Siirry pääsisältöön

Ravintotase 2020 lopullinen ja ennakko 2021

Julkaistu 22.6.2022

Tilastojulkistusta on päivitetty 23. kesäkuuta, jolloin julkistukseen on lisätty ennakkotieto vuoden 2021 kalan kulutuksesta. Kalan kulutuksen lopulliset tiedot 2020 ja ennakkotiedot 2021 on tällöin lisätty myös tilastotietokantatauluihin.

  • Lihan kokonaiskulutus luullisena lihana oli 79,1 kiloa henkeä kohti vuonna 2021, kun mukaan on laskettu myös riista ja syötävät elimet. Lihan kokonaiskulutus laski hieman edellisvuodesta. Siipikarjanlihan kulutus nousi noin kolme prosenttia ja oli noin 28,4 kiloa. Sianlihan kulutus laski lähes kolme prosenttia ollen 28,9 kiloa. Naudanlihan kulutus oli 18,4 kiloa, lampaanlihaa kulutettiin noin puoli kiloa.
  • Viljan kokonaiskulutus oli 84,1 kiloa. Kauran kulutus laski vuodesta 2020, jolloin se oli korkeimmillaan, 11 kiloa henkeä kohti. Vehnän kulutus nousi, sitä kulutettiin 45,4 kiloa. Kauraa kului 10,2 kiloa, ruista 14,2 kiloa, ohraa 0,9 kiloa ja riisiä 6,9 kiloa henkeä kohti.
  • Maitoa juotiin henkeä kohti noin 96 litraa, mikä oli noin 1,5 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2020. Kevytmaidon osuus nestemaitojen kulutuksesta oli 57 prosenttia.
  • Nestemäisiä maitotuotteita käytettiin kaikkiaan noin 142 kiloa henkeä kohti, mikä oli 2 kiloa vähemmän kuin edellisenä vuonna.  
  • Juustoa syötiin vuonna 2021 noin 25,5 kiloa. Kananmunien kulutus oli noin 11,9 kiloa henkeä kohti.
  • Tuoreita hedelmiä syötiin noin 56 kiloa, kuivattuja hedelmiä ja hedelmäsäilykkeitä reilut kuusi kiloa ja tuoreita vihanneksia noin 62,6 kiloa.
  • Kalan kokonaiskulutus oli noin 14,6 kiloa henkeä kohti vuonna 2021.

Ravintotaselaskelma ei kerro ruoankulutuksen tarkkaa määrää. Taseen luvut kuvaavat enemmänkin kulutukseen tarjolla ollutta määrää kuin toteutunutta kulutusta, koska mm. varastotappioiden ja muun hävikin määrää ei ole saatavissa elintarvikeketjun kaikista vaiheista.
Lihan kulutusmäärä on ravintotaseessa ja alla olevassa graafissa ilmoitettu luullisena eli ruholihana. Luullisesta lihasta on luutonta 80 prosenttia. Lisäksi kypsennyshävikki vaihtelee 10–30 prosentin välillä tuotteesta riippuen. Kypsänä syöty liha on noin 50 prosenttia luullisen lihan määrästä.

Elintarvikkeiden kulutus henkeä kohti

Allow functional cookies to show the embedded graph.