Näringsbalansen 2023 (preliminär) och 2022 slutliga uppgifter
År 2023 konsumtionen av fjäderkött ökade cirka 0,9 kilo från året innan. Konsumtionen av nötkött minskade 0,4 kilo och svinkött cirka ett kilo.
- Totalkonsumtionen av icke tillrett kött med ben 77,8 kilo per person, inklusive vilt och innanmat. Totalkonsumtionen av kött minskade cirka 0,6 kilo från året innan.
- Den sammanlagda spannmålskonsumtionen var cirka 86 kilo per person, 0,8 kilo mer än året innan. År 2023 vete konsumerades 48,9 kg, råg 13,0 kg, havre 9,7 kg, korn 0,7 kilo och ris 7,9 kilo per person.
- Mjölkkonsumtionen var cirka 87 liter per person, vilket var 3,3 procent mindre än år 2022. Konsumtionen av flytande mjölk bestod av 56 procent lättmjölk.
- Totalt konsumerades 133 kilo flytande mjölkprodukter per person, ungefär två procent mindre än år 2022.
- Ostkonsumtionen var cirka 26 kilo 2023. Äggkonsumtionen var cirka 11,4 kilo per person.
- Konsumtionen av färsk frukt var cirka 45,9 kilo, torkade och konserverade frukter 5,9 kilo och färska grönsaker cirka 56,7 kilo.
- Den totala fiskkonsumtionen var cirka 14,1 kilo per person år 2023, cirka ett kilo mindre än året innan.
Näringsbalansen anger inte den exakta mängd mat som konsumerats. Siffrorna beskriver snarare den mängd som erbjudits för konsumtion än den faktiska konsumtionen eftersom uppgifter om bland lagringsförluster och annat svinn inte finns att tillgå om alla led i livsmedelskedjan.
Konsumtionsmängden för kött anges i näringsbalansen och diagrammet nedan med ben, det vill säga som uppslaktat kött. Av mängden kött med ben är 80 procent benfritt. Dessutom varierar tillagningssvinnet mellan 10–30 procent beroende på produkt. Konsumtionen av kött som tillagats motsvarar cirka 50 procent av mängden kött med ben.
Allow functional cookies to show the embedded graph.