Kuuluuko kuminaa? – Onko sinulla kuminaresepti, jonka haluaisit jakaa myös muille?
Kuminaa käytetään tyypillisesti mausteena tai osana mausteseoksia. Onko sinulla hallussasi runsaasti kuminaa sisältävä leivonta- tai ruokaresepti, jonka haluaisit jakaa muillekin? Tai kokemusta kuminan käytöstä eri tarkoituksiin?
Luonnonvarakeskuksen (Luke) ja Maa- ja kotitalousnaisten (MKN) kuminareseptien kuulutus on osa Luken kuminatutkimusta, jossa selvitetään paitsi kuminan käyttöä ruoanvalmistuksessa myös luonnonvaraisten ja vanhojen, viljeltyjen kuminakantojen esiintymistä.
Koko kuminan voi hyödyntää – ruoanlaitossa tai luontaistuotteena
Moni meistä on syönyt kuminalla maustettua leipää, juustoa tai makkaraa tai siemaillut teetä, jossa kumina on yhtenä ainesosana.
– Kumina tunnetaan aromaattisista siemenistään, joita voidaan käyttää kokonaisena tai jauhettuna erilaisiin ruokiin ja juomiin. Nuoria lehtiä voi käyttää salaatin tapaan. Porkkanaa muistuttava sokeripitoinen juuri on myös hyödynnettävissä, kertoo Luken erikoistutkija Marjo Keskitalo.
Kumina on myös tiedetty lääkekasviksi jo keskiajalta lähtien. Sitä on käytetty parantamaan ruoansulatusta, hammas- ja päänsärkyyn, kylmettymisiin sekä maidonnousun edistämiseen. Kuminaa saattaakin nähdä luontaistuotteiden ainesosana esimerkiksi laksatiiveissa. Siementen seinämien öljytiehyistä puristettava öljy kelpaa myös kosmetiikka- ja lääketeollisuuden raaka-aineeksi. Öljyä voi käyttää aromaterapiassa tai vaikka saunatuoksuna.
Lähetä ruoka- tai leivontareseptisi viimeistään 30.11.2022
- Sähköpostilla: marita.suontausta@maajakotitalousnaiset.fi tai
- Postin kautta: Marita Suontausta, Maa- ja kotitalousnaisten keskus ry, Vanha talvitie 2 A 15, 00580 Helsinki.
- Liitä mukaan nimesi ja yhteystietosi. Reseptit kootaan yhteen ja julkaistaan netissä, muun muassa KuminaGeeni-hankkeen nettisivulla.
- Parhaat reseptit palkitaan:
- Pääpalkintona 100 euron lahjakortti.
- 2.–4. sijat palkitaan keittokirjoilla.
- Raadissa on MKN:n ja Luken asiantuntijoita.
Kuminaa tutkitaan Lukessa
Lukessa selvitetään luonnonvaraisten ja vanhojen, viljeltyjen kuminakantojen esiintymistä. Luonnonvaraisesti kuminaa kasvaa vanhoissa pihapiireissä, pientareilla ja laitumilla, ja sitä voi tavata lähes koko Suomessa. Kuminoista tutkitaan niiden kasvunopeutta, kukkimista ja siementen muodostusta sekä kemiallista koostumusta.
Siemenlisäyksessä on jo yli 20 luonnonkuminakantaa eri puolilta Suomea. Aikanaan myös näiden kuminoiden makuominaisuuksia selvitetään.
Tuloksia hyödynnetään kehitettäessä suomalaista kuminatuotantoa entistä kestävämmäksi ja ideoitaessa uusia tuoteaihioita. Kiinnostavimmat kuminakannat lähetetään Pohjoismaiseen geenivarakeskukseen (NordGen).