Ravintotase 2022 lopullinen ja ennakko 2023
Vuonna 2023 lihan kokonaiskulutus laski noin 0,6 kiloa edellisvuodesta. Siipikarjanlihan kulutus kasvoi edellisvuodesta noin 0,9 kiloa. Naudanlihan kulutus laski 0,4 kiloa ja sianlihan kulutus noin kilon.
- Lihan kokonaiskulutus kypsentämättömänä, luullisena ruholihana oli 77,8 kiloa henkeä kohti vuonna 2023, kun mukaan on laskettu myös riista ja syötävät elimet.
- Viljan kokonaiskulutus oli noin 86 kiloa henkeä kohti, nousua edellisvuodesta 0,8 kiloa. Vuonna 2023 vehnää kului 48,9 kiloa, ruista 13 kiloa, kauraa 9,7 kiloa, ohraa 0,7 kiloa ja riisiä 7,9 kiloa henkeä kohti.
- Maitoa juotiin henkeä kohti noin 87 litraa, mikä oli 3,3 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2022. Kevytmaidon osuus nestemaitojen kulutuksesta oli 56 prosenttia.
- Nestemäisiä maitotuotteita käytettiin kaikkiaan noin 133 kiloa henkeä kohti, noin kaksi prosenttia vähemmän kuin vuonna 2022.
- Juustoa syötiin vuonna 2023 noin 26 kiloa. Kananmunien kulutus oli noin 11,4 kiloa henkeä kohti.
- Tuoreita hedelmiä syötiin noin 45,9 kiloa, kuivattuja hedelmiä ja hedelmäsäilykkeitä 5,9 kiloa ja tuoreita vihanneksia noin 56,7 kiloa henkeä kohti.
- Kalan kokonaiskulutus oli noin 14,1 kiloa henkeä kohti vuonna 2023, noin kilo edellisvuotta vähemmän.
Ravintotaselaskelma ei kerro ruoankulutuksen tarkkaa määrää. Taseen luvut kuvaavat enemmänkin kulutukseen tarjolla ollutta määrää kuin toteutunutta kulutusta, koska mm. varastotappioiden ja muun hävikin määrää ei ole saatavissa elintarvikeketjun kaikista vaiheista.
Lihan kulutusmäärä on ravintotaseessa ja alla olevassa graafissa ilmoitettu luullisena eli ruholihana. Luullisesta lihasta on luutonta 80 prosenttia. Lisäksi kypsennyshävikki vaihtelee 10–30 prosentin välillä tuotteesta riippuen. Kypsänä syöty liha on noin 50 prosenttia luullisen lihan määrästä.
Allow functional cookies to show the embedded graph.