Hoppa till huvudinnehållet

Näringsbalansen 2022 (preliminär) och 2021 slutliga uppgifter

Publicerad 21.6.2023
  • År 2022 var totalkonsumtionen av kött med ben 77,4 kilo per person, inklusive vilt och innanmat. Totalkonsumtionen av kött minskade cirka två procent från året innan. Konsumtionen av nötkött minskade, konsumtionen av svin- och fjäderfäkött var nästan samma som år 2021.
  • Den sammanlagda spannmålskonsumtionen var 85,4 kilo per person, ungefär tre kilo mer än året innan. Konsumtionen av vete, havre och ris ökade från 2021. År 2022 vete konsumerades 48,9 kg, havre 10,9 kg, råg 13,4, korn 0,8 kilo och ris 8,1 kilo per person.
  • Mjölkkonsumtionen var cirka 90 liter per person, vilket var 6,6 procent mindre än år 2021. Konsumtionen av flytande mjölk bestod av 57 procent lättmjölk.
  • Totalt konsumerades 135 kilo flytande mjölkprodukter per person, nästan fem procent mindre än år 2021. 
  • Ostkonsumtionen var cirka 25,5 kilo 2022. Äggkonsumtionen var cirka 11,1 kilo per person.
  • Konsumtionen av färsk frukt var cirka 47,8 kilo, torkade och konserverade frukter sju kilo och färska grönsaker cirka 63,7 kilo.
  • Den totala fiskkonsumtionen var cirka 14,5 kilo per person år 2022.

Näringsbalansen anger inte den exakta mängd mat som konsumerats. Siffrorna beskriver snarare den mängd som erbjudits för konsumtion än den faktiska konsumtionen eftersom uppgifter om bland lagringsförluster och annat svinn inte finns att tillgå om alla led i livsmedelskedjan.
Konsumtionsmängden för kött anges i näringsbalansen och diagrammet nedan med ben, det vill säga som uppslaktat kött. Av mängden kött med ben är 80 procent benfritt. Dessutom varierar tillagningssvinnet mellan 10–30 procent beroende på produkt. Konsumtionen av kött som tillagats motsvarar cirka 50 procent av mängden kött med ben.

 

Konsumtion av livsmedel per person

Allow functional cookies to show the embedded graph.

Databastabeller