Näringsbalansen 2021 (preliminär) och 2020 slutliga uppgifter
Offentliggörande uppdaterades den 23 juni för att inkludera preliminära uppgifter om fiskkonsumtion under 2021. Slutliga uppgifter om fiskkonsumtion för 2020 och preliminära uppgifter för 2021 har också lagts till statistikdatabastabeller.
- År 2021 var totalkonsumtionen av kött med ben 79,1 kilo per person, inklusive vilt och innanmat. Totalkonsumtionen av kött minskade något jämfört med föregående år. Konsumtionen av fjäderfäkött ökade med cirka tre procent och uppgick till cirka 28,4 kilo. Konsumtionen av griskött minskade med nästan 3 procent och var 28,9 kilo. Konsumtionen av nötkött var 18,4 kilo per person och fårkött konsumerades ungefär ett halvt kilo.
- Den sammanlagda spannmålskonsumtionen var 84,1 kilo. Konsumtionen av havre har minskat sedan 2020, då den nådde en toppnotering på 11 kg per person. Vetekonsumtionen ökade och var 45,4 kilo. Havre konsumerades 10,2 kilo, råg 14,2 kilo, korn 0,9 kilo och ris 6,9 kilo per person.
- Mjölkkonsumtionen var cirka 96 liter per person, vilket var en minskning med cirka 1,5 procent från år 2020. Konsumtionen av flytande mjölk bestod av 57 procent lättmjölk.
- Totalt konsumerades 142 kilo flytande mjölkprodukter per person, vilket var två kilo mindre än året innan.
- Ostkonsumtionen var cirka 25,5 kilo 2021. Äggkonsumtionen var cirka 11,9 kilo per person.
- Konsumtionen av färsk frukt var cirka 56 kilo, torkade och konserverade frukter drygt sex kilo och färska grönsaker cirka 62,6 kilo.
- Den totala fiskkonsumtionen var cirka 14,6 kilo per person år 2021.
Näringsbalansen anger inte den exakta mängd mat som konsumerats. Siffrorna beskriver snarare den mängd som erbjudits för konsumtion än den faktiska konsumtionen eftersom uppgifter om bland lagringsförluster och annat svinn inte finns att tillgå om alla led i livsmedelskedjan.
Konsumtionsmängden för kött anges i näringsbalansen och diagrammet nedan med ben, det vill säga som uppslaktat kött. Av mängden kött med ben är 80 procent benfritt. Dessutom varierar tillagningssvinnet mellan 10–30 procent beroende på produkt. Konsumtionen av kött som tillagats motsvarar cirka 50 procent av mängden kött med ben.
Allow functional cookies to show the embedded graph.