

4. Humalan taimien lisäys

Käsitellyt ja varmennetut aineistot lisätään, siirretään turpeeseen ja kasvatetaan istutuskelpoisiksi taimiksi. Asiakas saa puhdistetun lisäysaineiston sekä mahdollisuuden sen hyödyntämiseen ja luovuttamiseen esimerkiksi kaupalliselle taimistolle jatkolisättäväksi.

Edellä mainittujen humalapalvelupakettiin palveluiden lisäksi Luke voi tarjota lisäysaineiston säilyttämispalvelua sekä asiantuntijakonsultointia humalan viljelyyn liittyvissä kysymyksissä.

Asiantuntijakokemusta kotimaisesta humalasta

Lukessa on pitkään tutkittu kotimaista humalaa useissa hankkeissa ja kerrytetty laaja-alaisesti tietoa kotimaisen humalan ominaisuuksista, viljelystä ja kotimaisten humalakantojen soveltumista oluen valmistukseen. Jatkuva tutkimus tuo käyttöösi tuoreimman ja riippumattoman tiedon alan kehityksestä.

Jokainen asiakastyö on omanlaisensa ja hinnoitellaan erikseen. Kokoamme usean asiakkaan näytteet yhteen, jotta saamme asiakkaalle järkevimmän hinnan. Kysy lisää hinnoittelusta asiantuntijoiltamme!

Tutustu myös

Palvelu
Maatalous
Yritystoiminta