Uusi ilmastovaikutusdatasetti ruokapalvelu- ja ravintola-alalle
Luonnonvarakeskus (Luke) on tuottanut uuden ilmastovaikutusdatasetin, joka mahdollistaa ruokapalvelu- ja ravintola-aterioiden hiilijalanjälkien laskennan ja tukee alan toimijoita kestävän kehityksen edistämisessä.
Tämä maksuton ja avoimesti saatavilla oleva datasetti kattaa noin 500 keskeistä raaka-ainetta ja on linkitettävissä Fineli®-tietopankkiin sekä tuotannonohjausjärjestelmiin.
– Toivomme, että ravintolat hyödyntävät nyt julkaistavaa aineistoa ja pystyvät kehittämään toimintaansa kohti ilmastoystävällisempiä aterioita, kertoo projektipäällikkö Virpi Vorne Lukesta.
Hän korostaa, että tarkoituksena on saada hiilijalanjälkitieto mahdollisimman laajasti käyttöön ja todellisia muutoksia aikaiseksi ateriapalvelusektorilla.
– Kutsumme ravintola-alan ammattilaiset, mediat ja muut aiheesta kiinnostuneet kuulemaan tietoa siitä, miten datasettiä voi hyödyntää ravintola-alan toiminnassa ympäristövaikutusten arvioimiseksi ja vähentämiseksi, sanoo Vorne.
Ilmastovaikutusdatasetin julkistuswebinaarin 25.9.2024 ohjelma
13.00 Maa- ja metsätalousministeriön alkusanat, erityisasiantuntija Auli Väänänen
13.10 Miten elintarvikkeiden hiilijalanjälkiarvot on tuotettu? Tutkija Kim Lindfors, Luke
13.25 Kuinka hyödyntää Ilmastovaikutusdatasettiä toiminnassa? Post-doc tutkija Venla Kyttä, Luke
13.40 Toimijoiden kokemuksia
14.40 Ympäristövaikutusarvioinnin kehittäminen, tulevaisuuden näkymät, erikoistutkija Merja Saarinen, Luke
14.55 Keskustelua
15.15 Loppusanat. Tilaisuus päättyy.