Siirry pääsisältöön

Ravintotase 2021 lopullinen ja ennakko 2022

Julkaistu 21.6.2023
  • Lihan kokonaiskulutus luullisena lihana oli 77,4 kiloa henkeä kohti vuonna 2022, kun mukaan on laskettu myös riista ja syötävät elimet. Kokonaiskulutus laski noin kaksi prosenttia edellisvuodesta. Naudanlihan kulutus laski, sian- ja siipikarjanlihan kulutus pysyi suunnilleen samana kuin vuonna 2021.
  • Viljan kokonaiskulutus oli 85,4 kiloa henkeä kohti, nousua edellisvuodesta noin kolme kiloa. Vehnän, kauran ja riisin kulutus nousi vuodesta 2021. Vuonna 2022 vehnää kului 48,9 kiloa, kauraa 10,9 kiloa, ruista 13,4 kiloa, ohraa 0,8 kiloa ja riisiä 8,1 kiloa henkeä kohti.
  • Maitoa juotiin henkeä kohti noin 90 litraa, mikä oli 6,6 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2021. Kevytmaidon osuus nestemaitojen kulutuksesta oli 57 prosenttia.
  • Nestemäisiä maitotuotteita käytettiin kaikkiaan noin 135 kiloa henkeä kohti, lähes viisi prosenttia vähemmän kuin vuonna 2021.
  • Juustoa syötiin vuonna 2022 noin 25,5 kiloa. Kananmunien kulutus oli noin 11,1 kiloa henkeä kohti.
  • Tuoreita hedelmiä syötiin noin 47,8 kiloa, kuivattuja hedelmiä ja hedelmäsäilykkeitä seitsemän kiloa ja tuoreita vihanneksia noin 63,7 kiloa henkeä kohti.
  • Kalan kokonaiskulutus oli noin 14,5 kiloa henkeä kohti vuonna 2022.

Ravintotaselaskelma ei kerro ruoankulutuksen tarkkaa määrää. Taseen luvut kuvaavat enemmänkin kulutukseen tarjolla ollutta määrää kuin toteutunutta kulutusta, koska mm. varastotappioiden ja muun hävikin määrää ei ole saatavissa elintarvikeketjun kaikista vaiheista.
Lihan kulutusmäärä on ravintotaseessa ja alla olevassa graafissa ilmoitettu luullisena eli ruholihana. Luullisesta lihasta on luutonta 80 prosenttia. Lisäksi kypsennyshävikki vaihtelee 10–30 prosentin välillä tuotteesta riippuen. Kypsänä syöty liha on noin 50 prosenttia luullisen lihan määrästä.

Elintarvikkeiden kulutus henkeä kohti

Allow functional cookies to show the embedded graph.